Adet gecikmesi neden olur? Adet düzensizliğinin sebepleri neler? Regl gecikmesi neden olur?

Genellikle gebelik belirtisi olarak görülen adet gecikmesi farklı sebeplerden kaynaklanabiliyor. Mevsimsel değişiklikle ve beslenme alışkanlıkları gibi etkenlerde adet gecikmesine sebep olabiliyor. Uzmanlar, adet gecikmesinin üç ay devam etmesinin normal olmadığını belirtiyor. Peki, adet gecikmesinin nedenleri nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Adet gecikmesi, genellikle gebelik belirtisi olarak görülsede farklı sebeplerden kaynaklanabiliyor. Kısa süreli adet gecikmesi mevsimsel değişiklikler veya beslenme alışkanlıklarına bağlansada uzmanlar, adet gecikmesinin üç ay devam etmesinin normal olmadığını belirtiyor. Peki, adet gecikmesinin nedenleri nelerdir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Adet gecikmesi neden olur? Adet düzensizliğinin sebepleri neler? Regl gecikmesi neden olur?

Günümüzde pek çok kadın adet gecikmesi nedeniyle zor anlar yaşayabiliyor. Hem fiziksel hem ruhsal dengeyi bozan adet gecikmesi, sadece kişiyi değil, çevresindekilerin de hayatını kabusa çevirebiliyor. Bir kadında normal adet döngüsü (siklüs) bir kadında 21-35 gün arasında değişmektedir. Adet gecikmesi kadınları ‘hamilelik’ stresine sokabilir. Ancak her gecikme, hamilelik belirtisi değildir. Adet gecikmesinin nedenleri kişilere göre farklılık gösterebilir. İşte, adet düzensizliğinin başlıca nedenleri!

STRES

Adet gecikmesine yol açan en büyük sebeplerden biri strestir. Stres, adet gecikmesine yol açtığı gibi birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarabilir. Aşırı stresli dönemlerde vücut yumurtlamayı sağlayan hormonu azaltır, yumurtlama olmadığında ya da geciktiğinde adet de gecikir.

HASTALIK

En ufak bir hastalık hali, vücudun tümünü etkilemektedir. Bununla birlikte yumurtlamanın gecikmesine sebep olur. Yumurtlamanın gecikmesiyle birlikte adet de gecikebilir. Birkaç hafta önce yakalandığınız grip, adetinizin gecikmesine yol açabilir.

İLAÇ KULLANIMI

Kullanılan ilaçlar, adet dengesini bozabilir. Bununla birlikte, yeni bir ilaca başlamak, var olan ilacın dozunu değiştirmek, adet gecikmesine yol açabilir. Özellikle doğum kontrol hapları, antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet düzensizliği sebepleri arasında yer alabilir.

KİLO

Kilo almak ya da kilo vermek, vücut kitle indeksi; regl gecikmesine sebep olabilir. Özellikle anoreksia ve bulimia gibi yeme bozukluklarında adet gecikmesi kaçınılmazdır. Vücut kitle indeksinin 18’in altında olduğu kişiler, ani kilo değişikliği yaşadıysa regl de gecikme yaşayabilir.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Polikistik over sendromu (yumurtalıklarda kistler) gibi durumlar ve tiroit bozuklukları da adet düzensizliklerine davetiye çıkarabilir.

YAŞ

Yaş ilerlemesine bağlı olarak menopoz dönemine yaklaşmak, menopozdan önceki ilk zamanlar adet düzenini bozabilir. Çünkü ovulasyon yavaş yavaş kapanır. Öte yandan yeni adet görmeye başlamış genç kızlarda da birkaç yıl düzensizlikler görülebilir. Bu düzensizlik zamanla düzelecektir.

HAMİLELİK

Adet gecikmesinin en çok görülen nedenlerinden biri de hamileliktir. Hamilelik süreci içine girildiğinde regl, 9 ay boyunca gecikebilir. Ancak istisnai durumlarda mevcuttur.

Not: Adet gecikmesi nedenleri kişilere göre değişmektedir, bu nedenle bir uzmandan yardım almanız faydalı olacaktır.

TANI VE TEDAVİ YÖNTEMİ

Adet düzensizliklerinde tanı, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene ve ultrasonografi yöntemi ile konuyor. Ayrıntılı olarak yapılacak olan hormon profili analizi de tanının en önemli parçasını oluşturuyor. Bazı hormon metabolizması bozukluklarında hekim ilave birtakım tahlillere ve testlere başvurabiliyor. Hatta röntgen filmi ve bilgisayar tomografi de tanı için gerekebiliyor.

