Afrika uyanıyor! Sömürgecisine baş kaldıran Nijer, Fransa ile bütün savunma sanayi anlaşmalarını iptal etti

Nijer'de yönetime el koyan cuntanın Fransa’ya yönelik yaptırımları sürüyor. Son olarak askeri cunta, Nijer ile Fransa arasındaki savunma iş birliği anlaşmalarının tamamının feshedilmesine karar verdi. İşte detaylar...

Sömürgecisine baş kaldıran Nijer, Fransa ile bütün savunma sanayi anlaşmalarını iptal etti.

Afrika uyanıyor! Sömürgecisine baş kaldıran Nijer, Fransa ile bütün savunma sanayi anlaşmalarını iptal etti

Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahman (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmişti.

Son olarak askeri cunta, Nijer ile Fransa arasındaki savunma iş birliği anlaşmalarının tamamının feshedilmesine karar verdi. Fransa ile Nijer arasında 1977-2020 yılları arasında yapılan beş askeri anlaşmanın iptaline ilişkin karar, Perşembe günü geç saatlerde cunta temsilcisi Amadou Abdramane tarafından ulusal televizyonda okundu.

Abdramane, Fransa’ya bu yönde diplomatik bir bildirim gönderileceğini de sözlerine ekledi. Fransa’dan ise bir yanıt gelmedi. Öte yandan Batı Afrika ülkesi Nijer; ABD, Nijerya ve Fransa büyükelçilerini geri çağırdı.

Öte yandan Fransa'nın Nijer'de El Kaide ile mücadele için 1.500 askeri bulunduğu biliniyor. Bahsi geçen 1.500 Fransız askerinin, iki ülke arasındaki savunma iş birliği anlaşmalarının feshedilmesinin ardından ne olacağı merak konusu. Fransız askerler, Mali’deki darbenin ardından Nijer’e konuşlanmışlardı.

AFRİKA UYANIYOR!

Nijer’de yönetime el koyan askeri cuntanın Fransa ile olan savunma iş birliği anlaşmalarını feshetme kararı, savunma sanayiini de yakından ilgilendiriyor. Halihazırda Nijer Ordusu’nun kullanımdaki birçok askeri ekipmanı, Fransa’dan tedarik edilmiş durumda.

Bunlar arasında; AML-20/AML-60, AML-90 ve Panhard M3 gibi zırhlı kara platformları da bulunuyor.

Afrika uyanıyor! Sömürgecisine baş kaldıran Nijer, Fransa ile bütün savunma sanayi anlaşmalarını iptal etti ile ilgili etiketler Fransa Nijer
GÜNÜN VİDEOSU

Rize'de temizlik işlerinde çalışan babasına duygulandıran doğum günü sürprizi

Rize Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde görevli İsmail Yılmaz’a eşinin ve kızının yaptığı doğum günü jesti sosyal medyayı salladı. 22 yaşındaki kızı Aydanur belediyeyle işbirliği yaparak unutulmaz bir sürpriz hazırladı.