2 Temmuz Madımak olayı nedir? Sivas katliamında neler oldu? Kimler öldü?

37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas katliamının bugün 25. yıl dönümü... 1993 yılında gerçekleştirilen acı olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Madımak olaylarının 25. yıl dönümünde vatandaşlar neler olduğunu merak ediyor. Peki 2 Temmuz Madımak olayı nedir? Sivas katliamında neler oldu? Ne zaman gerçekleşti? Kimler öldü? Detaylar haberimizde...

2 Temmuz Madımak olayı nedir? Sivas katliamı tam 25 yıl önce yapıldı. Acı olay sonrasında 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici hayatını kaybetti. Madımak olayı diye de adlandırılan 1993 yılındaki katliamın ne olduğu yıl dönümünde vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki 2 Temmuz Madımak olayı nedir? Sivas katlimında neler oldu? Ne zaman gerçekleşti? Kimler öldü? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

SİVAS KATLİAMI
 
Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak bu kente geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.
 

 Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci , Nesimi Çimen ,Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü.

 
Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.
 
NELER OLDU?
 
2 Temmuz günü Cuma namazının ardından etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinin önüne bir yürüyüş başladı. "Sivas laiklere mezar olacak" atılan sloganlardan biriydi. Saldırgan grubun bir kısmı yeni dikilen "Halk Ozanları" heykelini yıkıp, yerde sürüklerken; bir kısmı Valilik önünde Ahmet Karabilgin'i protesto etti.
 
Valinin katliam sonrası İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği rapora göre, saldırganların sayısı her saat sayısı artmıştı. Yine aynı rapora göre, akşam saat 18.00'de Madımak Oteli'nin önünde o ana kadar hiçbir aşamada dağıtılmamış 15 bin kişi vardı. Otel önündeki araçlar ve sürüklenen heykel ateşe verilmiş, otelin camları kırılmıştı.
 
 
Yaklaşık 2 saat sonra otel ateşe verildi, saldırgan kalabalık sloganlarına devam etti.
 
Madımak Oteli'nin önünden çekim yapan İhlas Haber Ajansı'nın görüntülerinde otelin etrafını kuşatanların sloganları yanında sözleri de duyulmuştu. Biri otelin birinci katına çıkan saldırgana "Lan yakın" diye seslenirken, bir diğeri ilk alevin görünmesiyle "Cehennem ateşi işte!" diye seslenmişti.
 
Kente davet edilen takviye kuvvetler ise zamanında gelmedi veya gelenler yetersizdi. 35 kişi otelde hayatını kaybetti.
 
Turgut Özal'ın ölümünden sonra Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel'in yerine DYP Genel Başkanı seçilen ve Başbakan olan Tansu Çiller görevi devralalı henüz bir hafta olmuştu. Çiller'in Madımak Oteli'nde yaşananların ardından söylediği sözler ise siyasi tarihin hafızasına yazıldı:
 
"Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir."
 
Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise olayın münferit olduğunu ve Alevi-Sünni çatışmasına dönüşmemiş olmasını vurguluyordu:
 
"Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş...Güvenlik kuvvetleri ellerinden geleni yapmışlardır...Karşılıklı gruplar arasında çatışma yoktur. Bir otelin yakılmasından dolayı can kaybı vardır."
KİMLER YAŞAMANI YİTİRDİ?
 
Şenlik Katılımcıları
 
Muhlis Akarsu - 45 yaşında, sanatçı
 
Muhibe Akarsu - 45 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi
 
Gülender Akça - 25 yaşında
 
Metin Altıok - 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci
 
Mehmet Atay - 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı
 
Sehergül Ateş - 30 yaşında
 
Behçet Sefa Aysan - 44 yaşında, şair
 
Erdal Ayrancı - 35 yaşında
 
Asım Bezirci - 66 yaşında, araştırmacı, yazar
 
Belkıs Çakır - 18 yaşında
 
Serpil Canik - 19 yaşında
 
Muammer Çiçek - 26 yaşında, aktör
 
Nesimi Çimen - 62 yaşında, şair, sanatçı
 
Carina Cuanna Thuijs - 23 yaşında, Hollandalı gazeteci
 
Serkan Doğan - 19 yaşında
 
Hasret Gültekin - 22 yaşında şair, sanatçı
 
Murat Gündüz - 22 yaşında
 
Gülsüm Karababa - 22 yaşında
 
Uğur Kaynar - 37 yaşında, şair
 
Emin Buğdaycı - 18 yaşında, şair.
 
Asaf Koçak - 35 yaşında, karikatürist
 
Koray Kaya - 12 yaşında
 
Menekşe Kaya - 15 yaşında
 
Handan Metin - 20 yaşında
 
Sait Metin - 23 yaşında
 
Huriye Özkan - 22 yaşında
 
Yeşim Özkan - 20 yaşında
 
Ahmet Özyurt - 21 yaşında
 
Nurcan Şahin - 18 yaşında
Mutarra Agustina kimdir? Yaşıyor mu? Nihal Yalçın kimdir? Kaç yaşında ve nereli? Dolarda ibre yukarı yönlü! İşte 23 Aralık 2024 güncel döviz kurları
Sonraki Haber