"15 Temmuz'da nasıl bir felaketten döndüğümüzü hala anlayamadık!"

Tarihçi-Yazar Erhan Afyoncu “15 Temmuz gecesi tarihimiz için bir dönüm noktasıydı. O gece nasıl bir uçurumun kıyısından döndüğümüzü hala anlamadık. Belki bundan 50 yıl sonra farkına varırız” dedi.

Hafıza 15 Temmuz’da her ay gerçekleşen HAFIZANDA NE VAR?-HARBİ KONUŞMALAR programının bu ayki konuğu Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu oldu. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse’nin moderatörlüğünü yaptığı programda Osmanlıdan günümüze darbeler ve 15 Temmuz’un önemi masaya yatırıldı.

KULELİ VAKASI İLK MODERN DARBE GİRİŞİMİYDİ

Türkiye’nin son 200 yıldır büyük bir stres altında olduğuna dikkat çeken Erhan Afyoncu, tarihteki benzer olaylardan hareketle yaklaşan tehlikenin farkında olduklarını dile getirdi. 1876’da tarihe Kuleli Vakası olarak geçen darbe girişimine değinen Afyoncu “Otoritenin zayıf olması darbecileri harekete geçiriyor. Onun için siyasi otoritenin güçlü olması ve silahlı güçlerin denetim altında tutulması çok önemli. Türkiye’de denetleme mekanizması zayıf. Bunu el birliği ile tesis etmemiz lazım” dedi.

1970’lerden itibaren FETÖ’nün yapılanmaya başladığını ve örgütün çok ince çalıştığını hatırlatan Afyoncu, fakir Anadolu çocuklarının eğitim adı altında kullanıldığını ve Türkiye’nin insan kaynağının bu şekilde heba edildiği bir planın devreye sokulduğunu belirtti. 15 Temmuz gecesi halkın meydanlara çıkarak büyük bir belayı def ettiğini söyleyen Prof. Dr. Erhan Afyoncu “Nasıl bir uçurumun kenarından döndüğümüzü hala anlayamıyoruz. Bunu belki 50 yıl sonra anlayacağız. Mesele sadece bir darbe girişimi değildi. Bir terör örgütünün ülkeyi ele geçirmesi buna karşı çıkanlarla yaşanacak bir iç savaşın planlanmasıydı” şeklinde konuştu.

EĞİTİM SEFERBERLİĞİ ŞART

Erhan Afyoncu, Türkiye’de ciddi bir eğitim seferberliği yapılması gerektiğini vurgulayarak liyakat sisteminin tüm kurumlarda düzgün işlemesi için yeni bir sistemin gerektiğinin altını çizdi. Tarihte FETÖ benzeri bir örgüt olarak Hasan Sabbah ve Haşhaşiler’den de bahseden Afyoncu “Psikologların sonsuz itaat eden bu insanları derinlemesine incelemesi lazım. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu tür örgütlenmelere karşı zamanında tavır koyması şart” dedi.

15 Temmuz gecesi darbecilerin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü tutmasının sembolik anlamına değinen Afyoncu “O gece büyük bir felaketten döndük. Bundan sonrası için yapmamız gereken günlük siyasi çekişmeleri bir yana bırakarak enerjimizi ülkemizin bekası ve genç nesiller için harcamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

15 Temmuz başta olmak üzere Türkiye ve dünyadaki darbeler tarihi, kolonyalizm ve sömürgecilik gibi konuların akademisyenler ve tanıklarla ele alındığı HAFIZANDA NE VAR?-HARBİ KONUŞMALAR 15 Temmuz Derneği tarafından her ay düzenli olarak Hafıza 15 Temmuz’da yapılıyor.

İşte Habertürk ve Show TV'nin yeni sahibi Asgari ücretle birlikte hangi ödemeler değişecek? Sözde komutan Mazlum Abdi ve PKK/YPG panikte!
Sonraki Haber