AKM mimarı kim? Atatürk Kültür Merkezi ne zaman yapıldı?
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) bugün açılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yapacağı AKM'nin ne zaman yapıldığı ve mimarının kim olduğu da merak konusu oldu. 29 Ekim 2021 Cumhuriyer Bayramı'nda açılışlı yapılacak olan AKM ilk ne zaman yapıldı? AKM'nin mimarı kim?
Yeniden inşa edilen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) bugün 29 Ekim 2021 Cumhuriyet Bayramı'na özel açılışını gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yapacağı ve İstanbul Taksim'de yer alan AKM ilk ne zaman yapıldı? AKM mimarı kim?
AKM NE ZAMAN YAPILDI?
1956 yılında Yüksek Mimar Mühendis Hayati Tabanlıoğlu tarafından inşa edildi. 12 Nisan 1969'da "İstanbul Kültür Sarayı" ismiyle hizmete açıldı. 2000'li yıllara gelinmesiyle birlikte bina giderek kullanılamaz hale geldi. Bunun üzerine 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, binanın mevcut hâliyle korunarak yalnızca güçlendirme, tamirat ve tadilat işlemlerinin yapılması için ihale açtı. Ancak söküm işlemlerinin ardından yapılan teknik incelemeler, binadaki tahribatın beklenenin üzerinde olduğunu orataya çıkardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Kasım 2017 tarihinde Taksim'de yeniden yapıalcak olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'nin projesini duyurdu. Atatürk Kültür Merkezi'nin yeniden açılışı ise 29 Ekim 2021'de gerçekleştirildi.
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ (AKM) MİMARI KİM?
1956 yılında Yüksek Mimar Mühendis Hayati Tabanlıoğlu tarafından inşa edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Kasım 2017 tarihinde Taksim'de yeniden yapıalcak olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'nin projesini duyurdu. Atatürk Kültür Merkezi'nin yeniden açılışı ise 29 Ekim 2021'de gerçekleştirildi. Yeniden inşa edilen ve açılışı yapılan Atatürk Kültür Merkezi'nin mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu'dur.
AKM'nin açılımı nedir?
29 Ekim 2021 Cumhuriyet Bayramı'nda açılışı yapılan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) İstanbul Taksim'dedir.
AKM’YE NASIL GİDİLİR?
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) İstanbul Beyoğlu ilçesinde bulunur. Tam adresi Gümüşsuyu Mahallesi Mete Caddesi No: 2 Beyoğlu/İstanbul’dur. AKM’ye gitmenin en rahat yolu M2 Hacıosman Yenikapı metrosudur. Taksim durağında inerek AKM’ye ulaşabilirsiniz. Ayrıca İETT otobüsleri de AKM binasının bulunduğu bölgeye hizmet veriyor.
TAKSİM AKM ÖZELLİKLERİ
Atatürk Kültür Merkezi farklı alanlarda birçok salona ve etkinlik alanına sahip.
Atatürk Kültür Merkezi bünyesinde 2040 kişilik Opera Salonu, 802 kişilik Tiyatro Salonu, AKM Galeri, AKM Çok Amaçlı Salon, AKM Çocuk Sanat Merkezi, AKM Müzik Platformu, AKM Müzik Kayıt Stüdyosu, bir bilgi merkezi olarak kurgulanan ve müzik, sanat, mimari, tasarım gibi ihtisas başlıklarına odaklanan AKM Kütüphane, AKM Yeşilçam Sineması ve AKM Tasarım Dükkânı bulunuyor.
TAKSİM AKM OPERA SALONU
AKM’nin en öne çıkan unsuru Taksim Meydanı’na bakan, özel olarak tasarlanarak üretilen 15 bin seramik parçasıyla kaplı dev bir küre olan Opera Salonu’dur.
Opera Salonu fiziksel, teknik ve mimari analizler sonucunda, en iyi doğal akustiği elde edebilmek için at nalı biçimli tasarlanarak yapıldı. Yüksek kalitede ses niteliği ve reverberasyon süresi olarak dünyadaki nitelikli opera salonlarının sahip olduğu standartlarda inşa edildi. Salonda öncelikle opera, ama aynı zamanda senfonik konserler ve elektro-akustik destekli gösteriler için de doğru akustik şartlar sağlanabiliyor. Yan duvarlar boyunca kaplamalar akustik ihtiyaçlara uygun olarak özel olarak tasarlandı. Opera Salonu'nda halı veya diğer tekstil döşeme gibi ses yutuculardan kaçınmak gerektiğinden, ahşap zemin tercih edildi. AKM Opera Salonu parter ve iki balkonda 2040 izleyici kapasitesi bulunuyor.
AKM TİYATRO SALONU
AKM Kültür Sokağı’nın girişinde yer alan Tiyatro Salonu, 802 kişilik seyirci kapasitesine sahiptir. Başta tiyatro temsilleri olmak üzere konserlere ve dans gösterilerine sahne olan Tiyatro Salonu üst düzey akustik, ışık ve görüntü sistemleriyle yapıldı.