HEPSİNİN TEK İSTEĞİ VAR: “VATANDAŞLARIMIZ EVDE KALSIN"
Kimi haftalardır çocuğunu görmüyor, kimi ateşlenen çocuğunu yaşlı babasına bırakıp görevinin başına koşmak zorunda kalıyor. Koronavirüs salgınında onlar kendilerini ve ailelerini ikinci plana atıp hayat kurtarmak için en ön cephede savaşırken, sırf canı sıkıldığı için ya da hava güzel diye sosyal mesafe kuralını hiçe sayarak evinde kalmayan vatandaşlara sesleniyorlar: “Bu salgının kısa sürmesini istiyorsanız mecbur değilseniz evlerinizden çıkmayın ve kimseyle yakın temas kurmayın.”
Son dakika... Acil servis çalışanlarının koronavirüs nöbeti hastane içinde görüntülendi
Son dakika... Koronavirüs (Kovid) salgınında en ön cephede mücadele veren ekiplerin başında hiç kuşkusuz sağlık çalışanları geliyor. Acil tıp çalışanları, yeri geliyor gönüllü olarak nöbete kalıyor, yeri geliyor evde hasta çocuğunu bırakıp görevinin başına dönüyor. İşte acil serviste koronavirüs nöbeti...
Demirören Haber Ajansı (DHA), acil servis çalışanlarının gün içindeki koronavirüs nöbetine eşlik etti.
‘YÜZBİNLERCE KİŞİ AYNI ANDA HASTANELİK OLMASIN DİYE’
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İkizceli, pandemiden sonra hasta sayısı azalsa da mesailerinin arttığını ve daha riskli hale geldiğini söyleyerek “Bu mevsimde normalde grip, trafik kazası, darp, düşme gibi vakalar başvururdu. Artık hastaların yüzde 80-90’ını Covid pozitif ya da şüpheli vakalar oluşturuyor. Eşim de hekim, o nedenle 13 yaşındaki çocuğumuzu Bursa'daki halasına bıraktık. İki aydır anne babamı görmedim, bir aydır kendi küçük çocuğumu göremiyorum. Eşi ya da çocuğu risk grubu olduğu için evine gidemeyen arkadaşlar var. Burada hastanede kalıyorlar. İki hekim arkadaşımız yüzüne öksüren hasta ya da şüpheli temas nedeniyle 14 gün karantinada kaldı, testleri negatif çıkınca görevleri başına döndüler. Halkımızın evde kalması gerekiyor.
Toplumun büyük bir kısmı enfekte olacak ama bir kısım ufak tefek semptomlarla geçirse de, yaklaşık yüzde 10’luk bir kısım ise hastaneye başvurmak zorunda kalacak. İşte bizi bu yüzde 10 korkutuyor. Çünkü 80 milyonun yüzde 10’u, 8 milyon demek ve bunun da yaklaşık 800 bininin hastaneye yatarak tedavi alması gerekecek. Süreyi ne kadar uzatabilirsek, bu hastaların alacağı tedavi kalitesi o kadar azalacak. Onlara bulaştıracak olanlar da daha hafif geçirecek ya da hiçbir semptom göstermeyenler olacak. O nedenle herkesin istisnasız sosyal izolasyona uyması gerekiyor” dedi.