20.000 yıl önce yaşanmış 'antik koronavirüs' salgını keşfedildi!
Dün Current Biology dergisinde yayımlanan bir bilimsel makale, Covid-19 pandemisine ve ona karşı yapılan mücadeleye bambaşka bir boyut kazandırdı. Yapılan araştırmalara göre 20.000 yıl önce antik bir koronavirüs salgını, Doğu Asya'yı kırıp geçirdi. Antik salgın, bugün yaşayan insanların DNA'sında bile görülen izler bırakacak kadar sarsıcıydı. Bu salgının, 42 adet genimizi evrimleştirdiği ortaya çıktı. Bilim insanları 20.000 yıl sonra tekrar bizi koruması için çalışılan bu 42 genin peşine düştü.
Yeni bilimsel bulgular: 20.000 yıl önce bir koronavirüs epidemisi insanlığı vurdu!
Dün Current Biology dergisinde yayımlanan makale koronavirüs pandemisine yeni bir boyut kazandırdı.
ANTİK SALGIN, DNA'MIZDA İZ BIRAKACAK KADAR SARSICIYDI
Yayımlanan makaleye göre yapılan bilimsel çalışmaların ardınan 42 insan geninin Doğu Asya'da 20.000 yıl önce yaşanan Koronavirüs salgınında hızlı şekilde evrim geçirdiği ortaya çıktı!
Araştırmacıların bulgularına göre 20.000 yıl önce Doğu Asya'da bugün hayatta olan insanların DNA'larında iz bırakacak kadar vurucu bir Koronavirüs salgını yaşandı.
Yapılan yeni bilimsel çalışmaların gösterdiğine göre antik koronavirüs salgını bölgede uzun yıllar devam etmiş ve insanların DNA'sını değiştirmiş.
20.000 yıl önce evrim geçiren bu 42 gen, bugün yaşanan pandemide kilit rol oynayabilir! Bilim insanları bu genlerin üzerine yoğunlaşarak yeni bir ilaç üzerinde çalışıyorlar.
BUGÜN YAŞANANLARIN ETKİLERİ BİNLERCE YIL DEVAM EDEBİLİR
Bu yeni bulgular ise bugünkü koronavirüs pandemisinin aşı vasıtasıyla acilen kontrol altına alınması için bir işaret niteliğinde.
'Bizi endişelendirmeli!' diyor ve ekliyor Arizona Üniversitesi'nden evrimsel biyolog David Enard ve ekliyor 'Şu anda yaşananlar jenerasyonlar ve jenerasyonlar boyu yaşanmaya devam edebilir!' Enard, perşembe günü Current Biology dergisinde yayınlanan bahse konu makalenin de yazarı.
TEK KORONAVİRÜS COVİD-19 DEĞİL
Hepsi de memelilerden geçmiş olmak üzere, geçtiğimiz 20 yıl boyunca koronavirüs ailesinen 3 adet virüs türümüze bulaştı. Bu koronavirüsler, SARS, MERS ve Covid-19.
Başka koronavirüsler de mevcut fakat çoğu sadece soğuk algınlığı semptomları yaratmakla kaldıkları için gündem olmuyorlar. Bunların içinde en eskisi ise 820 yıl önce insana bulaşmaya başlayan HCov-NL63 virüsü.
İnsan genleri bu salgınların her birinde evrim geçirerek insan bünyesini virüslerden korumanın yollarını buldular. Fakat virüsler de kendilerini geliştiriyorlar ve bunu daha hızlı yapıyorlar.