2. Uluslararası Aile Sempozyumu Gaziantep’de başladı! 15 ülkeden 100 akademisyen katılıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Aile Akademisi ev sahipliğinde ve iş birliği ile yapılan, 2. Uluslararası Aile Sempozyumu başladı. Sempozyuma 15 farklı ülkeden, 100’e yakın akademisyen katılıyor. Sempozyumda, aile değerlerini koruma ve geliştirme ile bireyleri bilgilendirici çalışmaların yapılması amaçlanıyor.
Birleşmiş Milletler, ”Uluslararası Aile Haftası” etkinlikleri kapsamında, 2024 yılının "Aile Yılı" olarak ilan edildi.
2. ULUSLARARASI AİLE SEMPOZYUMUNA 15 ÜLKEDEN 100 AKADEMİSYEN KATILIYOR
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Aile Akademisi ev sahipliğinde ve iş birliğinde, bu yıl 2’ncisi düzenlenen, "Uluslararası Aile Sempozyumu” yapılan açılış etkinliğiyle başladı. Gaziantep’te düzenlenen sempozyumun açılış törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ile beraber, 15 farklı ülkeden gelen 100’e yakın seçkin akademisyen katılıyor. Oturumların bu yılki teması ise “Küresel Tehditler Karşısında Aile” olarak belirlendi. Aile kavramının her açıdan ele alınacağı sempozyumda toplam 21 oturum düzenlenecek.
3 GÜN SÜRECEK SEMPOZYUMDA AİLE TÜM YÖNLERİ İLE ANLATILACAK
Gaziantep Aile Akademisi ve İstanbul Aile Vakfı iş birliğinde, Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen sempozyum 3 gün sürecek. Sempozyumda, aile değerlerini koruma ve geliştirme, aile bireylerini bilgilendirici çalışmalarla beraber sorunlara çözüm odaklı yaklaşılması, ayıca sevgi ile huzur dilinin hâkim olduğu aile yapılarının oluşmasının amaçlandığı bildirildi.
KIRAN: "GAZİANTEP’TEN YENİ UFUK VE VİZYONLARIN ARANIYOR OLMASI ASLA TESADÜF DEĞİLDİR.”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran açılış programda bir konuşma yaptı. Kıran konuşmasında, aile kavramının ele alındığı sempozyumdan duydukları mutluluğu aktararak şunları söyledi: "Bugünün dünyasında tartıştığımız meselelerin farklı boyutlarıyla Gaziantep’te ele alınıyor, değişen dünya düzeni üzerindeki yaklaşımlara Gaziantep’ten yeni ufuk ve vizyonların aranıyor olması asla tesadüf değildir. Neden tesadüf olmadığını her şeyden önce Gaziantep’in ev sahipliği olmadığını görüyoruz. Buradaki vizyon gerçekten yeni bir heyecan kattı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımızın öncülüğünde şehir sadece yerel kalkınma modelleriyle değil küresel kalkınma modellerini de yerelde uzanan zincirlerin her halkasını güçlendirme konusunda Türkiye’de önemli bir yer teşkil ediyor. Bu şehirde Fatma Şahin vizyonunun bütün Türkiye ve insanlık için ne kadar önemli hizmetlere vesile olduğunu da bizlere göstermiştir. Bu bakımdan ev sahipliği ve sempozyumu Gaziantep’e taşıdığı için bir kez daha teşekkür ediyorum.”
“MEDENİYETİMİZİN TEMEL DİREKLERİNDEN BİRİSİ KUŞKUSUZ AİLE KURUMUDUR”
Konuşmasının devamında akademisyenlere katılımlarından dolayı teşekkür eden Bakan Yardımcısı Kıran sözlerini şöyle tamamladı."Hem Türkiye’den hem de yurtdışından birçok saygın akademisyenin burada sunacağı fikirler, düşünceler bizlere önemli ufuklar açacaktır. Başkanımız Fatma Şahin’in bakanlığımıza bıraktığı fikri mirası korumanın en güzel yolu, teorik tartışmaları takip eden değil, takip edilen ülke olmaktır. Biz büyük bir medeniyetin mirasçılarıyız. Medeniyetimizin temel direklerinden birisi kuşkusuz aile kurumudur. Anayasamızda devletimiz hukuki çerçeveyi, (Aile toplumun temeli) tanımıyla ortaya koymuştur. Aileyi korumak için atılan her adımı yerine getiriyoruz. Aile kurumu çok kapsamlı ve bu kapsam bakımından adımların atılması gereken bir kurum.”
