Alparslan Türkeş kimdir? Başbuğ kaç yaşında öldü?
Alparslan Türkeş kimdir? 4 Nisan 1997'de hayatını kaybeden ve vefatının 25. yılında anılan Başbuğ Türkeş'in hayatı, siyasi kişiliği, eserleri ve sözler araştırılmaya başlandı. Peki Alparslan Türkeş kimdir? Kaç yaşında öldü? Tüm detaylarıyla haberimizde...
Büyük Devlet Adamı ve siyasetçi Merhum Alparslan Türkeş, vefatının 25. yılında anılıyor. (25 Kasım 1917) 4 Nisan 1997’de hayatını kaybeden ve bütün Türk milletini yasa boğan MHP'nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş’in 105’inci doğum günü için bugün etkinlikler düzenlenecek. Yapılan haberler sonucundan Başbuğ Alpartslan Türkeş'in hayatı, siyasi kişiliği, eserleri ve sözler araştırılmaya başlandı. Peki Alparslan Türkeş kimdir? Kaç yaşında öldü? Tüm detaylarıyla haberimizde...
ALPARSLAN TÜRKEŞ'İN YAŞAMI
Aslen Kayseri'li olan Alparlsan Türkeş, Kıbrıs'a göç edem bir ailenin çocuğu 25 Kasım 1917 tarihide Lefkoşa'da dünyaya geldi. 1933'te ailesiyle birlikte Lefkoşa'dan ayrılarak Limasol'dan kalkan İtalya bandıralı "Viyana" gemisiyle İstanbul'a geldi.
1933 yılında Lefkoşa doğumlu İzmit milletvekili Hüseyin Sırrı Bellioğlu'nun tavsiyesiyle Kuleli Askeri Lisesine geçici olarak kaydoldu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçince asli kaydı gerçekleşti. 1936 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olan Türkeş, 1938 senesinde Harp Okulu'nu bitirdi. Ardından Muzaffer Hanım ile 5 Eylül 1939'da nişanlandı ve 14 Ocak 1940'ta evlendi. Bu sırada Gelibolu'daki 58. Piyade Alayı 5. Bölük Komutanlığı'na tayin edildi ve Balıkesir, Bandırma, Edincik, Erdek ve Marmara Adasında görev aldı.
Türkeş, 1944 yılında üsteğmen rütbesindeyken "Irkçılık-Turancılık" davasından yargılandı ve 9 ay 10 gün Tophane Askeri Hapishanesinde kaldı. 1945 yılında Askeri Yargıtay kararıyla tahliye edildi ve 1947'de beraat ettikten sonra orduya tekrar döndü. 1955 yılında Harp Akademisi'nden Kurmay Binbaşı olarak mezun oldu.
1955 yılında dış görev için açılan sınavı kazanarak ABD Pentagon'da NATO Türk Temsil Heyeti üyeliğine atandı. 1957 yılında Türkiye'ye geri döndü. 1959 yılında Almanya'ya Atom ve Nükleer Okulu'na gönderildi ve bu okulu başarıyla bitirdi.
27 Mayıs 1960 tarihinde, Milli Birlik Komitesi'nin ülke yönetimine el koyduğunu açıklayan bildiriyi radyodan okudu. Türkeş ihtilâl hükümetinde Başbakanlık Müsteşarlığı görevini üstlendi. Bu görevi esnasında Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet istatistik Enstitüsü ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşları kurdu.
Ancak Milli Birlik Komitesi arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle, 13 Kasim 1960 tarihinde Kurmay Albay Alparslan Türkeş ve "ondörtler" olarak bilinen arkadaşları Komite'nin diğer üyelerince emekliye sevk edilerek tasfiye edildi ve yurtdışında görevlendirilmek suretiyle sürgün edildiler. Türkeş ise 19 Kasım’da Türkiye'nin Hindistan Büyükelçiliği müşaviri sıfatıyla sürgüne gönderilir.
2,5 yıl boyunca Türkiye'ye dönmesine müsaade edilmeyen Türkeş, 23 Mart 1963 tarihinde sürgünden yurda döndü.
Dava arkadaşlarıyla birlikte kadro oluşturup partileşmek amacıyla "Huzur ve Yükseliş Derneği" adli bir dernek kurdu.
Kısa bir süre sonra Talat Aydemir'in giriştiği darbe teşebbüsüne karıştığı iddiası ile tutuklandı ve Mamak Askeri Cezaevinde dört ay hücre hapsinde yattıktan sonra yargılandı ve beraat etti.
