19 bin kontenjanlı TYP yürürlüğe girdi; gözler kısa çalışma ödeneğinde! İşte son dakika kararları

Deprem sonrası işini kaybedenler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan tedbir kararları peş peşe geldi. 19 bin kontenjanlı TYP devreye alındı. İşte detaylar…

Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki depremin ardından yıkım etkisi altında kalan Elazığ, Adana, Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır ve Kahramanmaraş için adeta seferberlik başladı. İlk etapta barınma sorunu için başlayan seferberlik konusunda ilgili kurumlar çalışmalarını sürdürürken; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise, kendi bakanlığı yetkisi doğrultusunda ikincil ihtiyaç olan iş için çalışmalarını başladı.

Bölgede binalar gibi işyerleri de yıkıldı. Genellikle tarım, hayvancılık ve sanayi ile geçimini sağlayan deprem bölgelerinde tarım ve hayvancılığın devamı için Tarım ve Orman Bakanlığı bir dizi tedbir kararları almıştı. Bu kez tedbir kararları alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Toplum Yararına Program (TYP) kontenjanı tahsis etti. Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) işaret eden açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aynı zamanda kısa çalışma ödeneği için de çalışmalara başladı. İşte detaylar…

TYP’LER HEMEN DEVREYE ALINDI; KONTEJANLAR AÇIKLANDI

İŞKUR’un en çok ilgi gören ilanlarından biri olan TYP’ler deprem bölgesinde işlerini kaybeden vatandaşlar için devreye alındı. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamaya göre; İŞKUR, 1,4 milyar TL’lik ödenekle 19 bin TYP kontenjanı tahsis etti. Bu kontenjanların hangi kurumlar için kullanılacağına dair açıklama da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın paylaştığı bilgilendirmeye göre; 19 bin kontenjanın 16 bini valiliklere, bin 750’si Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na; bin 200’ü ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Aydın ve Mersin hizmet binalarına tahsis edildi. Programda ihtiyaç duyulması halinde süreye bakılmaksızın 9 ayı dolan kişilerin 24 ay yasak yaptırımdan muaf tutulmasına karar veren İŞKUR, aynı zamanda yine gerek görülmesi halinde aynı haneden birden fazla kişiler programdan yararlanabileceğini duyurdu.

İŞSİZLİK MAAŞI VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın aldığı bir başka önlem ise, işten çıkarılmalara karşı daha önce pandemide kullanılan kısa çalışma ödeneği oldu. Kısa çalışma ödeneği üzerinde çalışmalarını sürdüren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilk etapta üç aylık süreyle bu ödeneği yürürlüğe sokacağı ve sadece işyerinin beyanı ile ödemelere başlayacağı konuşulmaya başlandı.

Ankara kulislerinden gelen bir başka bilgi ise, kısa çalışma ödeneğinin işçi çıkarmalarının önüne geçmek için devreye alınacakken; halihazırda işsiz kalan ya da işsiz olan vatandaşlar için işsizlik maaşı çalışmalarının başladığı yönünde oldu. Takvim’de yer alan bir habere göre, bölgedeki vatandaşların işsizlik maaşları ilk olarak, 21 Mart; sonrasında ise 19 Nisan’da ödenecek. Ödemelere prim sayısına ve işsiz kalmadan çalışma süresine göre belirlenerek, yasal sürelerce devam edilecek.

Malatya'dan sonra Muğla da sallandı İtalyan bakandan mesaj: G7 ülkeleri tutuklanması konusunda uzlaşabilir MasterChef Türkiye 25 Kasım haftanın takımları nasıl oluştu?
Sonraki Haber