16 Ekim altın fiyatları belli oldu!
16 Ekim 2017 altın fiyatları belli oldu. ABD ile olan vize sorunu altını tekrar yükseltti. Yatırım yapmak, birikim yapmak ve yakınlarına hediye almak isteyen vatandaşlarımızın oldukça merak ettiği gram altın fiyatları bugün yine yükselişte. Peki, 16 Ekim gram altın kaç lira? Altın fiyatlarında durum ne? 16 Ekim Pazartesi güncel altın fiyatlarını sizin için derledik...
16.10.2017 Pazartesi altın fiyatları belli oldu. ABD ile yaşanan vize krizi sonrası fiyatlar yine yükseldi. 16 Ekim 2017'de altın geçtiğimiz günlere oranla yine yükselişte. Amerika ile olan siyasi gerilim altın fiyatlarına da yansıdı. 16 Ekim gram altın kaç lira? Gram altın ne kadar? Altın almak için uzmanlar ne diyor? Altın kaç lira? 16 Ekim Pazartesi altın fiyatları ve detayları sizin için derledik...
GRAM ALTIN NE KADAR?
152,49 liradan alınırken, 152,55 liradan satılıyor
ÇEYREK ALTIN NE KADAR?
Çeyrek altın ise 244,07 liradan alınırken 250,17 liradan satılıyor. Yarım altın da 488,13'dan alınırken 500,34 liradan satılıyor.
CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?
Cumhuriyet altını ise 1008,18 liradan alınıp 1023,41 liradan alıcı buluyor. Tam ziynet de 972,94 liradan alınırken 1004,10 liradan satılıyor.
CUMHURİYET ALTINI NEDİR?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile standartları belirlenmiş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni temsil eden, para yerine geçebilen ve üretme- basma yetkisi sadece Darphane kurumunda bulunan altın çeşididir.
Cumhuriyet Altını basma yetkisi sadece Darphane kurumundadır. Bunun yasal dayanağı; ‘1738 Sayılı TBMM Kararı ve 234 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ ile sağlanmıştır.
Cumhuriyet altını çeşitlerine bakacak olursak; 10 farklı çap ve ağırlıkta altın çeşidi bulunmaktadır. Cumhuriyet altınları, öncelikle sikke(kalın) ve ziynet(ince) olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Beşlik, ikibuçukluk, birlik, yarımlık ve çeyreklik olmak üzere beşer çeşitten oluşarak toplamda 10 farklı çap ve ağırlıktan üretilir. Cumhuriyet Altınlarının tüm bu çeşitleri 22 ayarda üretilmektedir. Bu sebeple fiyatları hesaplanırken 22 ayar altın fiyatlarından faydalanılır.
ÇEYREK ALTININ GRAMI NEDİR?
Çeyrek altın Cumhuriyet altınının bir çeşididir. Çeyrek altın, genel olarak iki gruba ayrılmaktadır: sikke ve ziynet çeyrek altın. Halk arasında bunlara küçük altın da denmektedir.
Çeyrek sikke altın 1,804 gram iken; ziynet çeyrek altın 1,754 gramdır. Çeyrek sikke altının ziynet çeyrek altından farkı; sikke grubundaki altınların çaplarının daha küçük olması fakat kalınlığının ve ağırlıklarının daha fazla olmasıdır. Genelde toplumsal birleşmelerde hediye olarak taktığımız çeyrek altın ziynet grubundaki çeyrek altındır. Bu altınların bir yüzünde kaligrafik yazı ile ‘Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi ile basıldığı tarih, diğer yüzünde ise Atatürk’ün resmi ve kenar süslemesi ile süslenmiştir. Kenarları ise eğiktir ve tırtıklıdır. Bu tırtıklar cumhuriyet altınlarının eğelenip eski bir dolandırıcılık yöntemi ile gramının hafifletilmemesi için yapılmıştır. Kenarları eğelenip törpülenmiş sarrafiye altınlarını almamaya dikkat ediniz.
EYLÜL’DE EN FAZLA KÜLÇE ALTIN KAZANDIRDI
Aylık en yüksek reel getiri Eylül ayında külçe altında oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı Eylül ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre; en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1,27, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 0,85 oranlarıyla külçe altın’da gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi yüzde 0,62 ve devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,48 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık euro yüzde 0,33, dolar yüzde 1,32 ve BIST 100 endeksi yüzde 2,27 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi yüzde 0,21, DİBS yüzde 0,07 oranında reel getiri sağlarken, euro yüzde 0,74, dolar yüzde 1,72 ve BIST 100 endeksi yüzde 2,67 oranında yatırımcısına kaybettirdi.
BIST 100 Endeksi üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,24, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,76 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,02, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,55 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 Endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,51, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14,92 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,21, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,88 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri BIST 100 Endeksi’nde gerçekleşti.
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 Endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 17,84, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 23,23 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, DİBS Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,87, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,70 oranlarıyla yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.