ŞAHİN: "AİLEYİ KORUYARAK GELECEĞE TAŞIMAK İSTİYORSAK ÖNCE KENDİMİZDEN BAŞLAMALIYIZ.”
Sempozyumun açılış programında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, küreselleşen dünya ile beraber aile kurumu üzerinde büyük tehditlerin oluştuğuna vurgu yaptı. Şahin: "Küreselleşme dediğimiz şey, sosyal adalet ve barışın sağlanmadığı, çevresel kalkınmanın hayata geçirilmediği, bir damla petrolün bir damla kandan çok daha değerli olduğu bir dünyaya dur demek için buradayız. Buna dur demenin en önemli kısmı aile. Aile bizim inancımızın, kültürümüzün en mukaddes hazinesi, nimeti, güvenli limanı. Bu yüzden İstanbul Aile Vakfı bu konuda önemli. Aile kurumuna karşı gelen tehditleri engellemede bu vakıf önemli bir duruş. Aileyi koruyarak geleceğe taşımak istiyorsak önce kendimizden başlamalıyız. Kalbimizdeki bütün kötü duyguları yok etmemiz gerekiyor. Onun yerine sevgiyi, vicdanı, rahmeti bu kalbin içine taşımak gerekiyor. Ailede kadın ve erkeğin birbirine iyi davranması, emanetçi olması gerekiyor. Peygamberimizin hayatı bizim için en büyük örnek. Nasıl bir baba, eş olduğuna bakmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“BU ŞEHRİ GÜÇLÜ HUZURLU KILMANIN YOLU AİLE MERKEZLİ ÇALIŞMAKTIR.”
Konuşmasının devamında aile huzurunun sağlanması için gençlerin değerlerini bilip, sahip çıkarak eğitilmesi gerektiğine değinen Fatma Şahin, sözlerini şu ifadelerle tamamladı.”Şehrin imarı için sadece altyapı yeterli değil. Bugün aileler neden mutsuz denilince bize sevgi, rahmet şebekeleri gerekiyor. Bunları bizim medeniyet kodlarımıza göre kurmazsak bugün yaşadığımız sorunlarla kalıyoruz. Şehri imar ederken nesli ihmal etmemiz için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak doğan her çocuğun eğitimde değerler eğitimini güçlü bir şekilde almasını, Aile Akademisi’ni kurduğumuzda ergenliğe bu değerlerle gençlerimizi hazırlamamız gerekiyor. Bunların hepsini yaptığımızda ailenin korunmasını sağlarız. Bu şehri güçlü huzurlu kılmanın yolu aile merkezli çalışmaktır. Biz bu emanete sahip çıkıyoruz.”
ARSLAN: "BURADA ATILACAK ADIMLARIN TEMELİNDE AİLE VE NESİLLERİ KORUMAK VARDIR.”
İstanbul Aile Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Arslan da konuşmasında, vakfın verdiği hizmetler hakkında bilgi verdi. Arslan, "Vakıf olarak 2020 yılından itibaren ‘Medeniyetin Temeli Aile’ diyerek insani, milli, manevi değerli korumak amacıyla faaliyet yürütmekteyiz. Aile yapısını korumak ve güçlendirmek amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediğimiz sempozyum için Türkiye ve dünyanın dört bir yanından akademisyenler, politika yapıcıların ve STK’ları bir araya getirdik. 3 günlük sempozyumda yapılacak konuşma ve tartışmaların aile kavramını güçlendirmek adına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Dünyadaki gelişmeler toplumumuzdaki ve bütün dünyadaki aile yapılarını temelden tahrip etmektedir. Kadim aile değerlerinin erozyona uğraması toplumun yapısını zayıflatmakta, kimlik bunalımlarına yol açmaktadır. Bu tehditler artık uluslararası platformlarda da daha sık gündeme gelerek tartışılmaktadır. Burada atılacak adımların temelinde aile ve nesilleri korumak vardır.” dedi.
PROF.DR. ÖZAYDIN: "GAZZE’DE AİLE KATLİAMI VE SOYKIRIM YAPILIYOR.”
Öte yandan, 2. Uluslararası Aile Sempozyumu’nda konulan Gaziantep Üniversite Rektörü Arif Özaydın yaptığı konuşmasında ailenin önemine, ailenin korunmasının önemine vurgu yaparak, Gazze’de yapılan kadın, erkek, çocuk katliamının bir aile ve soykırım olduğunu belirtti. Çalıştaya katılım sağlayan herkese teşekkür etti. Açılış programı sonrası ilk oturum Doç. Dr. Turgay Şirin, Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Dr. Sarah Amjad Hussain’ın katılımıyla yapıldı.