"2020’de AVVA mağaza sayısını 200’e ciromuzu 500 milyon TL’ye çıkaracağız!"
AVVA’nın hem yurt içinde hem de yurt dışında büyüme iştahının devam ettiğini bildiren Volkan Atik, “Büyürken kaliteden ve kârlılıktan ödün vermek istemiyoruz. Ancak girdi maliyetleri ve günlük kura endeksli kiralar içeride kârlılığı giderek aşağıya çekiyor. Biz yurt içinde fırsatları yine değerlendirmekle birlikte yurt dışı ağırlıklı büyümeye odaklandık” dedi.
AVVA Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, 2017’de 145 milyon TL olan cirolarını yurt dışı ağırlıklı büyüme stratejisi ile 2020’nin sonunda 500 milyon TL’ye yükselteceklerini bildirdi. Atik, aynı süre içinde yurt içi ve yurt dışında 100’er olmak üzere AVVA mağazalarının sayısını 200’e çıkaracaklarını söyledi.
Smart casual giyimde Türkiye’nin ilk akla gelen erkek markalarından biri olan AVVA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik düzenlediği basın toplantısında yeni dönem stratejileri, Türkiye perakende sektörünün önündeki fırsatlar ve sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. AVVA’nın halen yurt içinde 33 ilde 80, yurt dışında ise 14 ülkede 34 mağaza ile faaliyetlerini sürdürdüğünü anlatan Volkan Atik, şöyle devam etti:
HEM YURT İÇİNDE HEM DE YURT DIŞINDA BÜYÜME İŞTAHIMIZ SÜRÜYOR
“Erkek giyim markaları arasında özgün bir yeri bulunan AVVA olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında büyüme iştahımız devam ediyor. Büyürken kaliteden ve kârlılıktan ödün vermek istemiyoruz. Ancak girdi maliyetleri ve günlük kurdan ödenen kiraların her geçen gün artması yurt içindeki kârlılığı giderek aşağıya çekiyor. Biz içeride fırsatları yine değerlendirmekle birlikte yurt dışı ağırlıklı büyümeye odaklandık. Bu strateji çerçevesinde yurt dışında halen 34 olan mağaza sayısını 2020’nin sonuna kadar 100’e çıkaracağız. Yurt içindeki mağazalarımızın sayısı da aynı dönemde 100’e ulaşacak. 2017’de 145 milyon TL olan toplam ciromuzun ise üç katın üzerinde artışla 2020 sonu itibarı ile 500 milyon TL’yeulaşacağını öngörüyoruz.”
TÜRKÇE, RUSÇA VE ARAPÇA KONUŞULAN ÜLKELER HEYECAN VERİYOR
Yurt dışında öncelikli olarak Türkçe, Arapça ve Rusça konuşan ülkeler üzerinde durduklarını anlatan Volkan Atik, Özbekistan’da 9, Rusya, Kazakistan ve İran’da 4’er, Fas ve KKTC’de 2’şer Güney Afrika, Kırgızistan, Kosova, Libya, Makedonya, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Umman’da birer AVVA mağazasının bulunduğunu bildirdi. Atik, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, İsviçre ve Lübnan’da da yıl sonuna kadar birer mağaza açacaklarını anlattı.Yurt dışında öncelikle halen var oldukları coğrafyada büyüyeceklerini ve Eylül ayında Özbekistan’da 10’uncu mağazayı açacaklarını belirten Volkan Atik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Doğu Avrupa ülkeleri ve ABD’de AVVA’nın radarında ve büyüme stratejimizde bu coğrafya da yer alıyor. Ama Türkçe, Rusça ve Arapça konuşulan coğrafya beni daha çok heyecanlandırıyor. Örneğin refah düzeyinin yüksek olduğu Avrupa pazarı için aynı heyecanı duyamıyorum. Çünkü Avrupa’da gençlerin oranı düşük, nüfus yaşlı ve tüketim alışkanlıkları değişmiyor. Ayrıca Avrupa’da pazara hakim güçlü markalar var. Enerjimizi o markalarla rekabete girip harcamak yerine yukarıda bahsettiğim coğrafyada büyümenin çok daha sağlıklı ve rasyonel olduğuna inanıyoruz. Elbette zamanı geldiğinde veya fırsat çıktığında Avrupa pazarında da yerimizi alacağız. Örneğin bu yıl İsviçre’de ilk mağazamızı açacağız. 10 yıl sonra AVVA’yı ve diğer markalarımızı dünyanın bütün ülkelerinde görebileceksiniz. Çünkü Avrupa artık yeni marka üretemiyor. Türk markaları Avrupa’ya göre çok daha proaktif bir büyüme stratejisi izliyor.”
ONLINE PAZARDA KENDİ ALANIMIZDA BİR NUMARA OLMAYI HEDEFLİYORUZ
Perakendede e-ticaretin payının hızla arttığını ve geleceği online satışların belirleyeceğini vurgulayan Volkan Atik, AVVA olarak bu alanda da çok önemli projeleri olduğunu bildirdi. Online satışa özel hazırladıkları ve AVVARED adını verdikleri kapsül koleksiyonun çok büyük talep gördüğünü belirten Atik, şöyle devam etti:
“E-ticaretin ve dijitalleşmenin perakendecilikteki hayati önemini biliyor ve tüm planlamalarımızı bu bilinçle yapıyoruz. Özel yazılım sistemleri ile birlikte 5 bin metrekarelik bir alanı e-ticaret üssü haline getirdik. Çağrı merkezimizi, müşteri hizmetleri ve e-ticaret ekibimizi büyüttük. Amazon, Morhipo, Trendyol, 1V1Y gibi alternatif kanallarla imzaladığımız anlaşmalar sayesinde online pazarda çok daha geniş bir kitleye erişim imkânı yakaladık. Tüm bu çalışmaların sonunda halen toplam ciroda yüzde 5 olan online satışların payını en geç 2020’nin sonunda yüzde 15’e çıkarmayı ve smart casual kategorisinde e-ticarette erkeklerin ilk tercih ettikleri marka olmayı hedefliyoruz.”
Volkan Atik, e-ticaretin payının her yıl biraz daha artmasına rağmen fiziki mağazacılığın en azından görünür gelecekte ölmeyeceğini de sözlerine ekledi.