31 Mart 1965 tarihinde Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne katıldı. 1 Ağustos 1965 tarihinde Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Büyük Kurultay’ında Genel Başkanlığına seçildi. Aynı yıl yapılan genel seçimlerde Ankara milletvekili seçildi.
1969 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin adi Milliyetçi Hareket Partisi amblemi de Üç Hilâl olarak değiştirildi. O yıl yapılan genel seçimlerde Adana milletvekili olarak seçildi.
Türkeş, ilki, 31 Mart 1975 -13 Haziran 1977 yılları arasında ve ikincisi de 1 Ağustos - 31 Aralık 1977 tarihleri arasında Süleyman Demirel başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinde MHP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı görevini yaptı.
Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da vefat etti. Kabri, Ankara Beştepe'de bulunmaktadır.
Alpsarslan Türkteş'in en meşhur sözleri şöyle;
- Hepiniz birer Türk Bayrağı'sınız. Bayrağı lekelemeyin, kirletmeyin yere düşürmeyin.
- Başarı için muntazam plânlı çalışma yapmak lâzımdır. Son nefesimizi verinceye kadar çalışacağız.
- Cesaret, yüreklilik, atılganlık olmayan hiçbir dâva başarıya ulaşamaz.
- Alınan görevleri yapmak ve yapıldığını takip etmek lâzımdır. Millet hayatında başarı devamlılığa bağlıdır.
- Bizim savunduğumuz Dokuz Işık'çı sistemin hedefi Türk Milletinin her ferdini mülk sahibi yapmaktır.
- İnsanlar; yoksulluğa, açlığa, susuzluğa tahammül ederler. Fakat adaletsizliğe, hor görülmeye, aşağılanmaya ASLA müsaade, müsamaha etmezler.
- Ahlâkçılık anlayışımız, Türk Ahlâkı ve Müslümanlık inancından meydana gelmiştir.
- Türk töresinin bir diğer şartı da haddini bilmektir. Haddim bilmek... Ne kendinizi dev aynasında göreceksiniz. Herkese yukarıdan bakacaksınız, ne de kendinizi aşağıdan göreceksiniz, aşağıdan bakacaksınız.
- Bir fikre, bir ideolojiye, kendisinden daha üstün bir fikirle karşı çıkılır. Karşı fikir kaba kuvvetle ezilemez
- TÜRKLÜK bedenimiz, İslamiyet ruhumuzdur. Ruhsuz beden ceset olur.
- Türk Devletinin yenilmez, zinde hayat gücü ve Türk Milletinin teminatı ve istikbali gençliktir.
Alparslan Türkeş ( Başbuğ ) Eserleri
* Milli Doktrin 9 Işık; Alparslan TürkeşKamer Yayınları; İstanbul, 1997.
* Dokuz Işık; Berikan Elektronik Basım Yayım;
* 9 Işık; Hamle Yayınevi; İstanbul
* Dokuz Işık ve Türkiye;Hamle Yayınevi; İstanbul
* Ülkücülük; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1995.
* 12 Eylül Adaleti (!) : Savunma; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1994.
* 1944 Milliyetçilik Olayı; Hamle Yayınevi;
* Modern Türkiye ; İstanbul.* Milliyetçilik Olayları; Berikan Elektronik Basım Yayım.
* 27 Mayıs ve Gerçekler; Berikan Elektronik Basım Yayım.
* 27 Mayıs, 13 Kasım, 21 Mayıs ve Gerçekler; İstanbul, 1996.
* Ahlakçılık; Berikan Elektronik Basım Yayım.
* Etik (Ahlak Felsefesi), Etik.; Bunalımdan Çıkış Yolu; Kamer Yayınları.
* Türk Edebiyatında Anılar, İncelemeler, Tenkidler, Anı-Günce-Mektup; İstanbul, 1994.
* Bunalımdan Çıkış Yolu; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1996.
* Dış Meselemiz; Berikan Elektronik Basım Yayım.
* İlimcilik; Berikan Elektronik Basım Yayım.
* Kahramanlık Ruhu; İstanbul, 1996.
* Temel Görüşler; Kamer Yayınları.
* Sistemler ve Öğretiler; İstanbul, 1994.
* Türkiye'nin Meseleleri; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1996.
* Yeni Ufuklara Doğru; Kamer Yayınları.
* Sistemler ve Öğretiler; İstanbul, 1995.