1 Nisan şakası nereden çıktı? Nisan 1 neden şaka yapılır?

Her yıl Nisan ayının ilk günü olan 1 Nisan tariki şaka günü olarak kabul edilmektedir. Bu günde insanlar birbirlerine şaka yaparak bunu gelenek haline getirmişlerdir. Peki, 1 Nisan şakası nereden ve nasıl çıktı?

Dünyada hemen hemen her yerde 1 Nisan şaka günü olarak kabul görmektedir. Geçmiş zamanlardan günümüze kadar gelen şaka günü geleneksel bir hal alarak bazı kötü bazen de eğlenceli şakalar ön plana çıkar. İnsanlar birbirlerine şaka amaçlı mesajlar atarak Nisan 1 şakası yaparlar.

Tarih süresince inanış ve kültürlere göre Nisan 1 şakasının ortaya çıkışına dair farklı efsaneler bulunmaktadır. Bugüne dair çeşitli iddialar ortaya atılsa da bunların en kuvvetlisi 500 yıllık bir tarihe sahip olan Fransa'daki yılbaşı vakasıdır. Fransa Kralı 9. Charles'in yılbaşını ocak ayından nisan ayına aldırmasına dayanan 1 Nisan, dünyanın her yerinde insanların birlikte şaka yaptığı bir gündür.

1 Nisan şaka gününde dünyanın birçok yerinde kötü ama eğlenceli şakaların yapıldığı ve insanların bu şakalarla oldukça eğlendiği bir gün geçirdiği bilinmektedir.

NİSAN 1 İLK NEREDE ORTAYA ÇIKTI?

Roma İmparatoru Sezar M.Ö. 46 yılında takvimin başlangıcını Ocak ayı olarak ilan ettiyse de, çok uzun bir süre daha, 16. yüzyılın ortalarına kadar Avrupa'da yeni yıl geleneksel olarak, bahar aylarının başlangıç tarihi olarak da kabul edilen Mart ayının 25'inde başlardı.

Sezar'dan tam 1610 yıl sonra, 1564'de Fransa Kralı IX. Charles, takvimi değiştirerek yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe almıştır. O zamanın iletişim koşullarında bazı insanların bu gelişmeden haberi olmamıştır. Bazıları ise bu kararı protesto etmek amacıyla eski adetlerini sürdürmüşlerdir. Bu çerçevede 1 Nisan'da partiler düzenlemeye, birbirlerine hediyeler vermeye devam etmişlerdir. Yeni takvimden haberdar olup onu kabul edip uygulayan diğerleri ise bunları '1 Nisan aptalları' olarak nitelendirip bu güne 'Bütün Aptalların Günü' adını vermişlerdir. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler vermişler, yapılmayacak partilere davet etmişler, gerçek olması mümkün olmayan haberler üreterek yaymışlardır.

Yıllar sonra takvimin ayları yerine oturup Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününükendi kültürlerinin bir parçası olarak görmeye başladılar. Zaman içinde bu geleneği gittikçe süsleyerek, zenginleştirerek ve yaygınlaştırarak devam ettirdiler. Fransız kökenli bu geleneğin İngiltere'ye ulaşması yaklaşık iki yüzyıl sürmüştür. Oradan da Amerika'ya ve bütün dünyaya yayılmıştır.

DEM Parti ile ortaklık CHP’ye pahalıya patladı mı? Mauro Icardi'den Wanda Nara'nın sevgilisi L-Gante'ye tepki Reytingler artmazsa dizi ekranlara veda edecek
Sonraki Haber