15 Temmuz darbesinin seyrini değiştiren kurum: MİT

MİT'de bu gece saatler 23.38'i gösterdiğinde 15 Temmuz anma ve saygı etkinliği düzenlenecek. 22.38'in seçilmesinin nedeni ise darbecilerin MİT'e ilk kurşunu attığı saat olması. MİT'in o karanlık günün aydınlığa ulaşmasında büyük rolü vardı. Darbeyi ilk farkeden kurum MİT'ti. İlk iş olarak da Genelkurmay'ı bilgilendirerek kalkışmanın adresini bile iletti. MİT'in darbeyi farkettiğini anlayan FETÖ'cülerin gece 3.00 yerine erken saatteki kalkışması ise büyük bir destanla çökertildi.

15 Temmuz darbe girişiminin seyrini değiştiren kurum olan MİT Başkanlığının Yenimahalle Karargahı'nda bu gece  "15 Temmuz anma ve saygı etkinliği" düzenlenecek. Etkinlik yerleşkeye ilk ateşin açıldığı saat olan 22.38'de saygı duruşuyla başlayacak.

Etkinlikte, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından MİT Başkanı Hakan Fidan personele hitaben konuşma gerçekleştirecek.

Gazi MİT mensuplarının da hazır bulunacağı etkinlik, 15 Temmuz'a dair hazırlanan özel sinevizyon gösterimiyle devam edecek.

PEKİ MİT DARBENİN ÇÖKERTİLMESİNDE NASIL BİR ROL ALDI?

Milli İstihbarat Teşkilatı 15 Temmuz 2016'da FETÖ'cü askerlerin hedef aldığı kurumlardan biriydi. 

Polis Özel Harekat gibi MİT'in Yenimahalle'deki merkezi de darbeciler tarafından işgal edilmeye çalışılmış ancak karşılaştıkları direnç sayesinde buna fırsat bulamamışlardı. 

Ancak MİT'in darbeyi önlemedeki rolü sadece bununla sınırlı değildi. 

MİT o karanlık gecenin saatler öncesinde bir kalkışma olduğunu farketmişti. Gelen TSK içinden bir ihbardan ibaretti. Teyide muhtaçtı. MİT'in TBMM Darbe Komisyonu'nda bu ihbarla ilgili şu bilgiler bulunuyor: 

“15 Temmuz 2017 tarihinde saat 14.20 sıralarında Teşkilat Karargahı’na gelen ve teşkilatımızla daha önce teması bulunmaması nedeniyle gerekli güvenlik prosedüründen (kimlik teyidi, arşiv taraması vb.) geçirilmesi akabinde saat 15.30 sularında görüşülen bir şahıs tarafından ‘Kara Havacılık Okulu’nda görevli bazı şahıslarca MİT Müsteşarı’na saldırı yapılacağı’ yönünde teyide muhtaç ham bilgiler verilmiştir”

HAKAN FİDAN GENELKURMAY'A GİDİYOR

MİT'e yönelik Kara Havacılık Okulu'ndan görevlilerce saldırı düzenleneceği bilgisi üzerine durumu değerlendiren MİT Müsteşarı Hakan Fidan önce Genelkurmay İkinci Başkanı'na durumla ilgili bilgi verdi. 16.20'de gerçekleşen bu görüşmeden 20 dakika sonra İkinci Başkan Fidan'a dönüş yapar. Henüz ortada darbeye ilişkin net bir bulgu yoktur.

Fidan önce yardımcısını Genelkurmay'a gönderir. Saat 18.00'da da kendisi gider. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile bir araya gelir. Görüşme neticesinde Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı'nı Kara Havacılık Okulu'na gönderir. 

Akar bununla da yetinmez ülke genelinde tüm askeri hava araçlarının uçuşunun yasaklanması için harekat merkezine emir verir. Ankara Garnizon Komutanı'na da başkentteki askeri birliklerdeki tüm hareketliliğin ikinci bir emre kadar durdurulmasını ister. 

Fidan 20.20'de MİT'teki bir görüşme için Genelkurmay'dan ayrılır ve karargaha geçer. İlk ihbarın geldiği 14.20'den 20.20'ye kadar geçen 6 saat içerisinde MİT ile Genelkurmay arasında yaşanan irtibat ve Akar'ın peş peşe verdiği emirler darbecilerin tüm planlarını öne çekmelerine neden oldu. 

Özetle MİT'in gelen istihbaratı ciddiye alıp "durum sakin" cevabı gelmesine rağmen peşine bırakmaması darbe girişiminin tüm seyrini değiştirmiş oldu. 

Darbeyi öne çeken FETÖ'cü cuntacılar kompleks bir harekat yerine dağınık bir kalkışmaya imza atmak zorunda kaldı.

MİT’in TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na gönderdiği raporda “Darbe girişiminin tam olarak hangi tarih ve saatte kesin olarak tespit edildiği, hangi kurum ve yetkililere haber verildiği” başlığı altında 15 Temmuz günü yaşananlar şöyle anlatıldı:

‘TSK BÜNYESİNDE İSTİHBARAT TOPLANAMADIĞINDAN DARBE GİRİŞİMİ İSTİHBARATI ALINAMADI’
MİT tarafından daha önce dış makamlarla paylaşılan notlarda FETÖ/PDY’nin darbe girişiminde bulunabileceği bildirilmiş olmakla birlikte TSK bünyesinde istihbarat toplanamadığından, darbe girişiminin tarihi konusunda net bir istihbarata daha önceden ulaşılamamıştır.

‘MİT MÜSTEŞARI’NA SALDIRI YAPILACAĞI YÖNÜNDE TEYİDE MUHTAÇ BİLGİLER…’
15 Temmuz 2017 tarihinde saat 14.20 sıralarında Teşkilat Karargahı’na gelen ve teşkilatımızla daha önce teması bulunmaması nedeniyle gerekli güvenlik prosedüründen (kimlik teyidi, arşiv taraması vb.) geçirilmesi akabinde saat 15.30 sularında görüşülen bir şahıs tarafından ‘Kara Havacılık Okulu’nda görevli bazı şahıslarca MİT Müsteşarı’na saldırı yapılacağı’ yönünde teyide muhtaç ham bilgiler verilmiştir. Bunun üzerine söz konusu hususlar, önemine binaen ivedi şekilde sıralı amirlere arz edilmiştir.

‘HAKAN FİDAN 18.00’DE GENELKURMAY’A GİTTİ’
Sn. Müsteşar’ın konunun detaylandırılmasına ilişkin talimatı çerçevesinde karargah bünyesinde çalışmalar devam ederken, eş zamanlı olarak öce saat 16.20’de Sn. Müsteşar tarafından Sn. Genelkurmay İkinci Başkanı aranmış ve ihbar hakkında bilgi verilmiştir. Saat 16.40 sularında Sn. Genelkurmay Başkanı, Sn. Müsteşar’ı aramıştır. Sn. Müsteşar, detaylı şifahi bilgi vermesi için ilgili Müsteşar Yardımcısı’nı, Genelkurmay İkinci Başkanı’na göndermiştir. Daha sonra Sn. Müsteşar, Sn. Genelkurmay Başkanı’ndan gelen davet üzerine saat 18.00 civarında Genelkurmay Karargâhına gitmiştir. Sn. Genelkurmay Başkanı, ihbarın doğruluğunu araştırmak/ihbarı teyit/tekzip etmek ve gerekli tedbirleri almak üzere Kara Kuvvetleri Komutanı’nı ivedi olarak görevlendirmiştir. Sn. Genelkurmay Başkanı, Kara Havacılık Okulu’ndaki kontroller sonuçlanana kadar ülke genelinde hava araçlarının uçuşunun yasaklanması için Genelkurmay Harekat Merkezi’ne emir vermiştir. Ayrıca Ankara Garnizon Komutanı’nı arayarak Ankara’da askeri birlik hareketliliğinin ikinci bir emre kadar durdurulması talimatını vermiştir.

‘FİDAN, MUAZ HATİP’LE OLAN RANDEVUSU NEDENİYLE 20.20’DE GENELKURMAY’DAN AYRILDI’
Bu esnada Sn. Müsteşar’a yönelik saldırı ihbarı teyit ve tekzip edilmemiş olmasına rağmen, gelişmelerin bildirilmesi amacıyla Sn. Müsteşar tarafından Sn. Cumhurbaşkanı’nın Koruma Müdürü aranmış ve Sn. Cumhurbaşkanı’nın müsait olmadığının öğrenilmesi üzerine, Koruma Müdürü’ne bir anormallik olup olmadığı ve muhtemel tehditlere karşı hazırlıkların bulunup bulunmadığı sorulmuştur. Koruma Müdürü’nün, herhangi bir anormallik olmadığı ve güvenlik tedbirlerini yerinde olduğu yönündeki ifadesi üzerine Sn. Müsteşar, Genelkurmay Başkanı’nın makamında Sn. Kara Kuvvetleri Komutanı’ndan haber gelmesini beklemeye devam etmiştir. Kara Kuvvetleri Komutanı’ndan saldırı ihbarının teyidine yönelik herhangi bir haber gelmemesi üzerine Sn. Müsteşar, saat 20.30’da MİT Karargahı’nda Suriye Ulusal Koalisyonu eski Başkanı Muaz Hatip ile olan randevusu nedeniyle saat 20.20’de Genelkurmay Karargahı’ndan ayrılmıştır.

‘MİT MÜSTEŞARININ GENELKURMAY’A GELMESİYLE DARBE GİRİŞİMİ ÖNE ALINDI’
Örgüt mensuplarınca daha sonra verilen ifadelerde ‘MİT Müsteşarı’nın Genelkurmay Karargahı’na gelmesi ve akabinde Genelkurmay Başkanı tarafından tüm askeri uçuşlar ile Ankara Garnizonu’ndaki askeri intikallerin ikinci bir emre kadar durdurulması üzerine darbe girişiminin başlama zamanının 16.07.2017 saat 03.00’ten 15.07.2016 saat 20.30 civarına alındığı’ belirtilmiştir.

Akademik kadro ilanları 23 Kasım 2024 Cumartesi! 23 Kasım 2024 Resmi Gazete yayımlandı! İşte günün kararları... İşte 500 TL'lik banknot
Sonraki Haber