130 yazar imza attı! İntihalci Elif Şafak'ın destekçilerine bakın!

Bit Palas kitabının yazarı Elif Şafak'ın, Mine Kırıkkanat'a ait olan Sinek Sarayı isimli romandan intihal yaptığına hükmedilmişti. İntihale rağmen 130 yazar Elif Şafak'a destek açıklaması yaptı.

Mine Kırıkkanat, Elif Şafak'ın 'Bit Palas' isimli romanında kendisine ait 'Sinek Sarayı' kitabından intihal yaptığı iddiasıyla Şafak'a dava açmıştı. 

nadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada karar açıklandı.  Davanın görüldüğü Anadolu 1.Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin gerekçeli kararındaki ayrıntılı açıklamada; Elif Şafak’ın 2001’de ilk basımı yapılan Bit Palas kitap isminde dahi ilk basımı 1990’da yapılan Sinek Sarayı ile benzerliğinin olması, kitaptaki kurgulama, karakterler, mekân ve zaman birliği, olay örgüsüne bakıldığında esinlenmenin çok ötesinde Mine Kırıkkanat’ın Sinek Sarayı isimli kitabının adından ve içeriğinden fazlasıyla yararlandığı ve bu yararlanmanın intihal düzeyinde olduğu ve Mine Kırıkkanat’ın Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndan kaynaklı haklarının ihlal edildiği belirtildi. 

130 YAZARDAN ELİF ŞAFAK'A DESTEK AÇIKLAMASI 

İntihalin mahkeme yoluyla kesinleşmesine rağmen aralarında Barış Pirhasan, Başar Başaran, Doğu Yücel, Gündüz Vassaf, Hüsnü Arkan, İlhami Algör, Murathan Mungan, Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ümit Kıvanç, Yekta Kopan, Zülfü Livaneli gibi ünlü yazarların da yer aldığı 130 isim Elif Şafak'a destek açıklaması yaptı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Elif Şafak’ın Bit Palas adlı yapıtı hakkında Mine G. Kırıkkanat tarafından açılan intihal davasının birinci derece mahkemede karara bağlanması üzerine, bazı çevreler sosyal medyada Elif Şafak‘ı hedef alan bir linç kampanyası başlattı. Paylaşımların içeriği ve üslubu, dertlerinin edebiyat olmadığını düşündürüyor. Bizler, edebiyatçılar olarak, bu linç kampanyasını hayret ve endişe ile izliyoruz. Özensiz ve üstünkörü yargılara dayalı, fanatik taraftar zihniyetiyle belirlenen linç kültürünün, zaten son derece sınırlı fikir ve ifade özgürlüklerimiz üzerinde yeni bir baskı oluşturduğu kanaatindeyiz. Bunun ötesinde, edebiyatla ilgili konuların edebiyat dışı kıstaslarla ve yargılarla gündeme taşınmasının, özünde hepimizin yaratma özgürlüğünü hedef aldığını düşünüyoruz.

Edebiyat Dışı Ölçütlerle Karara Bağlanmasını Doğru Bulmuyoruz

"Yazarlar arası bu tür ihtilaf ve davaların, edebiyatın değerleriyle bağdaşır ciddi ve serinkanlı bir yaklaşımla, uluslararası standartlarda etik ve hukuki süreçler temelinde incelenmesi gerektiğine inanıyoruz. Edebiyatla ilgili tartışmaların, edebiyat dışı ölçütlerle karara bağlanmasını doğru bulmuyoruz. Hukuki sürecin devam eden aşamalarında, ihtilaf konusunun edebiyatçılardan oluşan bir bilirkişiler heyeti tarafından ele alınmasını ve karar aşamasında bu heyetin edebi ölçütlerle yapacağı değerlendirmenin temel alınmasını talep ediyoruz. Davanın içeriğinden bağımsız olarak, bütün edebiyatçılara ve yazar dostlarımıza çağrımız şudur: Hiçbir edebiyatçının -iktidarın da sıklıkla kullandığı- bu tarz yöntemlerle linç edilmesine izin vermeyelim. Edebiyatın temel değerlerine sadık kalalım.” 

MİNE KIRIKKANAT'TAN YANIT

Şafak ile olan intihal davasını kazanan Mine G. Kırıkkanat 130 yazarın destek açıklamasının artından sosyal medyada sert açıklamalarda bulundu. Kırıkkanat açıklamasında “İNTİHAL deyince üç buçuk atanlar, elbette endişelenir, endişelenmelidir zaten. Size gelince, Cem Erciyes, bir yazarınızı Bit Palas’ın Sinek Sarayı’ndan intihal olduğuna ilişkin görüş vermekten, “Sakın verme, DK için ölüm kalım davası bu dava!” diye caydıran siz değil misiniz.” ifadelerine yer verdi.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber