2 gün evden dışarıya çıkmayın

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde Suriye ve Irak kaynaklı toz taşımına bağlı olarak yağmurla birlikte adeta çamur da yağacak. İşte uzmanlar bu yağacak çamura ilişkin önemli bir uyarıda bulundu. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit bugün yaşanacak çamur yağışının ardından vatandaşlardan iki gün evlerinde kalmalarını istedi. Şenyiğit bu süreçte kapı ve pencerelerin de açılmamasını tavsiye etti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önceki gün Suriye ve Irak kaynaklı toz taşınımı beklendiğini duyurmuş ve beklenen yağışla birlikte özellikle Şanlıurfa ve Mardin'in güney kesimlerinde çamur yağışının gözleneceğini duyurmuştu.

Meteoroloji bu uyarısında, toz taşınımıyla hava kalitesi ve görüş mesafesi düşüşün beklendiğini, yağmur alan yerlerde çamur yağışı gibi olumsuzluklar yaşanabileceği için buna karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında bulundu.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bugünden itibaren etkili olacak toz fırtınasının yağmur yağan yerlerde kirliliğe neden olma dışında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısı yaptı. 

"1-2 GÜN EVDE KALMAK FAYDALI"

Prof. Dr. Şenyiğit çamur yağışına ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 "Sahra Çölü'nden gelen toz fırtınasının Türkiye'yi etkisi altına alması bekleniyor. Aynı zamanda yağmur da bekleniyor. Dolayısıyla yağmur yağdığı zaman bu toz fırtınası maalesef yeryüzüne çamur olarak sirayet edecektir. Bu durum arabalarda ve belli yerlerde kirlilik yaratma dışında aynı zamanda sağlık için önemli sorunlar oluşturabilir.

Yağmur yağan yerlerde yağmurla beraber bu tozun aşağı inmesi ve etkisinin geçmesi, diye bir şey düşünülebilir ama öyle değildir. Bu toz fırtınası ya da tozun o bölgede birikmesi bazen uzun süreli, yağmurdan sonra da devam edebilecek şekilde kendi etkisini gösterebilir. Onun için yağmurdan sonra açık bir hava bile olsa en az 1-2 gün evde kalmanın çok büyük faydası olduğunu düşünüyorum.

Kar yağışında toz bulutu etkisini daha da azaltacak ama bu demek değildir ki bu zararsızdır. Kar yağışı olan yerlerde de hastaların çok dikkat etmesi gerekiyor. Her ne kadar toz fırtınası etkisini azaltsa bile kar nedeniyle oluşan soğuk havayla birlikte hastalar üzerinde etkili olacak. Hastaların aynı şekilde dikkatli olmaları gerek" 

HASTALIKLARI TETİKLEYEBİLİR

Yağmur yağmayan bölgelerde yaşayanları da uyaran Prof. Dr. Şenyiğit, özellikle KOAH, astım, solunum yolu hastalığı ve alerjisi olanların kapı ve pencereleri açmamalarını istedi.

Tozun akciğere girmesiyle mevcut hastalığı tetiklenebileceğine işaret eden Şenyiğit, "Yağmurun olmadığı yerlerde toz fırtınası olduğu zaman, tabi bunun derecesi çok önemli, özellikle gözün görmeyeceği şekilde, çok yoğunsa sağlığa etkisi daha fazlayken, daha az toz hareketi de sağlığa daha az zarar verebilir. Ne yapabilir bu? Özellikle astımı olan, KOAH'ı olan, solunumsal hastalığı olan ve alerjik hastalığı olan kişilerin çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Bu tozun burundan veya ağızdan akciğere girmesiyle kendi hastalıkları tetiklenebilir. Onun için o hastalardan rica ediyorum; bu tür durumlarda eğer toz fırtınası varsa mümkünse dışarı çıkmayın, havanın güzelliğine kanmayın; çünkü hastalığınız tetiklenebilir ve atak geçirebilirsiniz. Evde kalmanızın çok büyük faydası var. Toz yoğunluğunun çok fazla olduğu yerlerde mutlak surette dışarı çıkılmaması lazım; kapıların kapatılması, pencerelerin kapatılması lazım ve havalandırmanın yapılmaması lazım" ifadelerini kullandı.

İşte 500 TL'lik banknot 23 Kasım 2024 Cumartesi hangi atlar hangi pistte yarışacak? TJK paylaştı! İşte 22 Kasım 2024 at yarışı koşu sonuçları
Sonraki Haber