10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedir? Nasıl ortaya çıktı?

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedir? İnsan Hakları Günü her yıl 10 Aralıkta kutlanır. Peki, İnsan Hakları bildirisi nedir ve ne zaman hazırlanmıştır? Dünyanın çeşitli bölgelerinde hukuki ve kültürel geçmişe sahip temsilciler tarafından hazırlanan İnsan Hakları Beyannamesi evrensel değerlere sahiptir. İşte 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedir? Nasıl ortaya çıktı? Merak edilen detaylar haberimizde...

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedir? Dünyanın çeşitli bölgelerinde hukuki ve kültürel geçmişe sahip temsilciler tarafından hazırlanan İnsan Hakları Beyannamesi evrensel değerlere sahiptir. İnsan Hakları Günü her yıl 10 Aralıkta kutlanır. Peki, İnsan Hakları bildirisi nedir ve ne zaman hazırlanmıştır? İşte 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedir? Nasıl ortaya çıktı? Merak edilen detaylar haberimizde... 

İnsan Hakları Günü her yıl, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin BM Genel Kurulu tarafından 1948 yılında kabul edildiği gün olan 10 Aralık tarihinde kutlanmaktadır. Bu yıl İnsan Hakları Günü’nde, ırk, renk, din, cinsiyet, dil, siyasi veya diğer görüşler, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğum veya diğer statüler sebebiyle ayrımı gözetmeksizin herkesin doğal insan haklarına sahip olduğunu ilan eden İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kutlamak için bir yıllık bir kampanya başlayacaktır. Beyanname 500'den fazla dile çevrilerek, dünyanın en çok çevrilen belgesi unvanına sahip olmuştur.

Dünyanın değişik bölgelerinden çeşitli hukuki ve kültürel geçmişe sahip temsilciler tarafından hazırlanan Beyanname, evrensel değerler ile tüm halklar ve tüm uluslar için ortak bir başarı standardı belirlemektedir. Her insanın insanlık onuruna eşit değer verir. Beyanname ve Devletlerin ilkelere taahhütleri sayesinde, milyonlarca insanın insanlık onuru tanınmış ve daha adil bir dünyanın temelleri atılmıştır. Beyanname taahhütleri henüz tam olarak yerine getirilmemiş olsa da, zaman testine dayandığı gerçeği, eşitlik, adalet ve insanlık onuruna sahip uzun ömürlü değerlerin kalıcı evrenselliğine kanıttır.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra dünyadaki devletler bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleştiler. İnsan Hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948'de hazırlandı ve 10 Aralık 1948'de Genel Kurulun Paris'te yapılan oturumunda kabul edildi. Oturumda, 6 sosyalist ülke bu ilkelerin bazılarının "Burjuva sınıfından olan insanların sınıf çıkarını koruduğu ve işçi sınıfının egemen sınıflarla uzlaşmak zorunda bırakacağı" gerekçesiyle çekimser kaldı. Bildiri, bu çekimser ülkeler ile Suudi Arabistan ve Güney Afrika Birliği dışında kalan ülkelerin oylarıyla kabul edildi.

İNSAN HAKLARI BEYANNAMESİ İÇİN TIKLAYINIZ

Alperen Duymaz kimdir, nereli? Kaç yaşında ve hangi dizilerde oynadı Inter Como şifresiz canlı maç izle İtalya Ligi şifresiz maç Elif Dağdeviren kimdir? Kiminle evlendi? Kaç yaşında?
Sonraki Haber