2 TIR dolusu kanserojen oyuncak ele geçirildi!
Oyuncakta kanserojen tehlikesi sürüyor. İstanbul'da 2 TIR dolusu 25 bin adet kanserojen madde içeren oyuncak ele geçirildi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kanserojen boya kullanıldığı için imha edileceği öğrenilen oyuncaklar Çin malı çıktı.
İstanbul'da kaçak yollarla yurda sokulan 2 TIR dolusu 25 bin adet oyuncak ele geçirildi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kanserojen boya kullanıldığı için imha edileceği öğrenilen oyuncakların Çin malı olduğu tespit edildi.
ÇİN ÜRETİMİ
Milliyet'ten Ferit Zengin'in haberine göre, İEM Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir kaçakçılık şebekesinin, Çin'den karayoluyla getirip doğu sınırları üzerinden ülkemize soktuğu kaçak oyuncakları piyasaya sürmek üzere İstanbul'a getireceği istihbarat üzerine çalışma başlattı. Yapılan teknik ve fiziki takip çalışmasında, gümrük kaçağı oyuncakların Gaziosmanpaşa, Karadeniz Mahallesi'nde bulunan bir adrese indirileceği belirlendi. Çalışmaların ardından polis ekipleri operasyon kararı aldı. İki TIR'la getirilen oyuncaklar, bir depoya indirildiği sırada harekete geçen ekipler, TIR'ların kasasında bulunan 25 bin adet oyuncağa el koydu. TIR şoförlerini gözaltına alan ekipler, şoförlerin ifadesinden oyuncakların sahibi olarak belirlediği İ.D. isimli kaçakçıyı da adresine yaptığı baskınla gözaltına aldı.
AĞIR METAL VE KANSEROJEN MADDE
Ele geçirilen oyuncaklar, ön inceleme için laboratuvara gönderildi. yapılan teknik analizlerde ürünlerin insan sağlığına zararlı ağır metaller ve kanserojen olarak değerlendirilen boyalar içerdiği belirlendi. İnsan sağlığına zararlı olan oyuncakların imha edileceği öğrenilirken TIR şoförleri emniyetten, oyuncakların sahibi ise sevk edildiği adliyeden para cezasıyla serbest kaldı.
TAREKS DEVREYE GİRDİ AMA...
Ülkemizde geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında 228 milyon dolarlık oyuncak ithalatı yapılırken, yeni düzenleme ile denetimler sıklaştırıldı. Temmuz Ayı'nda uygulamaya alınan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) sayesinde uluslararası standartlarda sağlık analizleri sonrasında ithalat izni verilmeye başlandı.Yeni uygulamaya giren sistem, oyuncak ithalatçıları tarafından gümrüklerde gecikmelere sebep olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti. Ancak sistem sayesinde, oyuncakta sağlık riskinin arandığı belirtilmişti. Gümrüklerden kanserojenli oyuncakların girmesi engellenirken, insan sağlığını hiçe sayan kaçakçıların bunu fırsata çevirmeye çalıştığı belirtildi. Ancak Kaçakçılık Polisi, çocukları hedef alan plana geçit vermedi.