2018 Eurovision şarkısı çalıntı mı? Netta Barzilai diskalifiye olacak mı?

Bu yıl Lizbon’da yapılan 63. Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan İsrailli şarkıcı Netta Barzilai eser hırsızlığı ile suçlanıyor. Davacı Universal Music şirketi, "Toy" adlı şarkının The White Stripes grubunun ‘Seven Nation Army' şarkısından çalıntı olduğunu savundu. 2018 Eurovision şarkısı çalıntı mı? Netta Barzilai diskalifiye olacak mı? İsrail'in ev sahipliği tehlikede mi? Detaylar haberimizde...

63. Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan İsrailli şarkıcı Netta Barzilai eser hırsızlığı ile suçlanıyor. Davacı Universal Music şirketi, "Toy" adlı şarkının çalıntı olduğunu iddia etti. Peki 2018 Eurovision şarkısı çalıntı mı? Netta Barzilai diskalifiye olacak mı? İsrail'in ev sahipliği tehlikede mi? Eurovision dünyasını ve İsrail'i sarsan haberle ilgili ayrıntılı bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz.

İsrailli haber sitesi Walla, Universal Music şirketinin bu yıl Lizbon’da yapılan 63. Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan İsrailli şarkıcı Netta Barzilai’yi eser hırsızlığı ile suçladığını bildirdi.
Sitedeki habere göre şirketin sözcüleri, ‘Toy' şarkısının yazarları Doron Medalie ve Stav Beger'e bir uyarı mektubu göndererek, Barzilai'nin söylediği şarkının The White Stripes grubunun ‘Seven Nation Army' şarkısından çalıntı olduğunu yazdı.

Haberde, bu suçlamanın önümüzdeki yıl İsrail'de düzenlenecek olan Eurovision Şarkı Yarışması'nı tehlikeye soktuğu, zira yarışmanın kurallarına göre tüm parçaların orijinal olması gerektiği, çalıntı yapıldığı tespit edilmesi halindeyse kazananın diskalifiye edildiği belirtildi.

Diğer yandan Walla'nın başvurduğu hukuk uzmanlarının çoğu, tarafların uzlaşmaya gidebileceğini, şarkının elde ettiği gelirlerinin bir kısmınınsa Universal Music şirketinin kasasına akmaya başlayabileceğini ifade etti.

İşte Netta Barzilai'nin çalıntı olduğu iddia edilen Eurovision birincisi şarkısı "Toy"...

Bu da The White Stripes grubunun ‘Seven Nation Army' şarkısı...

TÜRKİYE 5 YILDIR KATILMIYOR
Türkiye'nin 1975 yılından bu yana katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması'ndaki oylama sistemindeki adaletsizlik gerekçesiyle TRT yönetimi 2013 yılında yarışmaya katılmama kararı aldı. Oy verirken siyasi olayların ön plana çıkılması, her zaman komşulara verilmesi ve jürinin rüşvet aldığı iddiasıyla Türkiye 5 yıldır Eurovision'a katılmıyor.

NETTA BARZILAI KİMDİR?
22 Ocak 1993 tarihinde dünyaya gelen İsrailli şarkıcı, ülkesinde yayınlanan HaKokhav HaBa adlı yarışmanın beşinci sezonunu kazandı.

12 Mayıs 2018 tarihinde Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Toy" adlı şarkıyla birinci oldu. Bu sonuçla Netta İsrail'e dördüncü birinciliği getirmiştir. İsrail önceki birinciliklerini 1978, 1979 ve 1998'de almıştır.

İNTİHAL NEDİR?
İntihal, bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır.
Başlıca türleri:
- Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek
- Ödünç alınan ifadeleri tırnak içinde yazmamak ve kaynak göstermemek
İntihal bilinçli olarak veya kaza eseri oluşabilir.

EUROVISION ŞARKI YARIŞMASI
Eurovision Şarkı Yarışması (İngilizce: Eurovision Song Contest, Fransızca: Concours Eurovision de la Chanson), EŞY veya Eurovision olarak da kısaltılabilir, Avrupa Yayın Birliği üyesi ülkelerin katılımı doğrultusunda 1956 yılından bu yana gerçekleştirilen şarkı yarışmasıdır.

