ABD’den Rusya’ya büyük şok: 30 ülkenin katılacağı kritik toplantıya davet etmedi

Son dönemde bilgisayar korsanlarının büyük şirketlerin gizli bilgilerini rehin alarak yüksek paralar talep etmesi sonrası 30 harekete geçti. Ancak ABD'nin öncülüğünde düzenlenen toplantıya Rusya dahil edilmedi. Uzmanlar siber korsanlığın büyük ölçüde Rus ve Ukraynalı çetelerin yaptığının altını çiziyor.

Özel sektörde çalışıp görüş bildiren siber güvenlik uzmanlarına göre pek çok fidye yazılım çetesi Rusya ve Ukrayna’da faaliyet gösteriyor. ABD'li yetkililerin aktardığına göre Rusya'daki fidye yazılım çeteleri doğrudan Kremlin tarafından yönlendirilmemelerine rağmen yaptıkları eylemler yönetim tarafından örtülü bir şekilde destekleniyor.

İki gün boyunca sürecek olan görüşmeler, rehin ödemelerin aklanmasında kripto para birimlerinin kullanımı, fidye yazılım suçlarının kovuşturulması, bilişim suçlarına karşı etkin diplomasi kullanımı ve devletlerin yazılım ataklarına karşı daha iyi hazırlanması konularının ele alınacağı altı oturumda tamamlanacak. Görüşmelerde ABD'ye eşlik edecek diğer devletler ise çeşitli AB ülkelerinin yanısıra Avustralya, Brezilya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, İngiltere, İsrail, Japonya, Kanada, Meksika ve Ukrayna olacak.

Reuters'e bilgi veren yetkili, Rus yöneticilerle temasların devam ettiğini ve bu etkinliğe davet edilmemesine rağmen ileride olabilecek görüşmelere Rusya'nın katılabileceğini ifade etti. ABD ve Rusya arasında siber suç teşkil eden konuların tartışıldığı temaslar bizzat devlet başkanları Biden ve Putin tarafından oluşturulan ekipler arasında yürütülüyor.

Yetkilinin aktardığına göre ABD, Rusya sınırları içinde yaşayıp bilişim suçu teşkil ettiğini düşündüğü eylemleri gerçekleştiren isimleri Rusya ile paylaşırken, Rusya da bu isimler ve suçlara karşı önlem ve soruşturma mahiyetinde başlangıç adımlarını attı.

ABD Başkanı Biden, bu yılın mayıs ayında Amerikan enerji ve gıda kaynaklarını istikrarsızlaştırma hedefini taşıyan siber saldırılardan sonra siber güvenlik ile ilgili meseleler nezdinde politika üretip uygulama yükümlüğünü yönetimin üst kademelerinde yer alan siyasiler üzerine almıştı. Söz konusu saldırılarda ABD'nin doğu kıyısında Colonial boru hattının bir parçası hedef alınıp hat üzerinden yapılan yakıt aktarımı sekteye uğratılmıştı.

Biden yönetimi yeni oluşturdukları resmi olmayan bu inisiyatif ile birlikte, bilişim suçları ile mücadelede NATO ve G7 ülkeleri arasında diplomasinin daha etkili kullanılmasını umuyor.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.