Afganistan'da kıtlık ve insani kriz derinleşiyor: Taliban 'Şehirler yiyeceklerle dolu' dedi
Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrası yaşanan insani kriz derinleşiyor. Milyonlarca Afgan'ın açlıkla boğuşmasına rağmen Taliban tam tersini savunuyor. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, yaptığı açıklamada ekonomik sorunlar olduğunu kabul etmesine rağmen 'kriz' tabirini kabul etmedi. Mücahid, CNN'e yaptığı açıklamada Afganistan'da kıtlık olmadığını ve şehirlerin yiyeceklerle dolu olduğunu savundu.
Taliban'ın Afganistan'da ağustos ayında yönetimi ele geçirmesinin öncesinde de ekonomik sorunlar vardı ancak, Taliban sonrası bu durum büyük bir insani krize dönüştü.
Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, Afganistan'da nüfusun yarısı derin bir açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalırken 5 yaş altındaki bir milyon çocuğun ise açlıktan ölme riski bulunuyor. Afganistan'daki insani krizin boyutunu hastanelerde de görmek mümkün. Bazı hastaneler yakıt parası olmaması nedeniyle hastalarını ısıtmak için ağaç kesmek zorunda kalıyor. Uluslararası toplum, yaşanan insani krize karşı bir an önce harekete geçilmesi konusunda uyarılar yapıyor.
KURAKLIK GIRA KITLIĞINI ARTIRDI
Afganistan'da yaşanan kuraklık gıda kıtlığını artıran bir başka faktör oldu. Dünya Gıda Programı, Afganistan'da tarımsal üretimin yüzde 40'ı kuraklık nedeniyle kayboldu. Gıda kaynakları azaldıkça, buğday ve ekmek gibi temel gıdaların maliyeti hızla arttı. Afgan halkı zaman zaman yiyecek bulamadıklarını bazen ise sadece ekmek ve su bulabildiklerini söylüyor.
Afganistan Gıda ve Tarım Örgütü Temsilcisi Richard Trenchard, Kasım ayında yaptığı açıklamada durumu "feci" olarak niteleyerek "Konuştuğumuz her çiftçi bu yıl neredeyse tüm mahsullerini kaybetti, birçoğu hayvanlarını satmak zorunda kaldı, çok büyük borçlar var ve paraları yok" dedi.
Taliban'ın iktidara gelmesinden önce, ülkenin kırsal alanlarının çoğunda yoksulluk yaygındı - ancak şimdi orta sınıf ve şehir sakinleri de umutsuzluğa sürüklendi.
FAKİR AİLELER ÇOCUKLARINI 'GELİN' OLARAK SUNUYOR
Afganistan'daki insani kriz en çok çocukları vurdu. Milyonlarca çocuk açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, bazı ailelerin kız çocuklarını kendilerinden onlarca yaş büyük adamlara borçları karşılığı satarak evlendirmeye zorlamaları krizin boyutunu gözler önüne seriyor.
Afganistan'daki BM Yardım Misyonu Başkanı Deborah Lyons, satacak hiçbir şeyi kalmayan ailelerinin kız çocuklarını sattığını söyledi. Lyons ülkenin en yoğun nüfuslu 11 kentsel bölgesinden 10'u acil gıda güvensizliği seviyeleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
ULSULARARASI KURUŞLARDAN UYARI
Afganistan'da insani kriz sürerken uluslarası kuruluşlardan Taliban'a krize çare olarak bağışlar yapan ülkelere uyarı geldi. İnsani yardım kuruluşları yabancı hükümetlerin Taliban'ı fonlarla boğma çabalarının Afgan halkını aç bırakmak gibi istenmeyen bir etkiye sahip olduğunu belirtiyor.
Avrupa Birliği Ekim ayında 1 milyar euro yardım paketi sözü verdi ve Dünya Bankası yönetim kurulu kısa süre önce BM Çocuklara Yardım Fonu ve WFP'ye 280 milyon dolar taahhüt etti. ABD ayrıca bu yıl kalkınma yardımından ayrı olarak insani yardıma yaklaşık 474 milyon dolar katkıda bulundu.
Ancak taahhüt edilen uluslararası fonlar bile Afganistan'ın 9,5 milyar dolarlık donmuş varlıklarının sadece bir kısmı. ABD ve AB'den gelen açıklamalara göre, bu fonlar halihazırda Afganistan'da çalışan uluslararası kuruluşlara yönlendiriliyor. Afgan aileleri için yardımın gelmesini beklemekten başka yapacak bir şey yok.