2018 EUS başvurusu ne zaman? Ücreti ne kadar? EUS sınav tarihi belli oldu mu?

ÖSYM Başkanlığı, Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı hakkında duyuru yaptı. 2018 EUS başvurusu ne zaman? Ücreti ne kadar? EUS sınav tarihi belli oldu mu? Detaylı bilgileri, kılavuz ve başvuru linkini haberimizde bulabilirsiniz.

ÖSYM, eczacılıkta uzmanlık eğitimi almak isteyenleri yakından ilgilendiren bir duyuru yaptı. 2018 EUS başvurusu ne zaman? Ücreti ne kadar? EUS sınav tarihi belli oldu mu? Ayrıntılı bilgiler ve önemli linkleri haberimizde bir araya getirdik.


EUS BAŞVURUSU NE ZAMAN?

ÖSYM Başkanlığı tarafından, www.osym.gov.tr adresinde yayımlanan duyuru ile, Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı-2018 EUS başvurularının 07 Ağustos – 14 Ağustos 2018 tarihleri arasında alınacağı bildirildi.

SINAV TARİHİ: 16 Eylül 2018
BAŞVURU TARİHLERİ: 7-14 Ağustos 2018 (Ücret ödeme için son gün, 15 Ağustos 2018)
SINAV SAATİ VE SÜRESİ: 10.15, 135 dakika
SINAV ÜCRETİ: 175,00 TL
BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ: 5,00 TL
GEÇ BAŞVURU GÜNÜ: 27 Ağustos 2018 (Sınav ücreti aynı gün ödenir.)
GEÇ BAŞVURU SINAV ÜCRETİ: 265,00 TL

2018 EUS BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN!

2018 EUS BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN!

2018 EUS Soru Dağılımı şöyle olacak:
Sınavın Kapsamı Sınav Konuları – * Testteki Yaklaşık Yüzdesi (%)
Analitik Kimya 10
Fizyoloji-Patoloji 6
Biyokimya 6
Farmasötik Mikrobiyoloji ve İmmünoloji 4
Tıbbi Biyoloji 3
Halk Sağlığı 1

EUS NEDİR?
Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ya da Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (kısaca EUS), Türkiye'de eczacılık fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır.

Yılda 2 kez yapılması planlanmaktadır. Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecektir. Tıpkı Tus ve Dus gibi Eczacılık dallarında uzman olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve başarılı olunması durumunda eczacılıkta uzmanlık eğitimi alması gerekecektir.

İlk sınav 24 Eylül 2016 tarihinde yapılacaktır. Sınav konuları ve soruların oransal dağılımı da şu şekildedir: Analitik Kimya %10, Fizyoloji-Patoloji %6, Biyokimya %6, Farmasötik Mikrobiyoloji ve İmmünoloji %4, Tıbbi Biyoloji %3, Halk Sağlığı %1, Eczacılık, Mevzuatı/Etik %3, Farmakoloji %8, Klinik Eczacılık %8, Farmasötik Kimya %15, Farmakognozi/Farmasötik Botanik %15, Farmasötik Teknoloji %15, Farmasötik Toksikoloji %6

Uzmanlık Alanları
3 yıl süreli uzmanlık eğitimi verilmesi planlanan eczacılık branşları şu şekilde olacak:

Klinik Eczacılık
Fitofarmasi Eczacılığı

Kanun Teklifi

22 Ekim 2013 tarihinde AK parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç tarafından ve 25 Ekim 2013 tarihinde CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu ve Manisa Milletvekili Özgür Özel tarafından, "Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı" düzenlenmesi ve Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi ile Uzmanlık unvanı verilmesi üzerine hazırlanan kanun teklifi kabul edilmiş ve 1 Kasım 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

ECZACILIK
Eczacılık fakültelerinde, 5 yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlayan; ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar her aşamada yetkinlik sahibi olan kişilere eczacı (ecza: ilaç, eczacı: ilaç ile uğraşan) denir. Eczacılık fakülteleri Farmakognozi (bitkisel-hayvansal ilaç hammaddeleriyle ilgilidir), Farmakoloji (ilaçların vücut üzerindeki etkilerini inceler), Farmasotik Teknoloji (ilaçların üretim teknikleriyle ilgilidir), Farmasötik Kimya (ilaç hammadddelerinin sentezlenmesiyle ilgilidir), Farmasötik Toksikoloji gibi anabilim dallarında ve meslekle ilgili diğer bilimlerde eğitim verir. Bu mesleğe mensup kişiler serbest eczacılık (eczane eczacılığı) yapabilir; ilaç endüstrisinde AR-GE, üretim, kalite kontrol, ruhsatlandırma, pazarlama gibi birimlerinde görev alabilir, hastane eczanelerinde mesul müdürlük yapabilir ve ayrıca kamu kuruluşlarında ya da ecza depolarında mesleğini icra edebilir.

Son yıllarda önem kazanan "klinik eczacılık"ın ülkemizdeki eczacılık fakültelerinde ders olarak okutulması 2000'li yıllarda başlamıştır.

İlaçların üretimini, dağıtımını, geliştirilmesini ve insan vücudundaki etkileşmelerini inceleyen bilim dalıdır.

Eczacılık öğretisi, Türkiye'de 1938 yılına kadar 3 yıl, 1938-2005 yılları arasında 4 yıl, 2005 yılından itibaren ise 5 yıl olarak sürdürülmektedir.


Eczacılık anabilim ve bilim dalları
Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü
Analitik Kimya
Genel Kimya
Biyokimya
Farmasötik Mikrobiyoloji
Farmasötik Botanik

Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü
Farmakoloji
Farmasötik Kimya
Farmakognozi
Farmasötik Toksikoloji
Eczacılık İşletmeciliği

Eczacılık Teknolojisi Bölümü
Farmasötik Teknoloji
Biyofarmasi ve Farmakokinetik
Kozmetoloji
Farmasötik Biyoteknoloji
Radyofarmasi

Kim Milyoner Olmak İster 200 bin liralık Tosun Paşa sorusu Halk TV'de TB3 hakkında skandal yayın: İHA-SİHA karın mı doyuruyor? Efsane "Çok özledim" dedi
Sonraki Haber