2019 Yerel Seçim İYİ Parti Afyon Belediye Başkan adayı kim oldu?

2019 Yerel Seçim İYİ Parti Afyon Belediye Başkan adayı kim oldu? 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri her geçen gün yaklaşırken partilerin de il ve ilçe belediye başkan adayları netleşmeye başladı. Yaşanan son dakika gelişmesiyle TBMM'de düzenlenen İYİ Parti grup toplantısında bazı illerin belediye başkan adaylarını açıklayan Meral Akşener, Afyon Belediyesi adaylarını da açıkladı. Vatandaşlar da internette bu konuyu araştırmaya başladı. Peki İYİ Parti Afyon Belediye Başkan adayı kim oldu? İşte detaylar.

2019 Yerel Seçim İYİ Parti Afyon Belediye Başkan adayı kim oldu? 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri her geçen gün yaklaşırken partilerin de il ve ilçe belediye başkan adayları netleşmeye başladı. Yaşanan son dakika gelişmesiyle TBMM'de düzenlenen İYİ Parti grup toplantısında bazı illerin belediye başkan adaylarını açıklayan Meral Akşener, Afyon Belediyesi adaylarını da açıkladı. Vatandaşlar da internette bu konuyu araştırmaya başladı. Peki İYİ Parti Afyon Belediye Başkan adayı kim oldu? İşte detaylar...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında konuştu.

Meral Akşener, bazı belediye başkanı adaylarını da grup toplantısında açıkladı...

Isparta Belediye Başkan Adayı Gökmen Gökmenoğlu, Elazığ Belediye Başkan adayı Ali Şekerdağ, Niğde Belediye Başkan Adayı Mümin İnan, Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Mahmut Koçak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhanettin Kocamaz.

Akşener, "Başkan adaylarımıza rozet takıyorum ama sonra onu çıkarıp herkese eşit başkanlık yapacaklar" dedi.

İYİ PARTİ

İYİ Parti (resmi kısaltmasıyla İYİ PARTİ), Meral Akşener öncülüğünde 25 Ekim 2017'de kurulan Türk siyasi partisi.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde bulunan bazı milletvekilleri ve parti üyeleri genel başkan Devlet Bahçeli'nin seçim başarısızlığını eleştirerek parti içerisinde sert bir muhalefet gösterdiler. Başta Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan gibi isimler MHP'yi olağanüstü kongreye götürmek için delege imzaları toplamaya başladı. Ancak hukuki nedenlerle olağanüstü kongreye gidemeyen Milliyetçi Hareket Partisi, Disiplin Kurulu'nun aldığı karar sonrasında Meral Akşener, Yusuf Halaçoğlu ve Ümit Özdağ gibi isimleri partiden ihraç etti.

Bunun üzerine başta kurucu üye olarak Meral Akşener, Koray Aydın; Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edilen 4 milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, Ümit Özdağ, İsmail Ok; Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa eden merkez sağ kökenli İzmir milletvekili Aytun Çıray ve 200 kişilik kurucu üye ile 25 Ekim 2017 tarihinde İYİ Parti kuruldu. Kurucu üye listesinde Milliyetçi Hareket Partisi, Refah Partisi, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve Demokratik Sol Parti’de görev yapmış kişiler bulunmaktadır.

Kuruluşu

Meral Akşener parti genel başkanı olarak ilk konuşmasını yapıyor. (25 Ekim 2017)
25 Ekim 2017 tarihinde Ankara'da bulunan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapılan kongrede partinin ismi, logosu ve sloganı açıklanmıştır. Meral Akşener oy birliğiyle partinin ilk genel başkanı seçilmiştir.

İsim ve amblem

İYİ Parti'nin isminin Kayı boyunun bayrağından esinlenildiği iddia edilmiştir. Partinin logosu ise mavi zemin üzerinde 8 ışıklı güneş olarak belirlenmiştir. 8 ışık ise Selçuklu Yıldızı’ndaki 8 köşe ile ilişkilendirilmiştir.

Amblem ile ilgili tartışmalar
Partinin ismi, logosu ve sloganı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in kendisinin 2014 Yerel Seçim kampanyasına benzediğini iddia etmesiyle yasal zorluklara ve tartışmalara tabi tutuldu. Türel, 24 Ekim 2015 tarihi itibarıyla patente sahip olduğunu iddia eden bir bildiri yayınladı. Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, logosunun Bilecik ilinin resmi mühründen çalındığını iddia ederek partiyi mahkemeye vereceğini söyledi. Kayı aşireti Derneği ise 2014 yılından bu yana bayrağına patent iddia etmiştir.

Yerel Yönetimler
İYİ Parti herhangi bir yerel seçime katılmamış olmasına rağmen, Milliyetçi Hareket Partisi'nden istifa eden veya ihraç edilen ve görevleri devam eden bazı belediye başkanlarının partiye geçiş yapmasıyla 9 belediyeye sahip olmuştur.

