ALES giriş yerleri açıklandı mı?

ÖSYM tarafından düzenlenecek olan ALES sonbahar dönemi sınavı giriş yerleri geçtiğimiz sınavda olduğu gibi sınava bir hafta kala açıklanacak. ÖSYM tarafından düzenlenecek olan ALES sonbahar sınavı giriş yerleri belli oldu mu? Yeni yayınlanan yönetmeliğe göre 100 soru yöneltiecek 2017 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı 19 Kasım 2017 tarihinde saat 10.00'da yapılacak ve ALES sınavı için toplam süre 150 dakika olacak. ÖSYM’nin ‘Aday İşlemleri Sistemi’ üzerinden takip edebilecek olan ALES sınavı giriş yerleri açıklandı mı? Ne zaman açıklanacak? Detaylar haberimizde...

19 Kasım 2017 tarihinde gerçekleşecek olan ALES yerlerinin sınava 1 hafta kala açıklanması bekleniyor. Adaylar, sınav yerlerini ÖSYM’nin ‘Aday İşlemleri Sistemi’ üzerinden takip edebilecek. Buna göre, yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerli olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı'nın (ALES) sonuçları, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak. Ayrıca, yönetmeliğe eklenen geçici madde ile daha önce yapılan ALES sonuçları da açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli sayılacak. ÖSYM’nin ‘Aday İşlemleri Sistemi’ üzerinden takip edebilecek olan ALES sınavı giriş yerleri açıklandı mı? Ne zaman açıklanacak? ALES ÖSYM giriş yerlerini sorgulamak isteyenler vatandaşlarımız arayışta. Detaylar haberimizde...

ales_yazA

ALES SINAVI GİRİŞ YERLERİ AÇIKLANDI MI?

ÖSYM tarafından düzenlenecek olan ALES sonbahar dönemi sınavı giriş yerleri geçtiğimiz sınavda olduğu gibi sınava bir hafta kala açıklanacak. 19 Kasım 2017 tarihi itibariyle yapılacak olan ALES sınavı giriş yerleri açıklanır açıklanmaz ÖSYM ile birlikte aynı anda haberimizde yer alacak.

ALES SINAVINDA KAÇ SORU SORULACAK? PUAN NE KADAR SÜRE GEÇERLİ OLACAK?

Yeni yayınlanan yönetmeliğe göre 100 soru yöneltiecek 2017 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı 19 Kasım 2017 tarihinde saat 10.00'da yapılacak ve ALES sınavı için toplam süre 150 dakika olacak.

Not: Yeni yayınlanan yönetmeliğe göre sınav süresi beş yıl süreyle geçerli olacak.

AESFAWEFAWEF

ALES İÇERİĞİ NEDİR? NASIL BİR SINAVDIR?

ALES sınavı genel anlamda KPSS’nin aksine bilgi ağırlıklı olmayan, analitik düşünmeyi gerektiren bir sınavdır. Soruların bilgi ağırlıklı olmaması birçoğuna kolay gelebileceği gibi ALES denemesi çözülmeden, soru türleri görülmeden girildiğinde zor gelebilmektedir. Sözel 1 ve Sözel 2 kısımlarında sözel mantık soruları, Sayısal 1 ve Sayısal 2 kısımalarında sayısal mantık soruları bulunmaktadır. Bu mantık soruları ilk bakışta zor gibi görünse de hazırlık yapılarak, tablo çizme mantığına alışıldığında büyük ölçüde kolaylaşmaktadır.

ALES sözel bölüm mezunlarının özellikle mantık soruları ve Sayısal 1 bölümü için özel hazırlık yapmaları gerekmektedir. ALES, eşit ağırlık ve sayısal bölüm mezunları temel matematik konularına hakim olanlar için zamanı iyi kullanabilmeleri durumunda gayet başarılı bir sınav geçireceklerdir, Sözel 1 kısımında ise sözel mantık sorularına her bölüm mezunu için hazırlık gerekmektedir.

ALES KAÇ DAKİKA?

ALES sınav süresi 2016 yılı itibariyle ALES sınav süresi 150 dakikadır.

ALES SINAV ÜCRETİ

2016 yılı itibariyle ALES sınav ücreti 80 TL’dir.

OPTAAAKL

ALES SORU SAYISI

2016 yılı itibariyle ALES sınavında toplam 160 soru bulunur. Adaylar 3 bölümden sorumlu olduğu için toplamda 120 sorudan sorumludur.

ALES KAÇ BÖLÜMDEN OLUŞUR?

2016 yılı itibariyle ALES sınavı Sözel 1, Sözel 2, Sayısal 1 ve Sayısal 2 olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Her bölümde 40 soru bulunmaktadır.

