Aile Hekimliklerine yeni kurallar neler? Sağlık ocaklarında koronavirüs önlemleri nasıl olacak?

Aile sağlığı merkezlerinde yeni kurallar neler olacak? Vatandaşlar yaşadıkları bölgede bulunan sağlık ocaklarına gitmeden önce alınan koronavirüs önlemlerini ve kurallarını merak ediyor. Salgın kapsamında yeni normale geçen ülkemizde birçok kamu kuruluşunda alınan tedbirler var. Pekik sağlık ocaklarıne alınan kurallar neler? Aile hekimliklerinde randevu sistemi mi olacak? Detaylar haberimizde...

Aile hekimliklerinde alınan koronavirüs önlemleri neler sorusu yeni normale geçen ülkemizde vatandaşlar tarafından yoğun oalrak araştırılıyor. Tedavi öncesi ve sonrasında sağlık ocaklarında kurallar neler olacak? İşte yanıtı...


AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ALINAN KURALLAR NELER?


Aile Sağlığı Merkezlerine de 'yeni normal' kuralları neler olacak? Konu ile ilgili bilgiler veren Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Gürsel Özer, corona virüsü tedbirleri kapsamında alınan kuralları sıraladı. Dr. Özer, yaz aylarında ortaya çıkacak yoğunluğa karşı aile hekimi sayısının az olduğunu ve bu nedenle tatil beldelerinde misafir poliklinikler açılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte 65 yaş üstü vatandaşların büyükşehirlerden memleket ya da yazlıklarına gitmeye başlamasıyla; özellikle tatil beldelerindeki aile hekimlikleri için ek önlemlerin alınması gündemde.

SAĞLIK OCAKLARINDA RANDEVUSUZ HASTA KABUL EDİLMEYECEK


Artık hasta kabullerine başlandı ama kayıtlı tüm hastalarımızın iyiliği için yığılma olmaması açısından artık randevusuz hastalar kabul edilmeyecek; bekleme salonlarındaki o kalabalık ortamlara izin verilmeyecek. Bizler aile sağlığı merkezlerimize bir triyaj sistemi başlattık. Kapıda bir hemşire arkadaşımız her gelen hastanın ateşini ölçüyor. Şikayetini soruyor ve ona göre hekimine yönlendiriyor.

Ateşi olan ya da enfeksiyon şüphesi taşıyan hastalarımız kesinlikle diğerleriyle temas ettirilmeden ayrı bir odada muayene edilecekler ve oralar da sürekli dezenfekte edilecek” dedi.

Aile Hekimliklerine yeni kurallar neler? Sağlık ocaklarında koronavirüs önlemleri nasıl olacak?

‘ZEMİN İŞARETLEMELERİYLE SOSYAL MESAFE KORUNACAK’


Sosyal mesafe kuralının artık sürekli hale gelmesi gerektiğini anlatan Dr. Özer, bunun için de her aile sağlığı merkezinde işaretlemeler yapıldığını, hastaların hem başvuru masası hem de muayene gerekmiyorsa sadece ilaç yazdırmaya geldiyse, hekimle görüşmesi sırasında en az bir metre mesafeden görüşme yapabileceği şekilde düzenlendiğini söyledi. Dr. Özer, “Hekimin bir hastası ile işi bitmeden kesinlikle içeri başka biri alınmayacak. Bu şekilde zaten sosyal mesafe de kendiliğinden oluşacak” dedi.

Aile Hekimliklerine yeni kurallar neler? Sağlık ocaklarında koronavirüs önlemleri nasıl olacak? - Resim : 2

‘HER İKİ SAATTE BİR TEMAS YÜZEYLERİ DEZENFEKTANLARLA SİLİNİYOR’

Aile Sağlığı Merkezlerinde artık temizlik ve sterilizasyon işlemlerinin de sık ve titizlikle yapıldığını anlatan Dr. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burası her iki saatte bir, bizim kendi elemanlarımız tarafından temizleniyor. Kapı kolları, çok temas edilen tüm yüzeyler, çamaşır suyu ya da alkol içeren dezenfektanlarla siliniyor. Zemin temizliği de hem belediye ekiplerince, hem bizim elemanlarımız tarafından düzenli olarak yapılıyor.

Belediye, üç günde bir geliyor. Ama her gün sabah ve akşam, bizim kendi elemanlarımız da yerleri çamaşır suyu ile siliyor. Hastalar bu dönemde pekçok yeni şey öğrendi aslında. Onların da bu kurallara uyma isteği bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Bizim onlara ‘hayır’ dediğimiz şeylerin aslında onların iyiliği için olduğunu anladılar.”

‘AŞI ODALARI HER BEBEK SONRASI STERİLİZE EDİLİYOR’

Bebeklik çağı aşılarının aksatılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Gürsel Özer, rutin aşıların coronadan korunmak kadar önemli olduğunu vurgulayarak ailelerin endişe etmemesi gerektiğini, aşılama sırasında da bebekler için tüm önlemlerin düşünüldüğünü söyledi. Dr. Özer, şu bilgileri verdi: “Aşı konusunda herhangi bir aksama yaşamamak için kesinlikle randevulu çalışıyoruz. İçeriye tek bebek alınıyor. İlgili hemşire tarafından aşısı yapılıyor ve her bebek çıkışında oda, hemşirenin bizzat kendisi tarafından sterilize ediliyor.

İlk dönemde aileler çok çekindiği için aşı randevularını erteleme eğilimi gösteriyorlardı. Ancak bu önlemler anlatıldı ve gelip görenler de birbirlerine anlattı. Bu açıdan aşılamada çok büyük aksaklık yaşamadan bu dönemi atlattık.”

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.