Ağar: Vazgeçme gibi bir hesabı yok! SuperHaber/Özel
Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Barzani’nin referandumdan vazgeçme gibi bir hesabının olmadığını söyledi.
İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ve beraberindeki heyeti Erbil'de kabul eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin, “Eğer Bağdat hükümeti, Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlığını belirlenen sürede ve uluslararası garanti ile birlikte uzlaşma temelinde diyaloğa hazır olduğunu açıklarsa, o zaman Kürdistan siyasi önderliği toplanarak son kararını verecektir” dediği kaydedildi. Gelişmeler ile ilgili SuperHaber’den Arzu Erdoğral’a konuşan terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Amerika’nın Telafer’de kurmuş olduğu üssün adının “Forward Operating Base Sykes” olduğuna dikkat çekerek “Kürt devleti batı dünyasının bir projesi başka kimsenin değil” ifadelerini kullandı.
BARZANİ’NİN VAZGEÇME GİBİ BİR HESABI YOK!
-Barzani referandumu erteleme şartında yine “bağımsızlık” dedi. Nasıl okumak gerekir bu açıklamayı…
Bu referandumla özdeşleşen bir süreç değil. Referandum öncesinde yıllar içerisinde şekillenen bir süreç var. Bu süreçte batı dünyasının yapmış olduğu dizayn üzerinden coğrafyada yerel yönetimle Irak arasında etnik anlamda bir kopuşun temelleri zaten oluşturuldu. Bu temeller oluştuğu için şu süreçte geriye dönüş yok. Yok derken şunu söylemek istiyorum; Elbette var ancak mevcut statünün devamından yana irade ortaya konursa var. Ama burada ne olacak kendi aralarında müzakere edecekler. Adam cümleyi net kuruyor. Biz o noktaya geldikten sonra geri dönmeyiz diyor. Şu an bir baskıyla karşı karşıya. Bu baskıyı göğüslemek adına veya baktı olacak gibi değil devamlı “geciktiririm, ertelerim” gibi pek çok cümle kuruyor. Sonuçta niyet ve maksadından vazgeçmiş değil. Öyle bir hesabı yok.
KÜRT DEVLETİ BATI DÜNYASININ PROJESİ
- İngiliz hükümetinin bu bölgeye askeri yardım ve peşmerge güçlerine verilen desteğin devam edeceğini söylediği bir açıklama var. İşin özünde İngiltere, İsrail ve dolaylı olarak ABD’nin Barzani’ye destek verdiğini görüyoruz…
Sonuçta yabancılar istemese Barzani’nin böyle bir şey yapması mümkün mü? Bu işin bu noktaya gitmesini isteyen zaten batı dünyası. Taşları döşeyen zaten batı dünyası. Batı dünyası bir pozisyon üretiyor. Batı zamanlaması uygun olmayabilir diyebilir. “Irak’ın kuzeyine istediğimiz gibi yerleşemedik” öyle bir hesabı olabilir. DAEŞ’i işin içine katabilir. DAEŞ’ten alanların alındığı bir süreçte DAEŞ’in ikinci plana düşmesiyle DAEŞ’in tekrar etkinlik üretmeye başlaması gibi bazı kaygıları olabilir. Ama sonuçta burada bir Kürt devleti batı dünyasının bir projesi başka kimsenin değil.
Amerika’nın Telafer’de kurmuş olduğu üssün adı Forward Operating Base Sykes yani Sykes Picot’dan gelen o isim. Daha o zamanlar ismini koymuşlar zaten. Bunu coğrafyadaki herkes bilir. Sadece biz yeni yeni tanışıyoruz.
BU 1991’DEN BERİ DEVAM EDEN BİR SÜREÇ
-Referandum olsa da olmasa da sizin de belirttiğiniz gibi Barzani’nin niyeti Batı’nın da desteği ile çok belli. Referandum sonrası bölgede bir savaş öngörüyor musunuz?
Her şey olabilir. Olası bir kırılganlık ve buna bir müdahale söz konusu olabilir. Sonuçta batı dünyası üretmiş olduğu etkiyle beraber coğrafyanın kendi öngördüğü gibi şekillenmesini isteyecektir. Bunun önündeki en büyük engel de coğrafyadaki ülkelerin birbiri arasında üretmiş oldukları rekabettir. Bunları çok iyi kullanıyor. Sahadaki güçler arasında ki düşmanlığı çok iyi kullanıyor. 3 sene önceki kitapta yazdığım gibi bu iş Kürt devletine gidecek. Bunun okuması bu şekilde. Ne yazık ki Türkiye’deki medyayı burada eleştirmem gerekecek. Medya günü birlik anlayışla gidiyor. Hayır. Bu 1991’den beri devam eden sürecin gelinen noktası bu.
HER TÜRLÜ TEDBİR ALINACAKTIR
-Türkiye gerekli önlemleri alıyor, direk bir savaş olma olasılığı ne sizce?
Bu zor bir soru. Savaş kelimesi çok farklı bir kelime. Doğrudan doğruya göze alabilmekle ilgili olan bir şey. Bütün milletlerin milli güç unsurlarını ilgilendiren uzun soluklu ve hırpalayıcı bir süreç olduğu için bunun cevabını vermek oldukça zor. Oraya giden bir süreç yaşanır. O sürecin sonunda da savaş gerekiyorsa iş savaşa gider. Savaşa giden safhalarda çözüm üretilemezse savaşa gider. Türkiye kendi bekasıyla ilgili bir yapının oluşmasına engel olmak için her türlü tedbiri alma ihtiyacı duyacaktır.