AK Parti tüzüğüdeki yeni "millet" tanımı ve Kürt politikası...
AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde partinin tüzüğünde 11 maddelik değişiklik yapıldı.
Kongrede, Tüzük Değişikliği Komisyonunca hazırlanan parti tüzüğünün 11 maddesine ilişkin değişiklik teklifi, yapılan oylamayla kabul edildi.
Buna göre, tüzüğün "Temel Amaçlar" başlıklı 4. maddesine, "AK Parti, köklü devlet geleneğimizin üzerine bina edildiği 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ilkesini siyasetinin merkezi olarak görür. Milletin tüm fertleri, hiçbir ayrım gözetilmeksizin ülkemizin birinci sınıf Vatandaşlarıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşları tek bir milleti teşkil eder. Bayrağımız bağımsızlığımızın ortak sembolüdür. Şehitlerimizin emaneti olan, milletimizin üzerinde yaşadığı, bayrağımızın özgürce dalgalandığı toprak, vatanımızdır. Devlet, milletimizin ortak eseridir. Ak Parti, yukarıda belirtilen temel amaç ve hedefler doğrultusunda, 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' anlayışını sarsılmaz bir ilke olarak kabul eder." fıkrası eklendi.
Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal bugün köşesinde kaleme aldığı "Tek millet" başlıklı yazısında bu değişikliğe değindi.
Aydın Ünal, yazısında, " Böylece AK Parti, Türk, Kürt ve diğer etnik kökenlerin ayrı birer millet olmadığını, hepsinin tek bir millet olduğunu tekrar ve tüzük boyutunda vurgulamış oldu. Bu kucaklayıcı ifadeler, AK Parti'nin önümüzdeki dönemde Kürt politikalarına da ışık tutacak." ifadelerini kullandı.
İşte o köşe yazısı;
- Tek millet
AK Parti, 3. Olağanüstü Kongresini tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ağustos 2014'de “emanet bıraktığı” AK Parti Genel Başkanlığı'na 998 gün aradan sonra geri döndü.
«««
Cumhurbaşkanının aynı zamanda parti genel başkanı olması Türkiye açısından önemli bir devrim. 27 Mayıs askeri darbesiyle cumhurbaşkanlarına siyaset yasaklanmış, cumhurbaşkanları siyasetin karşısına konumlandırılmıştı. AK Parti kongresi, vesayetin sona erdiği, cumhurbaşkanlarının yeniden siyasetle, yani milletle kucaklaştığı bir miladın sahnesi oldu.
«««
Kongre salonundaki coşku, heyecan, ama en çok da kardeşlik fotoğrafı görülmeye değerdi. Kocaeli'nin yanında Van, onun yanında Bursa, onun yanında Şırnak, onun yanında Erzurum'dan gelen misafirler vardı. Ankara ve İstanbul elbette merkezdeydi. Türkçe ve Kürtçe sloganlar hiç susmadı.
«««
Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 saat 41 dakikalık bir konuşma yaptı. Önceki kongrelerle kıyaslanınca, konuşması kısaydı. Parti toplantılarında konuşmayı özlemişti.
«««
AK Parti'nin MKYK listesi daha da gençleşti. Her kesimi, her eğilimi temsil eden isimler MKYK listesinde yer aldı. Türkler, Kürtler, Aleviler, Sünniler, Azınlıklar, muhafazakarlar, modernler ve daha niceleri listede kendisine yer buldu. Renkli, ama genç bir MKYK oluştu.
«««
MKYK listesi ve Cumhurbaşkanının konuşması, AK Parti'den beklenen köklü değişimin ilk emarelerini verdi. Değişim, güçlü bir vaad olarak AK Parti teşkilatının ve Türkiye'nin önüne konmuş oldu. Cumhurbaşkanı, partide, en alt kademeden en üste kadar yeni bir dönemin başlayacağını duyurdu. Değişime yönelik umutlar daha da çoğaldı. 2019 seçimlerinin startı da kongrede verilmiş oldu.
«««
Cumhurbaşkanı konuşmasında “gönül” ve “gönüllülüğe” sıkça vurgu yaptı ki, son derece anlamlıydı. Ayrıca, en son 27 Ağustos 2014 Kongresi'nde konuşmasını bitirirken okuduğu Fatiha Suresi'nin mealini dünkü kongrenin açılışında tekrar okudu. Konuşmasını, “Rabbi Yessir” duasını aslı ve mealini okuyarak bitirdi.
«««
Sevgili Erol ağabeysiz, Erol Olçak'sız ilk kongreydi. Ama hem kendisinin, hem de oğlu Abdullah Tayyip'in hatırası salondaydı. Mekanları cennet olsun.
«««
Kongre'nin çok sayıda önemli misafiri vardı. Hiç kuşkusuz, en anlamlı misafir, 15 Temmuz kahramanı şehit Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir oldu.
«««
AK Parti tüzüğündü bazı maddeler değişti. Genel Başkan Vekilliği makamı ihdas edildi ve Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti'nin Genel Başkan Vekili olarak görev yapacak. 3 dönem kuralını gerektiğinde esnetme, yolsuzluklarla daha kararlı mücadele etme yetkisi MKYK'ya verildi.
«««
Tüzükteki önemli bir değişiklik de “Tek Millet, Tek Vatan, Tek Bayrak, Tek Devlet” vurgusu oldu. AK Parti, bu anlayışı, temel bir ilke ve hedef olarak tüzüğüne yerleştirdi. Ancak bu ilke, “millet”, “vatan”, “bayrak”, “devlet” tanımlarıyla birlikte tüzüğe konuldu.
«««
Tüzüğü konulan yeni maddede, “Milletin tüm fertleri, hiç bir ayrım gözetmeksizin ülkemizin birinci sınıf vatandaşlarıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşları tek bir milleti teşkil eder” ifadesi yer aldı. Böylece AK Parti, Türk, Kürt ve diğer etnik kökenlerin ayrı birer millet olmadığını, hepsinin tek bir millet olduğunu tekrar ve tüzük boyutunda vurgulamış oldu. Bu kucaklayıcı ifadeler, AK Parti'nin önümüzdeki dönemde Kürt politikalarına da ışık tutacak.