AK Partili Elitaş kripto para temsilcileriyle görüştü
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 'kripto para' düzenlemesiyle ilgili bir toplantı yapıldı. Toplantıda kripto para temsilcileriyle görüşen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Ortak kanaatimiz bir an önce yasanın çıkarılmasıdır." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 'kripto para' düzenlemesiyle ilgili toplantı gerçekleştirildi. 4,5 saat süren toplantıdan sonra açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kripto para ile ilgili kanun taslağı konusunda toplantıya Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden, doğrudan doğruya bu konuyla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı yetkilileri ve önemli kurum kuruluşların temsilcilerinin katıldığını söyledi.
"ORTAK KANAATİMİZ YASANIN ÇIKARILMASI"
Toplantıda katılımcılarla ortak kanaatlerinin en kısa zamanda bir yasal düzenlemenin çıkarılması olduğunu belirten Mustafa Elitaş, "Bugüne kadar aldığımız bilgi çerçevesinde görüyoruz ki 7 veya 8 tane ülke bir yasal düzenlemeyi gerçekleştirmiş. Yapılan mevzuatın daha net bir şekilde olup ikincil mevzuatla konunun düzenlemesi konusunda ortak kanaatimiz hasıl oldu. Dijital mecralarda değişimin hızına ayak uydurabilmeniz mümkün değil. Net bir şekilde madde düzenlemesinin bir saat sonra eksik kaldığını görebiliyoruz veya 6 ay sonra eksik kaldığını görebiliyoruz. Ortak kanaatimiz şu: Bu yapılacak düzenlemenin, işin felsefesini engelleyecek şekilde olmaması. Sistem önündeki engellerin kaldırılması" dedi.
Toplantıya katılan paydaşların, yabancı ülkelerdeki yatırımcıların da bu konuda aracı olabilecek kişilerin de Türkiye’deki faaliyetlerine devam etmelerinin faydalı olacağını dile getirdiklerini söyleyen Elitaş, "Bir taraftan parlamentonun temsilcileri, bir taraftan konunun tarafları, paydaşları ile fikir alışverişi yaptık. Önümüzdeki günlerde AK Parti Grubu olarak bu konuyla ilgili arkadaşlarımızla bir araya gelip değerlendireceğiz. Çünkü milletvekili arkadaşlarımızın da bu konuda katkıları olacağına inanıyoruz. Cumhur İttifakı’nın milletvekilleri de katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Mustafa Elitaş, konuyla ilgili çeşitli paydaş gruplarıyla da bir araya geleceklerini söyledi.
"DUYDUĞUM KADARIYLA SANAL ARSA ALINIP SATILMAYA BAŞLANMIŞ"
Elitaş, yasal düzenlemenin çerçevesine ilişkin soruya, "Temel bir yasa olacak. Teferruatlı bir madde değil, tarif edici bir madde metni, yönetmeliklerle düzenlenebilecek, değişimlere ayak uydurulabilecek bir metin hazırlamayı planlıyoruz. Kripto varlıkları tanımlarken, bugünkü gördüklerimizle tanımlamaya kalktığımızda, yarın yeni çıkan şeylerle ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. NFT denilen bir araç var. Yine duyduğum kadarıyla sanal arsa alınıp satılmaya başlanmış. Biz bu kripto varlığı, dar bir çerçevede değişim aracı olarak ortaya koyduğumuzda dar bir kapsam ortaya çıkabilir. Sanal alemde arsa alımları, NFT dediğimiz koleksiyon aracı olabilecek unsurların bu alemde düzenleyici sistem içine girmesi için geniş tanımlama olması gerektiği kanaatini oluşturduk" dedi.
"VERGİNİN OLMASI GEREKTİĞİ KANAATLERİ OLUŞTU"
Mustafa Elitaş, düzenlemede vergilendirmenin nasıl olacağına ilişkin, "Katılımcılar bir verginin olması gerektiğini söyledi. Biz bu çalışma içeresinde sistemin nasıl rahat yürüyeceği konusunu değerlendirdik. Yani metne koyduğumuz maddeyle, 'iyi bir şey yapalım derken, sanal aleme girişi korkutup ortadan kaldırabilir miyiz?' Düşüncelerini tartışmaya çalıştık. Verginin olması gerektiği kanaatleri oluştu" diye konuştu.
Elitaş ayrıca, "Kötü niyetlilerin bu piyasaya girip olmayan bir varlığı, sanal bir varlık diye satıp birilerini kandırma, fırsatları olabilir diye düşünüyoruz. Bunun için de cezai müeyyidelerin olacağı bir yasal düzenleme gerekli diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu.