2017 ehliyet sınavları ne zaman? Ehliyet sınavında kaç soru soruluyor?

Ehliyet sınavı her yıl beş defa düzenlenir. Sınav sonucunda yeterli puanı alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavını da başarıyla geçenler, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınavdan geçmek için kaç puan gereklidir? Ehliyet sınavında kaç soru sorulur? Adaylar direksiyon sınavında nelere dikkat etmeliler? Stajyer ehliyet nedir? Stajyer ehliyetin süresi kaç yıl? Ehliyet almak isteyenler için bu soruların cevaplarını derledik

Her yıl binlerce kişi ehliyet sınavlarına girerek ehliyet sahibi olmak istiyor. Sınavda başarılı adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar. Direksiyon sınavından başarıyla geçenler ise stajyer ehliyet sahibi olurlar. Peki, ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınavdan geçmek için kaç puan gereklidir? Adaylar direksiyon sınavında nelere dikkat etmeliler? Stajyer ehliyet nedir? Ehliyet sınavında kaç soru sorulur? Biz de bu soruların cevaplarını ehliyet sahibi olmak isteyenler için derledik...

GELECEK EHLİYET SINAVLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

2017/Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı-4 07 EKİM 2017 (saat 14.00)

2017/Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı-5 23 ARALIK 2017(saat 14.00)

EHLİYET SINAVLARINDA YENİ DÖNEM

MEB'in yeni düzenlemesiyle, manuel vitesli araçlarda girilen direksiyon uygulama sınavlarının ilk dördünde başarısız olan kursiyerler, ikinci dört sınav hakkını otomatik vites araçlarda kullanabilecek. Bir ilçede faaliyet gösterebilecek sürücü kursu sayısı, Türkiye İstatistik Kurumunca her yıl belirlenen nüfus sayıları dikkate alınarak tespit edilecek buna göre, nüfusu 10 bin ile 20 bin arasındaki ilçelerde bir, 20 binden 30 bine kadar olanlarda iki, 30 binden 50 bine kadar olan ilçelerde üç kurs açılmasına izin verilecek.
Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.
Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda soru/sorular iptal edilmez, doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir.
Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, hatalı bulunan soru/sorular doğru kabul edilerek 100 puan üzerinden hesaplanır.
Sınava giren kursiyerlerin verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir.
Kursiyerlerin kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir.
Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak kursiyere işlem yapılmışsa, salon görevlilerinin tuttuğu tutanak değerlendirmeyi etkiler.

EHLİYET SINAVINDA KAÇ SORU SORULUR?

7 Ekim 2017 tarihinde yapılacak olan ehliyet sınavı, 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. İlk yardım, trafik ve çevre, araç tekniği ve trafik adabı olmak üzere toplamda 4 farklı dersten 50 soru sorulur. Soruların her biri 2 puan değerindedir. Sınavdan başarılı olarak geçilebilmesi için 70 puan alınması gereklidir. Bunun için adaylar tarafından 35 soru doğru cevaplamalıdır. Sınavın sonuçları yaklaşık 15 gün içerisinde ilan edilir.
Direksiyon sınavının sonuçları ise, sınavın gerçekleştirildiği gün sınav komitesi tarafından belirlenir. Adaylar direksiyon sınavı sonuçlarını aynı gün içerisinde ya da ertesi gün öğrenebilirler.

DİREKSİYON SINAVINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Direksiyon sınavında ilk olarak adaylara aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Bu sorulardan 5 tanesini bilemeyen başarısız sayılır. Adayın araca bindikten sonra koltuğu ayarlamasından, aynaları kontrol etmesine kadar birçok noktaya dikkat edilir. Eksik yapılanlar için adayın puanı kesilir. Direksiyon sınavından da başarılı olabilmek için adayın en az 70 puan alması gerekir. Sınavda adayların yaptıkları hataların büyük çoğunluğu heyecandan kaynaklanır. Sürücü adayı, heyecanını kontrol altına alabilmelidir.

Bunlar dışında; Direksiyon tutuşu, saat 09.15 olarak adlandırılan konumda olmalı, ani frenleme yapılmamalı, takip mesafesi korunmalı ve geçiş kurallarına uyulmalıdır, 2 duba arasına park edilirken dubalara çarpılmaması gerek, şerit ihlali yapılmadan geri geri 25 metre çizgiler paralelinde gidilmeli, sınav tamamlandığında araçtan inmeden önce vites boşa alınarak, el freni çekilmeli ve sol ayna kontrol edilerek araçtan inilmelidir.

DİREKSİYON SINAVINA GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINIR?

Direksiyon sınavı için giriş belgesi, sınavdan bir gün önce sürücü kurslarından alınabilir.

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Stajyer ehliyet, sınavı başarı ile geçen sürücülere verilir. Stajyerlik süresi 2 yıl sürer. Bu süre zarfında adaylar trafik kurallarına uymaz ve 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti iptal edilir. Stajyerlik sürecini başarıyla atlatanlar ise normal ehliyetlerini alabilir. Örneğin; hız sınırının aşılması 10 ceza puanı, kırmızı ışık ihlali 20 ceza puanı ve emniyet kemerinin takılmaması 15 ceza puanı getirir.

"Türkiye'ye F-35'leri verebiliriz" Türk Telekom Digital Faks At yarışı koşu takvimi açıklandı! İşte TJK 27 Kasım at yarışı saatleri
Sonraki Haber