2018'de bazı telefonlarda Whatsapp kullanılmayacak!
31 Aralık'tan itibaren bazı telefonlarda Whatsapp kullanılamayacak. WhatsApp eski Yahoo! çalışanı olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur. Daha önce Yahoo’da çalışan ikili, Yahoo’dan ayrıldıktan sonra Facebook ve Twitter’a iş başvurusunda bulunmuşlar fakat ikisi de iki şirketten de red cevabı almıştır. Biran Acton ve Jan Koum’un WhatsApp serüveni zorlu süreçlerden geçse de başarılarının önüne geçememiştir. Peki 2018'de hangi telefonlarda Whatsapp kullanılamayacak? Detaylar haberimizde...
Peki 2018'de hangi telefonlarda Whatsapp kullanılamayacak? Kısa zamanda popüler olan WhatsApp’ın başarısı asla tesadüf değildi. Yükselişinde önemli birkaç faktör vardı. WhatsApp’ın olmadığı dönemlerde insanların telefon üzerinden iletişim kuracağı anlık mesajlaşma uygulaması olan BBM vardı. Sadece BlackBerry’nin sağladığı bu imkân insanları farklı arayışlar içine soktu. WhatsApp’ın zorlu süreçlerden geçerek ulaştığı bu platform şu anda tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan anlık mesajlaşma uygulamasıdır. 900 milyon tekil olmak üzere 400 milyon aktif kullanıcısı vardır. WhatsApp Messenger üzerinde günde ortalama 18 milyar mesaj gönderiliyor. Peki 2018'de hangi telefonlarda Whatsapp kullanılamayacak? Detaylar haberimizde...
BAZI TELEFONLARDA KULLANILMAYACAK
İşte 31 Aralık 2017’dan sonra WhatsApp kullanılamayacak telefonlar;
BlackBerry OS ve BlackBerry 10
Nokia S40
Nokia Symbian S60
Android 2.1 ve Android 2.2
Windows Phone 7
iPhone 3GS/iOS 6
WhatsApp desteğin kaldırılacağı telefonlar hakkında, “Her ne kadar bu platformlar hikayemizde çok önemli bir yere sahip olsalar da, gelecekte uygulamamızda geliştirmek istediğimiz özellikleri sunma kapasiteleri bulunmamakta” ifadelerini kullandı.
WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlararası çalışma özelliğine sahip bir mesajlaşma ve arama uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video,ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj, belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.
Kısa zamanda büyük bir popülariteye kavuşan WhatsApp Messenger üzerinden gerçekleşen iletişim trafiği Ağustos 2012'den Ocak 2013'e kadar %75 oranında artarak 2012 yılında toplamda %500'e ulaşmıştır. Dünyada kayıtlı kullanıcı sayısı en yüksek olan siber hizmetler arasındadır.
Facebook tarafından 4 milyar USD nakit para, 12 milyar USD hisse senedi ve 3 milyar USD sınırlandırılmış hisse senedi olmak üzere toplamda 19 milyar USD karşılığında satın alınmıştır. Bu satın alma işleminin bazı kişisel hakları ve bilgi mahremiyetini savunan gruplar tarafından durdurulması istenmiştir. Mark Zuckerberg yaptığı açıklama ile WhatsApp'ın 1 milyar kullanıcıya ulaştığını açıklamıştır.
WHATSAPP WEB
Son sürümde Web WhatsApp özelliği eklendi. Kullanıcılar tarayıcıları üzerinden web.whatsapp.com adresine gittikten sonra WhatsApp uygulamasına gidip Menü'den Web WhatsApp'a girip ekrandaki QR kodu telefona okutmaları halinde bilgisayar üzerinden WhatsApp'ta oturum açıp sohbeti daha kolay ve hızlı bir hale getirmiş oluyorlar.
WhatsApp Web ilk kullanıma sunulduğunda sadece Google Chrome tarayıcısında çalışırken ardından gelen güncellemeler ile Mozilla Firefox ve Opera tarayıcılarında da çalışabilir duruma getirilmiştir.
ÜCRETLENDİRME
WhatsApp, kullanıcılarına ücretsiz anlık mesajlaşma ve sesli ve görüntülü görüşme imkanı sunmaktadır. Uygulama tüm platformlar'da reklamsız kullanılmaktadır. Telefon numarası ile kayıt olunan uygulama, son resmi duyuru ile iki yıl ile sınırlı olan ücretsiz kullanım hakkı kuralını kaldırmış olup, artık tamamen ücretsiz olarak kullanıma sunulmuştur.
GÜVENİLİRLİK
06 Nisan 2016 itibarıyla WhatsApp uygulamasının son sürümü Electronic Frontier Foundation'ın karşılaştırma çalışmasında aranan 7 güvenilirlik özelliğinden sadece 1 tanesini içermediği tespit edilmiştir. İçerdiği puan kazandıran 6 ve kaybettiren 1 özellik sırasıyla şunlardır:
İletilerin iletişim sırasında şifreleniyor olmaları,
Yazılımın yakın bir geçmişte kaynak denetiminin yapılmış olması,
İletilerin hizmet veren örgütten hiç kimsenin ulaşamayacağı bir şifre ile kodlanıyor olması,
Kullanıcıların karşı tarafın kimliğini otomatik doğrulayabilmeleri,
Şifre çalınması durumunda buna rağmen eski iletilerin güvende olmaları,
Güvenilirlik düzeneği tasarımının yeterince belgelenmiş olması,
Yazılımın bağımsız değerlendirmeye açık olmaması.