ABD’de yapılıyor: Bankalar mevduat sahibine promosyon vermeli!

Türkiye’de tasarruf oranı düşük. Bankalardaki mevduat miktarı artmıyor. Bu nedenle de ekonomi yabancı paraya ihtiyaç duyuyor. Yastık altındaki para miktarının altın ve nakit olarak 300 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor. Bu paranın ekonomiye kazandırılması için bankaların yapması gereken bir hamle var. O da mevduat hesabı açana promosyon para verilmesi. Bunu Amerikan bankaları yapıyor. Türkiye’de ise hiç akla bile gelmedi bugüne kadar.

Yabancı yatırım uzmanı, iş insanı Abide Gülel, kamuoyu tartışsın diye böyle bir öneri getirdi. Avukat Gülel, Türkiye’deki bankaların, yeni hesap açtıran müşterilerine ABD’deki gibi promosyon vermesini istedi. 

Gülel, bu uygulamanın, yastık altındaki paranın sisteme kazandırılmasında etkili olabileceğini söyledi. 

Abide Gülel, yaptığı açıklamada, ABD bankalarının, 200 dolarla 900 dolar arasında değişen promosyon uygulamaları hakkında şu bilgileri verdi: 

“ABD’de faiz oranlarının artmasıyla birlikte tasarruf sahipleri nakitlerini bankalardaki yüksek getirili hesaplara kaydırıyor. Türkiye’de de aynı durum söz konusu. Türkiye’deki faiz ABD’deki gibi tek basamaklı değil, yüzde 50-55 gibi çift haneli. 

ABD bankaları, uzun zamandır yeni müşteri çekmek için ikramiyeler dağıtıyor. Yıllar önce 100 dolar promosyon verilirdi. 100 dolara kimse dönüp bakmıyor. 

ABD’de yapılıyor: Bankalar mevduat sahibine promosyon vermeli!

Bunun üzerine bankalar, yeni hesap açanlara 200-300 dolar ve üzerinde promosyonlar ödemeye başladı. 

Ülkenin en büyük bankası olan Chase, yeni bir cari hesap açan müşterilere 300 dolar ve yeni bir tasarruf hesabı açanlara 200 dolar ve her ikisini de açanlara ekstra 400 dolar - toplam 900 dolar - sunuyor.  

Citi, çek hesabı açan yeni müşterilere 400 dolar teklif ediyor. Bank of America, yeni bir çek hesabı için 200 dolar teklif ediyor ve TD Bank da yeni bir tasarruf hesabı için benzer bir miktar teklif ediyor. 

Memphis merkezli bölgesel bir banka olan First Horizon, yeni bir cari hesap için 450 dolar veriyor. 

Bu promosyonları hak etmek için belli miktarlarda para yatırmanız veya belli bir süre paranızın tamamını çekmemeniz gerekiyor. 

Bu uygulama Türkiye’de de hayata geçerse, özellikle yastık altındaki paranın sisteme kazandırılmasında etkili olabilir. Milyonlarca küçük tasarruf sahibi bu fırsatı değerlendirmek isteyebilir. Bu yüzden Türkiye’deki bankalar da mevduat sahiplerine promosyon vermeli.  
Uzun yıllar mevduatını aynı bankada tutanlar da unutulmayıp ayrıca ödüllendirilmeli.”

ABD’de yapılıyor: Bankalar mevduat sahibine promosyon vermeli! ile ilgili etiketler promosyon banka promosyonu
GÜNÜN VİDEOSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan pastanede vatandaşlarla sohbet etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da bir pastaneye ziyaret gerçekleştirip, vatandaşlarla sohbet etti.