Akbelen maden sahası çalışanlarından TBMM önünde eylem: Ekmeğimize sahip çıkabilmek için buradayız!

TBMM Genel Kurulu, CHP'nin, Muğla'nın Milas ilçesi Akbelen mevkisinde maden sahasındaki çalışmalarla ilgili genel görüşme yapılmasına ilişkin önergesini müzakere etmek üzere bugün olağanüstü toplanıyor. Akbelen maden sahasında çalışan Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri (TES-İŞ) Sendikası üyeleri, TBMM kapısında basın açıklaması yaptı.

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen maden sahasında çalışan Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri (TES-İŞ) Sendikası üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kapısında basın açıklaması yaptı.

TES-İŞ Sendikası üyesi yaklaşık 100 kişi, Akbelen'de maden çalışmalarına ilişkin genel görüşme önergesi için genel kurulun toplanacağı TBMM'de Çankaya kapısı önünde bir araya geldi.

"İŞİMİZE SAHİP ÇIKABİLMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"

Grup, maden sahasında bulunan çevrecilere tepki gösterdi. TES-İŞ Başkanı İbrahim Kabaloğlu, Türkiye'nin enerjisine enerji katmak için çalıştıklarını belirterek, "Maalesef son dönemde çevreciler, bu üretimin engellenmesi için elinden geleni yapıyor. Biz daha önce de bu bölgede çalıştık. Bizim ağaçların kesilmesi ve madenlerin çıkarılmaması gibi bir derdimiz yok. Ülkemizde işimize, ekmeğimize sahip çıkabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Biz yıllardan beri hem Yeniköy'de hem de Kemerköy'de yaklaşık 3 bine yakın çalışan arkadaşımızın eşleri ile beraber 15 bini bulan arkadaşlarımızın hakkını savunmak için buradayız" dedi. 

Akbelen maden sahası çalışanlarından TBMM önünde eylem: Ekmeğimize sahip çıkabilmek için buradayız!

"ORADAKİ İNSANLARI EKMEĞİNDEN ETMEK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPIYORLAR"

Kabaloğlu, Akbelen'de çalışmaya devam etmek istediklerini belirterek, "Özellikle muhtarlarla ve oradaki sivil toplum kuruluşları ile birlikte bu konuyu anlatmaya çalışıyoruz. Ama her nedense orada maden sahasının üstündeki ağaçların kesilme noktasında sanki hiçbir yerde olmuyormuş gibi büyük bir feryat uyandırıyorlar. Sanki oralara bir el değmiş, oradaki insanları ekmeğinden, aşından etmek için ellerinden geleni yapıyorlar" ifadelerini kullandı

"BİNLERCE İNSAN BURADAN EKMEĞİNİ KAZANIYOR"

Basın açıklamasına maden işçileri ve sendika temsilcileri katıldı.

Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, “1980’li yıllardan beri ülkemiz için enerji üreten Yeniköy ve Kemerköy santralleri ve bu santrallere kömür sağlayan maden ocakları binlerce insanımıza iş oldu, aş oldu ve bugün de Milas ve köylerinden binlerce insan buradan ekmeğini kazanıyor” dedi.

"İŞ YOKSA BARIŞ DA OLMAZ"

Santralin öneminden bahseden Fatih Erçelik, “Bölgemizin ekonomisini ayakta tutan, ticaretin varlığını sağlayan yine bu termik santrallerde çalışan emekçilerdir. Santralden maaş alanlar, alışverişlerini buradaki bakkaldan, kasaptan yapıyor. Çocuklarımız buradaki okullara gidiyor ve yine burada çalışma hayaliyle meslek liselerini, üniversiteyi bitiren çocuklarımız ilçelerinden, köylerinden ayrılmak zorunda kalmadan iş buluyor, yuva kuruyor, huzurlu bir hayat sürüyor. Kendilerine çevreci diyen bazı insanlar ise Muğla’ya bir çivi daha çakılsın, yeni iş imkanları oluşsun istemedikleri gibi olanlar da kapatılsın derdinde. İki yıldır madencilik faaliyetlerini engelleyen ve santrallerimizi kapanma noktasına getiren bu insanlar, ülkemizin gelişmesine engel olan yüzlerini son olarak Akbelen’de gösterdiler. Kesilmek için planlanmış plantasyon sahasını doğal bir orman alanıymış gibi göstererek kamu güçlerine direndiler ve bu bölgedeki ağaç kesimini engellemek için kamu güçleriyle çatıştılar. Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ve maden sahaları, Milas ekonomisinin temel direğini oluşturuyor. Bizler enerji çalışanları olarak, bir taraftan Türkiye’ye elektrik üretmek için santralde, madende çalışırken diğer taraftan birçok emekçi kardeşimiz sahip olduğu zeytinliklerde zeytin üretiyor. Santrallerimiz ve maden ocaklarımızın kapanması durumunda hepimiz işsiz kalacağız. Ne yazık ki başka bir alternatifimiz olmadığı için doğduğumuz büyüdüğümüz yerleri terk edeceğiz ve büyükşehirlere göç edeceğiz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz, iş yoksa barış da olmaz” ifadelerini kullandı.

"30 YILDIR YAŞADIĞIMIZ GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ"


Milas’ta yıllardır tarım ile madenciliğin bir arada yapıldığını, ormanda yaşanan her soruna köylülerin birlik halinde müdahale ettiğini vurgulayan Milas Muhtarlar Birliği Başkanı ve Gürceğiz Köyü Muhtarı Ersoy Yılmaz ise şu sözleri kaydetti:


“Milas’ta uzun yıllardır madencilik ve tarım bir arada yapılıyor. Köylülerimiz hem madende hem santralde çalışıyor hem de topraklarını işliyorlar. Milas’ın zeytini de ağacı da bizim. Biz bakıyoruz, biz büyütüyoruz, geçimimizi buradan sağlıyoruz. Orman yangını çıktığında biz söndürmeye çalışıyoruz. Bizim yaşamlarımızı bilmeyen insanların başta sosyal medya üzerinden kaderimizi tayin etmeye çalışmalarından son derece rahatsızız, hatta bıktık. Bugün biz de ’söyleyecek sözümüz var’ demek için yollara düşüp buraya geldik. Milaslı köylülerin sesi olduk. Bizler Milas köylüleri olarak nefes aldığımız, suyunu içtiğimiz, zeytinini topladığımız bu coğrafyada huzur içinde yaşamak istiyoruz. Hem tarımı, hem santrali hem de madeniyle 30 yılı aşkın süredir yaşadığımız gibi yaşamak istiyoruz.”


Yapılan açıklamanın ardından eylemciler alandan ayrıldı.

Akbelen maden sahası çalışanlarından TBMM önünde eylem: Ekmeğimize sahip çıkabilmek için buradayız! ile ilgili etiketler Mersin TBMM Ankara

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet televizyonuna çıkan Putin'in elleri dikkat çekti! 7 dakika boyunca hareket ettirmedi...

Putin'in Dnipro'daki saldırıya ilişkin yaptığı 7 dakika 45 saniyelik konuşma sırasında, ellerini ve parmaklarını hiç hareket ettirmediği görüldü.