Afrika’nın dertlerine ‘Fransız kaldılar’ şimdi demokrasi havarisi kesildiler

Fransa, Batılı ülkeler ve işbirlikçileri olan Afrika Birliği ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Nijer’e ‘demokrasi’ götürmek için silahlı müdahale konusunda karar aldı. Ancak son 20 yıldır Türkiye'nin başlattığı Afrika açılımı bu ezilen ülkelere cesaret verdi ve artık eski Afrika yok. Nijer’deki halk hareketi ülkeyi Fransa hegemonyasından kurtarmakta kararlı.

Türkçede bir deyim var: Fransız kalmak diye…

Anlamı bir konuyla ilgili bilgisiz ve ilgisiz kalmak… Örneğin Hulki Aktunç, Büyük Sözlüğü'nde şu anlam tarifini veriyor: Fransız. (Bir konu hakkında) Bilgisiz kimse»/«İlgisiz, ilgi göstermeyen (kimse).

Ya da Türk Dil Kurumu (TDK) Türkçe Sözlük: Fransız kalmak. 1. Anlatılan bir konuyu anlayamamak. 2. Herhangi bir konudan uzak kalmak.

Ya da, Fransız kalmak deyimini edebiyatta ilk kullanan Barones Emmushka Orczy’nin eserinde yazdığı gibi, yapılan aptallıklara karşı kullanılmış bir deyim. Orczy, sokaklarda oluk oluk kan akıtan ve dönemin küresel güçlerinin yaptırdığı 1789 Fransız devrimiyle ilgili “Scarlet Pimpernel” adlı bir romanda kullanır bu deyimi. Romandaki kahraman bir İngiliz soylusudur. Paris’e kılık değiştirerek, sahte kimliklerle girip giyotinin keskin ağzından Fransız soylularını kaçırır, İngiltere’ye götürür. İşte bu eserde İngiliz soyluları, yanlış bir iş yapan, saçmalayan ve aptallıklar sergileyenlere “Amma da Fransız’sın!” derler sürekli olarak.

FRANSA VE BATI 400 YILDIR YAPTIKLARI KÖTÜLÜKLERİN FATURASINI ÖDÜYOR

Şimdi Fransa ve Batı 400 yıldır sömürdükleri, hammaddelerini çalarak, bu kıtayı yoksul kıldıkları kötülük ve aptallıklarının (Fransızlıklarının) faturasını ödüyorlar. Çünkü, Batı işbirlikçisi, Nijer’in Cumhurbaşkanı Bazum’u görevden alan Nijer ordusu, Fransa’ya nükleer yakıt satışını yasakladı. Artık çerez parası gibi yardımlar yerine haklarını istiyorlar. Diğer Afrika ülkeleri de, “Bize yardım parası vermeyin, hakkımızı istiyoruz” demeye başladılar.

Bu nedenle de Fransa, Batılı ülkeler ve işbirlikçileri olan Afrika Birliği ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Nijer’e ‘demokrasi’ götürmek için silahlı müdahale konusunda karar aldı.

Ama artık ne Afrika eski Afrika, ne de Türkiye eski Türkiye…

Siyaset bilimciler, Türkiye’nin son 20 yıldır başlattığı Afrika açılımının bu ezilen ülkelere cesaret verdiği tespitini yapıyor.

Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, Posta’ya yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin Afrika ülkelerindeki ilerletici etkisini yorumladı.

Son yıllarda yaşanan gelişmeler ise Kara Kıta’nın ayağa kalktığını ve üzerlerinde bulunan ‘Fransa zincirlerini’ kırmaya başladıklarını gösteriyor. Darbeler artık Fransa tarafından değil, Fransa’nın Afrika’daki varlıklarına yapılıyor. Fransız askerlerinin ülkeyi terk etmesi direktifleri veriliyor.

Afrika’nın dertlerine ‘Fransız kaldılar’ şimdi demokrasi havarisi kesildiler

ECOWAS DARBEYİ KINADI

Nijer’deki halk hareketi Afrika Birliği ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından kınanırken Mali ve Burkina Faso’daki yeni yönetim Nijer’deki girişimi ülkeyi Fransa hegemonyasının sona ermesi olarak değerlendirdi.

FRANSA’NIN ELEKTRİĞİNİN YARISI NİJER’DEN

Batı’nın Nijer’deki endişesi ise yalnızca demokratik sebeplerden dolayı değil. Nijer’de bulunan uranyum kaynakları Fransa'nın elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 50'sini, AB'nin ise yüzde 25'ini karşılıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AFRİKA’DA SEVİLEN BİR SİYASİ KİŞİLİK

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gözügüzelli, Afrika kıtasında Batı ülkeleri ile başta Rusya olmak üzere Doğu ülkeleri arasındaki güç mücadelenin olduğunu söyledi. Doç. Dr. Gözügüzelli, Türkiye’nin son 20 yıldır Afrika üzerinde yumuşak güç stratejisi izlediğini de belirterek, “Bu güç stratejisi özellikle insani yardım ve girişimcilik anlamında sürdürülebilir bir dünya düzeni yaratma konusunda tasarlanmak istenmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika halkı tarafından oldukça sevilen bir siyasi kişilik. Dolayısıyla burada Batı karşıtlığı karşısında Türkiye’nin en önemli gücü adil ve hakkaniyete dayalı düzen, ötekileştirme siyasetinden ziyade daha adil bir sistemin kurulması üzerine inşa edilmeye çalışmaktır.”

“TÜRKİYE, AFRİKA’YA CESARET VERDİ”

Türkiye’nin BM Genel Sekreterliği’nde yapılan toplantılarda hakkeniyet olmayan bu düzene tepki göstermesinin bir cesaret göstergesi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gözügüzelli, Afrika’da pek çok ülkenin Türkiye’nin bu çıkışlarından cesaret aldığını ifade etti.
Doç. Dr. Gözügüzelli, Türkiye’nin Afrika’da neredeyse 54 ülkede büyükelçilik faaliyetleri sürdürdüğünü, THY’nin Afrika’daki ülkelerin büyük bir kısmına uçuş gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Türkiye yakın vadede özellikle Afrika içerisinde ortaya çıkan kaotik krizlerin savaş noktasında gelmeden arabuluculuk yoluyla çözülmesi konusunda bir misyon üstlenmesi oldukça mümkündür. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliği bu konuda ön plana çıkabilir” şeklinde konuştu.

Bu arada, Nijer’e diğer Afrika ülkeleri de destek açıklamaya başladı.
Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride, Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyardı, Gine de destek açıklamasında bulundu.

LİBYA VE ÇAD, NİJER'E DESTEK VERECEK

Öte yandan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'e askeri müdahale kararı almasının ardından dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Libya ve Çad, ECOWAS'ın saldırı başlatması halinde Nijer'e askeri destek vereceklerini kamuoyuna duyurdu.

Afrika’nın dertlerine ‘Fransız kaldılar’ şimdi demokrasi havarisi kesildiler ile ilgili etiketler Fransa Nijer Darbe Türkiye
GÜNÜN VİDEOSU

Hizbullah, Tel Aviv'deki İsrail üssünü nitelikli füzelerle vurdu!

Hizbullah, İsrail'in Tel Aviv kentinde bulunan Tel Haim askeri üssünün “nitelikli füzeler” ile hedef alındığını açıkladı. Saldırıya ait bir görüntü Hizbullah’a yakın sosyal medya hesaplarından paylaşılırken, İsrail'den konuya ilişkin açıklama yapılmadı.