2018 YKS tercihleri ne zaman yapılacak?l YKS tercihleri nasıl yapılır?
YKS'ye giren öğrenciler sınav heyecanın sonra şimdi ise tercih heyecanı sardı. Öğrenciler YKS tercihlerini nasıl yapılacağını ve tercihlerin ne zaman başlayacağını merak ediyor. Dün YKS tercih kılavuzu yayınlandı. Öğrenciler büyük bir heyecanla araştırmaya başladı. Peki 2018 YKS tercihleri ne zaman yapılacak? Nasıl YKS tercihleri yapılır? Kaç puan alan tercih yapabilecek? Detaylar haberimizde...
YKS'ye giren öğrenciler sınav heyecanın sonra şimdi ise tercih heyecanı sardı. Öğrenciler YKS tercihlerini nasıl yapılacağını ve tercihlerin ne zaman başlayacağını merak ediyor. Dün YKS tercih kılavuzu yayınlandı. Öğrenciler büyük bir heyecanla araştırmaya başladı. Peki 2018 YKS tercihleri ne zaman yapılacak? Nasıl YKS tercihleri yapılır? Kaç puan alan tercih yapabilecek? Detaylar haberimizde...
ÖSYM'den yapılan duyuruda,
"2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 3-10 Temmuz 2018 tarihleri arasında ÖSYM'nin https://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir" denildi.
Yükseköğretim programlarına yapılacak merkezi yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2018- YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacaklar.
TYT puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak kendileri yapacaklar.
ÖSYM tarafından 2018 YKS Programlar ve Kontenjanlar kılavuzu açıklanmıştır. Kılavuza göre açıklanan tarihler:
- Sınav sonuçları açıklama tarihi: 31 Temmuz 2018 Salı
- Tercihler: 7 -14 Ağustos 2018
- Üniversite kayıtları: 3-7 Eylül 2018, e-kayıtlar: 3-5 Eylül 2018
2018 YKS tercih kılavuzu için tıklayınız!
ADAYLAR NASIL TERCİH YAPABİLECEK?
YGS-LYS sistemiyle adaylara 18 farklı puan türü hesaplaması getirilmişti. YÖK bu sistemi ilk açıkladığında puan türlerinin farklılığını lisans bölümlerinin ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini ifade ederek 18 farklı puan türünü savunmuştu. YKS sisteminde ise puan türleri 5'e düşürülüyor. Yani MF-1/2/3 gibi puanlamalar yerini MF (adı Sayısal puanı da olabilir) puanına bırakacak. Aynısı Sözel ve Eşit Ağırlık bölümleri için de geçerli.
Önlisans tercihi için adaylara ilk oturumdan en az 150 puan almış olma şartı getiriliyor. 180'den fazla puan alan adaylar lisans programları için tercih yapabilecek.
ÖSYM
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, kısaca ÖSYM, yükseköğretim programlarına girmek için başvuran adaylar arasından, başarılı olma olasılıkları diğerlerinden daha yüksek olanları seçerek bu programlara yerleştirmek amacı ile 1974 yılında kurulmuş olan devlet kurumudur. Merkezi Ankara'da bulunur.
Kurum ilk olarak 22 Kasım 1974 tarihinde, Üniversitelerarası Kurul tarafından, 1750 sayılı Üniversiteler Kanununun 52. Maddesine göre, "Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÜSYM)" adıyla kuruldu. 1981 yılında yürürlüğe giren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) bağlanarak" Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)" adını almıştır.
ÖSYM'nin görevleri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 10. Maddesinde şu şekilde belirlenmiştir:
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Yükseköğretim Kurulunun tespit ettiği esaslar çerçevesinde yükseköğretim kurumlarına öğrenci alınması amacıyla sınavları hazırlayan ve yapan, öğrenci isteklerini de göz önünde tutarak Yükseköğretim Kurulunun tespit ettiği esaslara göre değerlendiren, öğrenci adaylarının yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmesini sağlayan ve bu faaliyetlerle ilgili araştırmalar ve diğer hizmetleri yapan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na bağlı bir kuruluştur.
2018 TARİH YKS KONULARI
Tarih Bilimi,Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar,İlk Türk Devletleri,İslam Tarihi ve Uygarlığı,Türk-İslam Devletleri,Türkiye Tarihi,Beylikten Devlete (1300-1453),Dünya Gücü: Osmanlı Devleti (1453-1600)
Arayış Yılları (17. Yüzyıl),Avrupa ve Osmanlı Devleti (18. Yüzyıl),En Uzun Yüzyıl (1800-1922)
1881’den 1919’a Mustafa Kemal,Milli Mücadele’nin Hazırlık Dönemi,Kurtuluş Savaşı’nda Cepheler,Türk İnkılabı,Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri,Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası,Atatürk’ün Ölümü,Yüzyılın Başlarında Dünya,İkinci Dünya Savaşı,Soğuk Savaş Dönemi,Yumuşama Dönemi ve Sonrası,Küreselleşen Dünya,Türklerde Devlet Teşkilatı,Türklerde Toplum Yapısı,Türklerde Hukuk,Türklerde Ekonomi,Türklerde Eğitim,Türklerde Sanat
2018 TÜRKÇE YKS KONULARI
Sözcük Anlamı, Söz Yorumu, Deyim ve Atasözü,Cümle Anlamı,Cümle Yorumu,Paragrafta Anlatım Teknikleri,Paragrafta Konu-Ana Düşünce,Paragrafta Yapı,Paragrafta Yardımcı Düşünce,Ses Bilgisi,Yazım Kuralları,Noktalama İşaretleri,Sözcüğün Yapısı,Sözcük Türleri,Fiiller,Sözcük Grupları,Cümlenin Ögeleri,Cümle Türleri,Anlatım Bozukluğu
TABLO-3 ÖNLİSANS, TABLO-4 LİSANS PROGRAMLARI İÇİN
Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarına TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar yer verebilecek. AYT ve YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puana sahip adaylar ise Tablo 4’teki programlara tercih listelerinde yer verebilecek. Bu yıl da YGS-LYS’de olduğu gibi tercih sırası dikkate alınıyor.
YKS BARAJ PUANI NEDİR?
Yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin gireceği 2018 YKS sınavı baraj puanı belli oldu. Buna göre yapılan resmi açıklamalar çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavın barajını geçmek için en az TYT’de 150’yi geçmek, Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) 180'i geçmeleri gerek. Yani öğrenciler girdikleri sınavda TYT’den 15 net AYT'den 20 net yapmak zorunda.
Son dakika haberlerini kaçırmamak için
App Store'dan uygulamayı edinin
Google Play'den uygulamayı edinin