MAHMUT KOÇAK KİMDİR?

Tıp doktoru, sağlık yöneticisi, siyasetçi, milletvekili. 1964, Afyonkarahisar doğumlu. Babasının adı Talat, annesinin adı Fatma'dır. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde sağlık kurumları yönetimi konusunda yüksek linans yaptı, daha sonra doktorasını tamamladı. Sağlık Bakanlığında müşavir, Özel Çağ Hastanesinde genel koordinatör olarak görev yaptı. Yörük-Türkmen Dernekleri Genel Merkezi kurucu genel sekreteri, Türkiye-Moldova Dostluk Derneği kurucu üyesi, Yolsuzlukla Mücadele Derneği genel başkanı, Türkiye Halter Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olarak sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi listesinden 22. dönem Afyonkarahisar Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. Bir süre bağımsız kaldıktan sonra ANAP'a geçti. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

AFYON

Afyonkarahisar, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan bir ildir. 2014 yılı verilerine göre ilde; merkez ilçe ile beraber 18 ilçe, 41 belde ve 412 köy vardır.

Tarihçe
Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti. Daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender fethetti. Onun ölümünden sonra Selevkos ve Bergama Krallıkları'nın egemenliğine giren topraklar, daha sonra Roma İmparatorluğu topraklarına katıldı. Alparslan'ın Malazgirt Savaşı'ndan sonra Türklerin Anadolu'yu fethiyle Sultan I. Mesut'un emri ile Akronium Kalesi'nin eteklerine Karaşar Türkleri yerleşmiş ve daha sonra kaleye Karahisar adı verilmiştir. Karahisar ve yöresi, Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahrettin Ali'nin "Sahip" unvanı nedeniyle "Karahisar-ı Sahip" olarak anılmıştır. Karahisar-ı Sahip "Vezirin Karahisarı" anlamına gelmektedir. Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın fethiyle ilk kez Türk egemenliğine giren topraklar, I. Haçlı Seferi sırasındaki Hristiyan egemenliğinden sonra Alaaddin Keykubat tarafından yeniden Türk yönetimine alındı. 12. yüzyılda Germiyanoğullları'nın egemenliğinde olan bölge, sonra Osmanlı İmparatorluğu yönetimine girdi.

Afyon'da Batı Anadolu ağzı kullanılmaktadır.

Coğrafya
Türkiye'nin 81 ilinden biri olan Afyonkarahisar ili, Anadolu yarımadasının batıya yakın ortasında ve Ege Bölgesi'nin iç kesiminde yer alır. İç Anadolu yaylasının Ege kıyılarına açılan bir eşiği, bir geçidi durumundadır. Çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri bulunur. Kuzey doğudan güney batıya uzandıkça alçalan ovaları ile hem Orta Anadolu'dan ve hem de Ege Bölgesi'nden sayılır. En kuzeyde Eskişehir sınırından, en güneyde Denizli sınırına kadar kuzey doğudan güney batıya uzunluğu 210 kilometredir. Eni ise Kütahya sınırından Isparta sınırına kadar kuzey batıdan güney doğuya 112 kilometredir. Denizli'ye doğru incelerek eni 20 kilometreye kadar düşer, bir parça halindedir.

İlin diğer komşu illerle sınırlarının toplam uzunluğu 616 kilometredir.

Afyonkarahisar ilinin 2014 yılı TÜİK verilerine göre toplam nüfusu 706.371'dir. Bu nüfusun 350.370'i erkek, 356.001' i kadındır. Aynı tarih verilerine göre Afyonkarahisar'ın genç bir şehir olduğu anlaşılmaktadır. Nüfusun % 39,6'sını (279.947) 25 yaş altı nüfus oluşturmaktadır.

Yağış
Afyonkarahisar ili İç Anadolu Karasal İklim bölgesinde yer alması nedeniyle bu yağış düzeninin etkileri altında bulunmaktadır ve ilde yıllık yağış ortalaması 407 mm dir. Yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçer.

Nüfus
Afyonkarahisar ili nüfusu: 715.693'dür. Bu nüfusun %76,1'i şehirlerde yaşamaktadır (2017). İlin yüzölçümü 14.016 km2'dir. İlde km2'ye 51 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkez ilçede 234’dür.) İlde yıllık nüfus artış oranı % 0,16 olmuştur.

2018 yılında TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 18 İlçe, 59 belediye, bu belediyelerde 436 mahalle ve ayrıca 423 köy vardır.

Nüfus artış oranı en yüksek ve en düşük ilçeler: Afyon merkez (% 1,71), Sultandağı (-% 3,20)

İlginç ilişkiler! Hasan Arat, Kaan Şakul ve Rahmi Koç Beşiktaş Maccabi maçına neden Türk oyuncularla çıkamadı? Trabzonspor'da Ertuğrul Doğan yönetimi ibra edildi
Sonraki Haber