ALES PUAN TÜRLERİ VE BÖLÜMLER

ALES’te hangi bölümleri çözmeliyim? – ALES’te Sözel 1, Sözel 2, Sayısal 1 ve Sayısal 2 olmak üzere 4 bölüm bulunsa da lisans mezunlarının başvurmayı düşündükleri yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türüne göre soru çözmeleri gerekir. ALES puan türlerine göre adayların sorumlu oldukları bölümler şu şekildedir:

ALES Sözel Puanı: Başvurulacak yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türü Sözel ise; adayların ALES’te Sözel 1, Sözel 2 ve Sayısal 1 bölümlerini çözmeleri gerekir. Sayısal 2 bölümünün sözel bölüm mezunlarının ALES sözel puanına herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.

ALES Eşit Ağırlık Puanı: Başvurulacak yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türü Eşit Ağırlık ise; adayların ALES’te Sayısal 1, Sayısal 2 ve Sözel 1 bölümlerini çözmeleri gerekir. Sözel 2 bölümünün eşit ağırlık bölüm mezunlarının ALES eşit ağırlık puanına herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.

ALES Sayısal Puanı: Başvurulacak yüksek lisans programının kabul ettiği ALES puan türü Sayısal ise; adayların ALES’te Sayısal 1, Sayısal 2 ve Sözel 1 bölümlerini çözmeleri gerekir. Sözel 2 bölümünün sayısal bölüm mezunlarının ALES sayısal puanına herhangi bir katkısı bulunmamaktadır.

katsayAlar

ALES KATSAYILARI

Sayısal 1 Sayısal 2 Sözel 1 Sözel 2
ALES Sayısal Puanı 0,35 0,35 0,30 katkısı yok
ALES Sözel Puanı 0,20 katkısı yok 0,40 0,40
ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,40 0,20 0,40 katkısı yok

ALES YILDA KAÇ KEZ YAPILIR?

ALES mayıs ve kasım aylarında olmak üzere yılda 2 defa yapılır.

ALES’E KİMLER GİREBİLİR?

ALES’e yüksek lisans ve doktora lisansüstü eğitimlerine başvurmak isteyen, akademik kariyer yapmak isteyen lisans mezunları ya da lisans mezunu olabilecek durumda olanlar girebilir. Lisans mezunu olmayanlara ya da lisans mezunu olabilecek durumda olmayanlara ALES puanının herhangi bir getirisi olmayacaktır. Yurtdışında bir lisans programından mezun olanların ise ALES puanını kullanabilmeleri için denklik almaları gerekmektedir.

ALES’E KAÇ KEZ GİRİLEBİLİR?

Bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

ALES GEÇERLİLİK SÜRESİ

ALES kaç yıl geçerli? Sınavın yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl geçerliliği vardır. Başvurularınızda geçerlilik süresi içinde en yüksek ALES puanınızı kullanabilirsiniz.

ales_katsayA

ALES PUANI NASIL HESAPLANIR?

ALES puanı 100 üzerinden hesaplanır ve 2016 yılında geçerli olan ALES puan hesaplama formülü şu şekildedir(ALES puanınızı gerçeğe en yakın şekilde hesaplamak için ALES puan hesaplama motorumuzu kullanabilirsiniz):

ALES BAŞVURU NASIL YAPILIR?

ALES başvuruları ÖSYM’nin aday işlemleri sayfasından online olarak yapılmaktadır. Başvuru tarihlerinde AİS sayfasından başvuru yapabilirsiniz.

ALES BAŞVURU ÜCRETİ HANGİ BANKAYA NASIL YATIRILIR?

ALES başvuru tarihleri içerisinde sınava başvuru yapıldıktan sonra odeme.osym.gov.tr adresinden online olarak kredi kartıyla veya banka kartıyla yapılabileceği gibi aşağıda belirtilen bankaların şubelerinden, ATM’lerinden ya da internet bankacılıklarından ödeme yapılabilir(Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı).

Şubeler ATM İnternet Bankacılığı
Akbank evet evet evet
Kuveyt Türk Katılım Bankası evet evet evet
Türk Ekonomi Bankası evet evet evet
Halkbank evet evet evet
Ziraat Bankası hayır hayır evet

ALES SINAVI NERELERDE YAPILIR?

Sınav, 81 il merkezi ile Lefkoşa’da ve Bişkek’te (Kırgızistan) yapılacaktır. Bişkek’te sınav Türkiye saatiyle 09.30’da başlayacaktır.

ALES BAŞVURU FORMU VE KILAVUZU

ALES başvuru formu ve kılavuzlarının satışı yapılmamaktadır. İlgili tüm dökümanlara ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca başvuru dönemlerinde sitemiz üzerinden yapılan duyurularda ilgili formalara ulaşabileceğiniz bağlantılar bulunmaktadır.

ALES giriş yerleri açıklandı mı? ile ilgili etiketler ALES giriş yerleri açıklandı mı? ne zaman açıklanacak
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik'te feci kaza kamerada: TIR'ın sürüklediği genç kız hayatını kaybetti...

Pendik Yenişehir'de skuterla TIR'ın önünde seyreden genç kız, feci bir kazada hayatını kaybetti. Sürücü gözaltına alındı.