Adet gecikmesi denildiğinde ilk aklımıza gelen tabii ki hamilelik! Bazılarının dört gözle beklediği bazılarının ise endişe ettiği bu ihtimal "Adet neden gecikir?" sorusunun ilk yanıtıdır. Genellikle adet kanamaları düzenli olan biriysen, bu ihtimalin arttığını söyleyebiliriz. Özellikle korunmasız seks yapmış ya da hamile olabileceğine dair başka işaretlere rastladıysan, evde kolayca uygulayabileceğin hamilelik testlerinden edinmeni öneririz.

Hamile olup olmadığına dair diğer işaretler için, Hamilelik Belirtileri: Hamile Olduğunun 10 Erken İşareti! yazımıza bakabilirsin.

"Spor adet düzensizliği yapar mı?" sorusunun cevabı, evettir. Özellikle profesyonel sporcuların yaşadığı bu sorun, egzersizlerini arttırdığın ve buna rağmen günlük tükettiğin kalori miktarını azalttığın durumda senin için de geçerli olabilir.

Duygularını etkileyen stres gibi, fiziksel sorunlar da adetinin gecikmesine sebep olabiliyor. Regl döneminin başlaması gereken zamanlarda grip gibi bir hastalık geçirdiysen bu, yumurtlamanı geciktirebilir. Haliyle bu durum adet görememeye neden olur.

Grip gibi çabuk geçen hastalıkların dışında, plikistik over sendromu adı verilen hastalık da adetin gecikme nedenlerinden biri! Uzun süre yumurtlayamama durumunda ortaya çıkabilen bu hastalıkta adet döngülerinin tamamlanması daha uzun sürer. Polikistik over hastalığı; uzun dönemde şeker hastalığı, hipertansiyon, rahim kanseri, kalp ve damar hastalıklarına sebep olabildiği için fark edilmesi gereken bir sorundur. Polikistik over belirtileri için şunları sıralayabiliriz:

Adet döngülerinin 35 günden uzun bir sürede tamamlanması,

Tüylenme,

Saç dökülmesi,

Sivilce sorunu.

Düşük ya da fazla kilo, metabolizmanın çalışma biçimini değiştirerek yumurtlamanı yavaşlatabilir. Bu yüzden fazla ya da düşük kilolu olduğun durumda sağlıklı beslenerek ideal kilona ulaşman,adet düzensizliğiyle başa çıkma yöntemlerinden biri olabilir.

Ayrıca aşırı derecede düşük kilolu olan ve buna rağmen ince kalma konusunda son derece ısrarlı kişilerde görülebilen anoreksiya hastalığı da regl gecikmesi nedenlerinden biridir.

Bu arada düşük kilo gibi fazla kilo da yumurtlamanı olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden obezitenin de anoreksiya gibi hormonal değişikliklere sebep olarak adet düzensizliğine yol açabileceğini söyleyelim.

Doğumdan sonra adet döneminin düzene girmesi uzun sürer, emzirme döneminde adet gecikmesi yaşayabilirsin. Muhtemelen emzirme dönemin bittiğinde, adetlerin düzene girecektir. Sabret!

Şunu da belirtmeden geçemeyiz ki emziren her kadının adet düzensizliğinin sebebi emzirmedir diyemeyiz. Yeni doğum yapmış olduğun durumda dahi hamile kalmış olma ihtimalinin de olduğunu aklında bulundurmalısın.

Yeni bir ilaca başlaman ya da kullandığın ilacın dozunda değişiklik yapman adet düzensizliği sebeplerindendir. Özellikle doğum kontrol ilaçları kullanıyorsan bu ihtimali atlamamalısın.

Hatta adet döneminin seyahat gibi istenilmeyen zamanlara denk düştüğü durumda kadınların adetini geciktirmek için doğum kontrol hapına başvurduğu dahi görülür. Çünkü bu ilaçlar vücuda dışarıdan hormon vererek yumurtalıklardaki yumurta oluşumunu engeller ve adeti geciktirir.

Ayrıca antidepresanlar ve kemoterapi ilaçları da geç adet olmanın sebepleri arasındadır.

Adet gecikmesi neden olur? Adet düzensizliğinin sebepleri neler? Regl gecikmesi neden olur? ile ilgili etiketler Olur Adet düzensiziliği neden sebepleri neler
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.