2018 koyun fiyatları ne kadar? Küçükbaş kurbanlık ücretleri
Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte kurban pazarları kurulma hazırlıklarını yapıyor. Adak hayvan fiyatlarının fiyatları bilinmekle birlikte, kurban bayramında bu rakamlar belirli etkenler dahilinde değişim göstermektedir. Peki, 2018 yılı koyun, kuzu, koç fiyatları nelerdir? Detaylar haberimizde...
2018 Kurban Fiyatları listesini vermeden önce Kurban Bayramı yaklaşırken yavaş yavaş kurban pazarları da kurulmaya hazırlanıyor. Kurban fiyatlarının geçen yıla göre ortaya çıkan enflasyon farkıyla en az %10 civarında artış göstermesi beklenmektedir. Peki 2018 yılı küçükbaş (koyun, kuzu, koç) fiyatları ne durumda? Adaklık hayvan fiyatları aşağı yukarı bilinmekte fakat kurban bayramında bu rakamlar bir miktar değişiklik göstermektedir. 2018 koyun fiyatları hakkında tüm detaylar haberimizde...
KURBANLIK KUZU, KOYUN, KOÇ FİYATLARI
Kurbanlık olarak küçükbaş koyun, kuzu ve koç düşünenler için fiyatların en düşük 1.500 TL civarında olacağı düşünülmektedir.
Peki kilogram olarak hesaplarsak kaça geliyor derseniz: Küçükbaş kurbanlık canlı 1 kg fiyatı: ortalama 27 TL dolaylarındadır.
Örnek hesap: Kurbanlık olarak canlı küçükbaş kuzuyu 2.000 TL’ye aldığımızı varsayarsak ortalama 75 kilo gelmesi tahmin edilmektedir. Kesim işlemleri sonrası %50 verim sağlanacağı düşünülecek olursa yaklaşık 37 kilo civarında et çıkması gerekmektedir.
KURBAN FİYATLARI BELİRLEYEN ETKENLER
Arefe öncesi, Arefe günü ve bayramın ilk günü kurban talebinin en yoğun olduğu günlerdir. Mümkünse kurbanı bayramın ikinci veya üçüncü günü pazarlara uğrayarak daha düşük fiyatlara kurbanlık bulma şansını yakalayabilirsiniz.
Ancak fiyat açısından bayramın ikinci ve üçüncü günleri kurbanlık almanın avantajlı olduğu düşünülse de besili bir çok hayvanın çoktan satılmış olacağını da bilmeniz gerekir.
Aşağıda vereceğimiz fiyatlar burada belirtilen ve belirtilmeyen pek çok etkene göre değişiklik gösterebilmektedir. Diğer taraftan kurban başında yapılan pazarlıkları da es geçmemeniz gerektiğini hatırlatırız. Pazarlık yapmayı beceremiyorsanız yanınızda pazarlık yapmayı bilen bir dostunuzla gitmenizi öneririz.
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınlamış olduğu 2018 yılı dini takvimine göre kurban bayramı tarihleri ise şu şekildedir:
Bayramın 1. günü: 21 Ağustos 2018 (Salı)
Bayramın 2. günü: 22 Ağustos 2018 (Çarşamba)
Bayramın 3. günü: 23 Ağustos 2018 (Perşembe)
Bayramın 4. günü: 24 Ağustos 2018 (Cuma)
KURBAN UYGULAMALARI
İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur’an’da Hz. Âdem’in (a.s.) iki oğlunun Allah’a kurban takdim ettiklerinden söz edilir. (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir. (el-Hac 22/34) Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık’ta İsâ’nın (a.s.) çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun aslî günahına karşı Baba’nın (haşa Allah’ın) oğlu İsâ’yı (a.s.) feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır.
İslâm’da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur’an’da, Hz. Peygamber’in sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir.
KURBAN NEDEN KESİLİR?
Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil’in (a.s.) Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.
KURBANIN FAYDALARI
Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah’ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.