Almanya darbe paranoyası mı yaratmaya çalışıyor?
Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabında, dikkat çeken bir bilgi yarışması düzenlendi. Veryansın Tv yazarı Erdem Atay, 'ampul' temalı bilgi yarışmasının ardında AK Parti karşıtı bir propaganda yürütüldüğünü iddia etti. Bu iddiasını AK Parti'nin kuruluş yıl dönümündeki benzer yarışmalarla örnekleyen Atay, ''Bu paylaşım tesadüf olabilir mi? Ya da iyi niyetli karşılanabilir mi?'' ifadelerini kullandı.
Veryansın Tv yazarı Erdem Atay bugünkü köşe yazısında dikkat çeken bir detayı kaleme aldı. Atay, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan 'Bilgi Yarışması'nın kasıtlı olarak AK Parti hükümeti aleyhine bir propaganda olabileceğini iddia etti.
Türkiye'nin gündemini bir süredir meşgul eden darbe imalarının yeniden ayyuka çıktığı dönemde, söz konusu gelişmenin önemine dikkat çeken Atay, AK Parti'nin kuruluş yılına kadar gitti.
14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin logosunun o dönemde halk tabanında 'mizah' unsuru olduğunu vurgulayan Atay, ''Ampul, o dönemde bazı kesimler tarafından beğeni toplasa da bazıları tarafından da dalga konusu olmuştu. İnternetin çok popüler olmadığı o dönemde bile gündem haline gelmişti'' ifadelerini kullandı.
Bu mizahın ilerleyen süreçte esprilere ve bilmecelere dönüştüğünü belirten yazar, Hürriyet'in AK Parti'nin kuruluşundan 6 gün sonra magazin ekinde yayımladığı habere dikkat çekti.
Haberin girişinde AK Parti'nin amblem olarak ampul seçmesine gönderme yapan gazete, ''İnternette son moda ampul fıkraları'' başlığıyla okuyucularına ulaşmıştı.
Haberin devamında, ''İnternette ‘absürd’ bilmece biçimli ‘ampul’ fıkraları ortalığı sardı. İnternette, elektronik postalar veya çeşitli sohbet ortamları aracılığıyla taşlama ve güldürü amacı taşıyan ampul fıkralarını birbirlerine göndermeye başladılar.'' ifadelerinin yer aldığını vurgulayan Atay, bilmecelerden verilen örnekleri şöyle sıraladı;
“Bir ampulü değiştirmek için kaç memur gerekir?”, “Bir ampulü değiştirmek için kaç polis gerekir?”, “Bir ampulü değiştirmek için kaç Türk’e ihtiyaç var?”...
ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NİN PAYLAŞIMI TESADÜF MÜ
Söz konusu bilmecelerdeki karakterlerin sık sık değiştiğini fakat soru kalıbının hiç değişmediğini belirten Atay, Almanya Büyükelçiliği'nin bilgi yarışmasına bu örnekler üzerinden değindi.
AK Parti'nin Türk siyasetinde ampul ile özdeştiğini belirten yazar, Almanya Büyükelçiliği'nin Instagram hesabı üzerinden yaptığı anketlerde masum olmadığını belirtti.
Tam da Türkiye gündeminin karıştığı sırada, 'Hikaye' bölümünde sorulan sorulara şu ifadelerle dikkat çekti.
Atay'a göre, yıllar önce AK Parti ile 'dalga geçmek' için kullanılan soru argümanları, yeniden vatandaşlara soruluyordu.
Büyükelçilik, onlarca bilmece sormuş, kısa bir süre sonra da bilmecelerin doğru cevabını vermişti.
Fakat son bilmeceye gelince dikkat çeken bir soru karşımıza çıktı: Bir ampulü değiştirmek için kaç Alman gerekir?
''BU PAYLAŞIM TESADÜF OLABİLİR Mİ?''
Atay o paylaşıma ilişkin köşesinde şu ifadelere yer verdi;
''Bilmecenin görselinde de tıpkı AKP’nin amblemine benzeyen bir ampul yanıp yanıp sönüyordu.
Şu güne kadar sorduğu her bilmecenin cevabını veren Almanya Büyükelçiliğinin Instagram hesabını yöneten kişiler nedense bir tek bu sorunun yanıtını ancak 8 Ocak 2021’de verdi.
Yanıt:
“Almanlar verimli çalışır ve mizah yetenekleri yoktur.”
Gerçekten müthiş bir bilmece(!)
***
Bu paylaşım tesadüf olabilir mi?
Ya da iyi niyetli karşılanabilir mi?
Onun yorumunu siz okuyuculara bırakıyorum.
Ama benim Alman yetkililere söylemek istediğim birkaç söz var:
“Sayın Alman yetkililer, biz Türkler bunca yıl yaşadıklarımızdan ve gördüklerimizden sonra buluttan nem kapar hale geldik. Belki paranoyakça olabilir ama yaşadığımız onlarca şey, bizlere birer ders oldu.
Şimdi bunu nasıl açıklayacaksınız bilmiyorum ama ikna edemeyeceğiniz yüzbinlerin hatta milyonların olduğunu da unutmayın.
Kafamızı karıştırmayın…''
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...