2019 AK Parti Iğdır Belediye Başkan Adayı Kim oldu?
AK Parti Iğdır Belediye Başkan Adayı 2019! 31 Mart Yerel Seçimleri her geçen gün yaklaşırken partilerin de il ve ilçe belediye başkan adayları netleşmeye başladı. Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AK Parti belediye başkan adaylarının da açıklanması bekleniyor. Bu illerden biri olan Iğdır'da internette araştırılıyor. 2019 Yerel Seçimlerinde AK Parti Iğdır Belediye Başkan Adayı 2019 kim oldu sorusuna yanıt aranıyor. Biz de bu konuyu inceledik ve haberimize ekledik. İşte detaylar.
AK Parti Iğdır Belediye Başkan Adayı 2019! 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler seçimi gün geçtikçe yaklaşırken vatandaşlar da internette konuyu inceliyor ve partilerin il il belediye başkan adaylarının kim olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Bir aksilik olmazsa bugün birçok AK Parti Belediye Başkan adayını açıklayacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması heyecanla bekleniyor. Biz de bu konuyu sizler inceledik ve detayları haberimize ekledik. Peki 2019 AK Parti Iğdır Belediye Başkan Adayı Kim oldu? Açıklandı mı? 2019 Yerel Seçim AK Parti Iğdır adayı kim? İşte tüm detaylar...
2019 YEREL SEÇİM AK PARTİ IĞDIR ADAYI KİM OLDU?
- AK Parti Iğdır Belediye Başkan Adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. AK Parti Iğdır Belediye Başkan adayı Adil Aşırım oldu.
AK Parti'de 14 ilin daha belediye başkan adayı açıklanacak. Adayların bugün AK Parti Genel Merkezi'nde yapılacak olan il başkanları toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı öğrenildi.
14 İLİN MİLLETVEKİLLERİ GENEL MERKEZE ÇAĞRILDI
AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı tarafından milletvekillerine gönderilen mesajda 14 ilin belediye başkan adayının açıklanacağı belirtildi ve şöyle denildi: " 6 Aralık 2018 perşembe günü Genel Merkezimizde yapılacak İl Başkanları Toplantısı'nda aşağıda isimleri yazılı olan illerimizin belediye başkan adayları açıklanacaktır. Bu illerimizin milletvekillerinin saat 11.00'de genel merkezimizde bulunmalarını rica ederim"
İşte açıklanacak iller:
1 ERZİNCAN
2 EDİRNE
3 IĞDIR
4 İSPARTA
5 KARS
6 KIRŞEHİR
7 KÜTAHYA
8 SİİRT
9 BİLECİK
10 ZONGULDAK
11 AĞRI
12 VAN
13 AKSARAY
14 TUNCELİ
IĞDIR
Iğdır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir ildir. Merkezi Iğdır kentidir.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum - Kars Bölümü'nde yer almaktadır. 27 Mayıs 1992 tarihinde Kars ili'nden ayrılarak Türkiye'nin 76. ili olmuştur. 4 ilçe, 8 belediye ve 157 köyden oluşur.
Önemli bir kültür kavşağında bulunan il Ermenistan, Azerbaycan ve İran ile sınır komşusudur ve Türkiye'nin üç ülkeyle sınırı olan tek ilidir..
Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nın yüz ölçümünün üçte biri, il merkezine bağlı Suveren köyü'nün sınırları içindedir. Ayrıca Ağrı Dağı, ilin her köşesinden rahatlıkla görülebilmektedir.
TBMM'ye her seçimde 2 milletvekili göndermektedir.
Halkın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.
Coğrafya
Iğdır'ın kuzey ve kuzeydoğu sınırını, Aras Nehri ve bu nehrin oluşturduğu Türkiye-Ermenistan sınırı oluşturmaktadır. Doğusunda Türkiye-Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti sınırı ve güneydoğusunda Türkiye-İran sınırı yer almaktadır. Güneyinde Ağrı ili (Doğubayazıt ve Taşlıçay ilçeleri) bulunmaktadır. Bu sınır kabaca doğu-batı doğrultusunda uzanan ve Doğu Torosların doğudaki uzantısı olan Karasu-Aras sıradağlarından oluşmaktadır. Bu dağlar doğuya doğru uzanırken aynı zamanda Yukarı Murat-Van Bölümü ile Erzurum-Kars Bölümü arasında sınır oluşmaktadır. Bu dağların doğuya, Ağrı volkanına kadar devam eden uzantısı üzerinde sırasıyla "Kızılcaziyaret Dağı" (2887 m.), "Durak Dağı" (2811 m.), "Zor Dağı" (3196 m), "Pamuk Dağı" (2639 m.) bulunmakta ve en doğu uçta ise Büyük Ağrı (5137 m.) ve "Küçük Ağrı" (3896 m.) volkanik dağları bulunmaktadır. Durak Dağları üzerinde Balık Gölü (2250 m.) bulunmaktadır. Iğdır'ın batısında Aras Irmağı'na katılan Gaziler Deresi'nin batı bölümü, Kars ili, Kağızman ilçesi ile olan sınırını oluştururken kuzeybatısında da yine Kars ilinin Digor ilçesi bulunmaktadır.
Iğdır ili tamamen Aras Nehri'nin havzası içerisinde bulunmaktadır. İl sınırları içerisinde Aras Nehri'ne katılan önemli akarsular batıda Gaziler Çayı, Buruksu Çayı, doğuda ise Aşağı ve Orta Karasu çaylarıdır. Tuzluca çevresinde Bazaltik ve kahverengi topraklar geniş yayılış alanına sahipken, Iğdır Ovası'nda alüvyal topraklar, Doğu Iğdır Ovası ve Dil Ovası'nda tuzlu topraklar hâkimdir.
İklim ve bitki örtüsü
Iğdır'ın iklimi Doğu Anadolu tipi Karasal İklimi'dir. Iğdır ilinin ovalık kesimleri, Doğu Anadolu Bölgesi'nin öteki kesimlerinde görülen şiddetli kara ikliminden fazlaca etkilenmez. Bunun en önemli nedeni çevresinde bulunan Ağrı Dağı gibi yüksek alanlara göre alçakta olmasıdır. Kuytu konumuyla mikroklima oluşturan Iğdır Ovası'nda yer alan Iğdır kentinde yıllık ortalama sıcaklık 11,6 °C'dir. Oysa yalnızca 170 km uzaklıktaki Kars'ta bu ortalama 4,2 °C'dir. Ovada kışlar, Erzurum-Kars yaylasına göre daha yumuşak, yazlar ise daha uzun ve sıcak geçer. Kentte kışın -30 °C'ye kadar düşen ve yazın da 41 °C'yi aşan hava sıcaklıklarına rastlanır. Kuytuluğu yüzünden Türkiye'nin en az yağış alan yörelerimizden biridir. Özellikle yarı kurak iklime sahip olması bitki örtüsü Doğu Anadolu'nun tipik bitkisel örtüsü olan bozkır olmasına yol açmıştır. Orman açısından Türkiye'nin en yoksul bölgelerinden biridir.
Orman örtüsü bakımından fakir olmasının nedeni, topraklarının Azonal (Taşınmış) Toprak grubuna girmesidir. Kireç oranı nispeten yüksek olan bu topraklarda alkalik oranı fazladır. Bu yüzden ovada genellikle tuzcul bitkiler görülür.
Bölgede, donlu günler sayısı, Kasım ve Mart aylarında 14 günü aşarken Aralık, Ocak ve Şubat aylarında 24 günün üzerine çıkmaktadır. Bu yüzden don olaylarına kış mevsiminde sıkça rastlandığı görülür. Nisan ve Ekim aylarında ise don olaylarına daha seyrek rastlanır.
Iğdır Rasat İstasyonu'nun 23 yıllık verilerine göre, bölgede yıllık ortalama basınç, 916 minibardır. Bölgede en fazla batı kaynaklı rüzgarlar esmektedir. Bunları, kuzeyden esenler takip etmektedir. Nisan ayından itibaren bölgeyi etkisi altına alan ve yaz mevsimi boyunca sık esmeleri ile dikkat çeken kuzey, doğu, batı ve güney yönlü yağışsız sıcak hava dalgaları mutlak yaz kuraklığına neden olmaktadır.
Iğdır Rasat İstasyonu'nun 16 yıllık ölçüm sonuçlarına göre, bölgede havanın yıllık ortalama bağıl nem değeri %63'ü bulmaktadır. Bağıl nem oranı, yıl içinde en yüksek değerini Aralık ayında (%73), en düşük değerini de Temmuz ayında (%53) ulaşmaktadır. Yıllık toplam 98.8 açık güne sahip bulunan Iğdır'da, bu gibi günlerin yıl içinde en çok görüldüğü ay Ağustos (16.3 gün), en az görüldüğü ay ise Nisan'dır (4 gün). Bölgede açık günler en fazla Haziran ile Ekim arasındaki aylarda görülür. Buna karşılık yılda 65.8 günü bulan kapalı havalar, 10 günün üzerindeki ortalamasıyla en çok Aralık, Ocak ve Şubat aylarında görülmektedir.
Iğdır Ovası, tarih öncesi çağlardan bu yana önemli bir yerleşim merkezi olduğundan, kültürel faaliyetler doğal vejetasyonu önemli ölçüde değiştirmiş ve ovanın geniş bir bölümü tarım alanı haline getirmiştir. Ovanın sulanabilen kısımlarında, genellikle endüstri bitkileri yetiştiriciliği ile meyvecilik faaliyetleri ön plandadır.