Katılımcı ülkelerin her biri, televizyon ile radyo aracılığıyla kamuoyuna gösterilecek canlı yayında seslendirilmek üzere bir şarkı seçer ve yarışmadaki en popüler şarkıyı belirlemek üzere kendisi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlar. 1956 yılındaki başlangıcından bu yana aralıksız olarak her yıl düzenlenen yarışma, dünyanın en uzun soluklu televizyon programlarından birisidir. Bunlara ek olarak, sporla ilgili olmayan uluslararası etkinlikler arasında en çok izlenen programlardan birisidir; son yıllarda izlenme oranlarının 100 milyon ila 600 milyon kişi arasında değiştiği gözlemlenmiştir. Eurovision, Avrupalı ve diğer katılımcı ülkeler dışında; Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Filipinler, Güney Kore, Hindistan, Kanada, Kolombiya, Meksika, Mısır, Japonya, Surinam, Tayland, Tayvan, Ürdün ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de yayınlanmaktadır. 2000 yılından bu yana yarışma, Eurovision internet sitesi üzerinden de gösterilmektedir.

Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanmak, şarkıcılara daha iyi tanınması ve kariyerlerini ilerletmeleri gibi şanslar sağlar. 1958 yılında "Nel blu dipinto di blu" (yaygın olarak kullanılan ismi "Volare") isimli şarkı ile üçüncü gelen İtalyan Domenico Modugno; 1974 yarışmasını "Waterloo" isimli şarkı ile İsveç adına kazanan müzik grubu ABBA; 1988 yarışmasını İsviçre adına "Ne partez pas sans moi" isimli Fransızca şarkı ile kazanan Kanadalı Céline Dion; eserleri dünya çapında 300 milyonun üzerinde satan İspanyol Julio Iglesias; ve 1981 yarışmasını "Making Your Mind Up" isimli şarkı ile Birleşik Krallık adına kazanan müzik grubu Bucks Fizz, yarışmaya katılımlarının ardından uluslararası başarılar kazanan şarkıcılar arasında gösterilebilirler.

Tarihçe
1950'li yıllarda II. Dünya Savaşı'nın ardından kendini yeniden inşa etmeye başlayan Avrupa'da bir ad hoc komite önderliğinde halkları "ışıltılı bir eğlence programı" aracılığıyla bir araya getirmek amacıyla Avrupa Yayın Birliği (AYB), İsviçre'de kuruldu. Söz konusu komite 1955 yılının Ocak ayında Monako'da bir araya geldiğinde komiteye başkanlık eden İsviçre televizyonu genel müdürü Marcel Bezençon, birliğe üye olan tüm ülkelerin devlet kanallarının aynı anda televizyonda göstereceği bir şarkı yarışması fikrini ortaya attı. İtalya'da gerçekleştirilen Sanremo Müzik Festivali, yarışmaya esin kaynağı oldu.

Katılımcı ülkeler
Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmak için Avrupa kıtasında bulunmaya gerek yoktur. Avrupa Yayın Birliği'ne üye olan her ülke katılabilir.

Ev Sahibi
Eurovision Şarkı Yarışması, her yıl bir önceki yıl kazanan ülkede gerçekleştirilir. Şu ana kadar Eurovision'a ev sahipliği yapmış en büyük yer, Düsseldorf'taki Esprit Arena'dır. Eurovision'a en çok ev sahipliği yapmış olan ülke ise Birleşik Krallık'tır. Birleşik Krallık Eurovision'a tam 8 defa ev sahipliği yapmıştır.

Oylama
Eurovision Şarkı Yarışması'nda oylama sistemi, %50 halk ve %50 jüri oyu ile yapılır. Her ülke en beğendiği 10 şarkıyı 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 ve 12 puanla ödüllendirir. Bunlar jüri oylarından olur. Daha sonra halk oyları havuzda toplanarak teker teker ülkelere dağıtılır.

Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets maçını canlı şifresiz izle? Cinayet zanlısı Yekta Gözen’e sahte pasaportu kim çıkardı? MasterChef Türkiye haftanın son eleme adayı belirleme oyunu!
Sonraki Haber