15 yıl önceki büyük dolandırıcılık oyunu yine sahnelendi: Hedefine yabancı iş adamlarını aldı
İsviçreli iş adamını Almanya'da kuracağı fabrikaya ortak yapmak vaadiyle İstanbul'a davet ederek büyük dolandırıcılığa imza atan Ayhan Yetim, aynı senaryoyu 15 yıl sonra yeniden uyguladı. Yabancı iş adamlarını yatırım vaadiyle kandıran Yetim, milyonlarca doların hesabına yatırılmasını sağladı. İş adamlarından kurtulmak için 'gözaltı' mizanseni kuran Yetim ve kendisine yardım edenler gözaltına alındı.
Türkiye, Ayhan Yetim'in ismini ilk olarak Ekim 2007'de duydu. İsviçreli işadamı Anton Dominik Staler, ülkesinde 15 milyon frank bedelle kuracağı peynir fabrikasına ortak bulmak için Almanya'daki gazetelere ve internet sitelerine ilan verdi. İflas etmeden önce turizmle uğraşan, dolondırıcılıktan sabıkalı ve anadili gibi Almanca bilen Ayhan Yetim, internetteki ilana cevap yazarak, Staler'i İstanbul'a davet etti.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, işadamını İstanbul'da lüks otellerde ağırlayan, lüks ciplerle gezdiren Yetim ve arkadaşları daha sonra işadamını fidye amacıyla kaçırdı. Interpol aracılığıyla yerleri belirlenen Ayhan Yetim, ayrıldığı eşi Ö.D. ve M.K. Silivri'de yakalandı. Yetim ve M.K. tutuklandı.
Ayhan Yetim geçtiğimiz günlerde filmlere konu olacak başka bir dolandırıcılık hikâyesinin baş aktörü oldu. Soruşturma dosyasında yer alan detaylara göre 53 yaşındaki Ayhan Yetim, piyasada kendisini Katarlı işadamı Ammar Behzat Ekber diye tanıttı.
İleri düzeyde Almanca ve İngilizce bilen Ayhan Yetim, Türkiye'deki mirasçılarından 1 milyar 655 milyon dolar miras kaldığını ve bu parayı almasını sağlayacak engelin kaldırılması için Türkiye'de yatırım yapması gerektiği yalanını ortaya atarak önceden tanıştığı Alman ve Danimarkalı işadamlarını ağına düşürmeye çalıştı.
Kendisine miras kalan paranın bulunduğu bankadan alınmış sahte hesap cüzdanını hedefindeki işadamlarına göstererek inandırıcılığını arttıran Ayhan Yetim, bu kişileri ikna için Türkiye'ye davet etti. İstanbul Beşiktaş'taki lüks bir otelde bir hafta boyunca Alman ve Danimarkalı iş adamlarını konaklatan Yetim, yatlardaki kahvaltı, pahalı hediyeler, lüks mekanlarda yemek, lüks araç ve gayrimenkullerle iş adamlarına gösterişli bir hayata sahip olduğu süsü verdi.
YABANCI YATIRIMCILARI KANDIRDI
Joachim Salcher isimli Alman iş adamı, Yetim'in vaatlerine inandı ve Türkiye'de yatırım yapmak amacıyla bir turizm ve inşaat şirketi kurdu. Bir bankanın Beşiktaş şubesinde hesap açan Salcher, otel işletmeciliği yapmaya hazırlandı. Ayhan Yetim ise Salcher'i örnek göstererek iki arkadaşını daha Türkiye'de yatırım yapmaya ikna etti.
İki yabancıya bu kez enerji sektöründeki ilerlemeyi tavsiye etti ve bu yönde bir şirket kurdurdu. Enerji işine sıcak bakmayan arkadaşlarını Salcher'in şirketine sermaye ortağı olmasını sağlayan Yetim, aynı banka hesabına toplamda 27 milyon dolar para yatırılmasını sağladı.
FİGÜRAN POLİSLERLE GÖZALTI MİZANSENİ
Yatırımcılara banka hesabındaki paranın varlığını belirten dekontları veren Yetim, işbirliği yaptığı 3 banka görevlisinin yardımıyla hesaptaki parayı yavaş yavaş boşaltmaya başladı. Yetim daha sonra bu kişilerden kurtulmak için akıl almaz bir plana imza attı.
Zorlu Center'de ikamet eden ve aynı zamanda burada ofisi de bulunan Ayhan Yetim, tüm iş adamlarını ofisine topladığı bir gün hazırladığı planı devreye soktu. Sözde polisler tarafından ofisi basılan Yetim, ters kelepçeyle gözaltına alındı.
O sırada ofiste, kendisini Yunan uyruklu Petros olarak tanıtan Vangal Naci ve Yetim'in işbirlikçileri de vardı. İş adamlarına korku ve panik içerisinde ülkeyi terk etmelerini söyleyen şüpheliler, Zorlu Center'den çıkarttıkları yabancı yatırımcıları apar topar ülkeden göndermeyi başardı. Bazı iş adamları sahibi olduğu lüks marka araç ve eşyalarını almadan aynı gün içerisinde ülkeyi terk etti.
SUÇ ÖRGÜTÜNE DARBE
Memleketine dönen Alman ve Danimarkalı iş adamları Türkiye'deki paralarını çekmek istediğinde ise banka hesabının boş olduğunu gördü. Dolandırıldığını fark eden işadamlarının şikayeti sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmada Ayhan Yetim'in tezgahı ortaya çıktı.
Yetim'in kendisini tanıtırken kullandığı kimlik ve pasaportların sahte olduğu, baskın yapanların figüran oyuncu olduğu belirlendi. Yetim'e gerçek yatırımcı gibi bankadaki paraların çekilmesini sağlayan banka görevlilerinin de işin içinde olduğu belirlendi.
İstanbul Polisi geçen hafta İstanbul, Muğla ve İzmir'de Ayhan Yetim, iş birlikçileri Eren Özbeyendir, Mahmut Arabulan, Gökhan Şen ve Petros lakaplı Naci ve 3 bankacı toplam 17 şüpheliyi gözaltına aldı. 1 ruhsatsız tabanca, 2 kilo 559 gram marihuana, 3 gram kokain, 96 bin 95 euro ve 16 bin 130 dolar para ele geçirildi. Sulh Ceza Hakimliği 5 şüphelinin 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kurulan örgüte üye olma, nitelikli dolandırıcılık, özel belgede sahtecilik' suçlarından tutuklanmasına karar verdi.
Soruşturma dosyasındaki mağdurlardan bazıları şu şekilde: Joachim Salcher, Harald Muller Witt, Baskim Kaytas, Kral Salcher, Hemjö Klein ve Andreas Hansel. Ülkeyi terk eden Alman bir yatırımcıya ait son model lüks aracın (Bentley marka) halen Yetim'in kullanımında olduğu belirlenince araç Şişli Fulya'daki bir Yediemin Otoparkında muhafaza altına alındı.