ABD'de liman işcileri greve başladı! 45 bin işçi iş bıraktı! Günlük zarar 5 milyar dolar

ABD'nin doğusunda ve güneyinde bulunan limanlarda çalışan işçiler, maaş artışı ve otomasyon konularında işverenlerle yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle greve başladı. Yaklaşık 45 bin kişinin katıldığı grevin Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde dünyanın en büyük ekonomisini olumsuz etkilemesi beklenirken, ekonomistlere göre; ABD ekonomisine günlük 5 milyar dolarlık bir maliyet getirebilir. İşte detaylar...

ABD'nin en büyük 36 limanında iş sözleşmesi biten işcilerin başlattığı "iş bırakma grevi" başladı.

ABD'de liman işcileri greve başladı! 45 bin işçi iş bıraktı! Günlük zarar 5 milyar dolar

GÖRÜŞMELER ÇIKMAZA GİRDİ

ABD'deki 36 büyük limanda çalışan liman işçileri, son dakika görüşmelerinden yeni bir iş sözleşmesi çıkmamasının ardından Salı günü erken saatlerde iş bırakma eylemi başlattı. AFP haberine göre bu iş bırakma eyleminin, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde dünyanın en büyük ekonomisini olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Grev nedeniyle gıda, araç, ağır makine, inşaat malzemeleri, mobilya, giysi ve oyuncak ithalatı için kullanılan ana geçitlerden bazıları kapandı.

İŞÇİLER YÜZDE 77 ORANINDA ARTIŞ TALEP EDİYOR

1977'den bu yana sendika tarafından düzenlenen ilk grev kapsamında işçiler, işverenlerle tekrar masaya oturmak için altı yıl içinde yüzde 77 oranında ücret artışı talep ediyor. Öte yandan, Joe Biden yönetimi yetkililerinin, anlaşmazlığı çözmeleri için baskı yaptığı işverenler bu oranı yüzde 50'de tutuyor.

 

GÜNLÜK ZARAR 5 MİLYAR DOLAR

JPMorgan analistlerine göre, bu grev ABD ekonomisine her gün 5 milyar dolarlık bir maliyet yaratabilir.

JPMorgan analisti Brian Ossenbeck, grevin bir haftadan uzun sürmeyeceğini düşündüğünü ifade ederken, eğer grev uzarsa, tüketicilerin boş raflarla karşılaşabileceği ve fiyat artışlarının pandeminin ilk dönemlerinden bu yana görülmemiş seviyelere çıkabileceği konusunda uyarıyor.

ABD'de liman işcileri greve başladı! 45 bin işçi iş bıraktı! Günlük zarar 5 milyar dolar ile ilgili etiketler ekonomi ABD
GÜNÜN VİDEOSU

Vedat Milor yeni tartışma başlattı: Menemenin üzerine beyaz peynir koyulur mu, koyulmaz mı?

Türkiye'nin gündemine "Menemen soğanlı mı olur soğansız mı olur" tartışmasını yerleştiren ünlü gastronomi uzmanı Vedat Milor yeni bir soruyla geldi. Milor bu kez de "Menemenin üzerine beyaz peynir koyulur mu, koyulmaz mı?" diye sordu.