2023 Aşure Günü ne zaman? Muharrem Ayı hangi gün?

2023 yılında Aşure Günü'nün veya Muharrem Ayı'nın ne zaman olacağı araştırılmaya başlandı. Peki 2023 Aşure Günü ne zaman? Muharrem Ayı hangi gün? İşte detaylar...

Aşure Günü, paylaşımın ve birlikteliğin ifadesi olan, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edilen bir gündür. Muharrem Ayı içerisinde ise Müslümanlar tarafından oruç tutmak müstehap olarak kabul edilir. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında bulunan 13., 14., 15. günlerde veya 9., 10. veya 10. ve 11. günlerde oruç tutulabilir. Peki 2023 Aşure Günü ne zaman? Muharrem Ayı hangi gün? Detaylar haberimizde...

2023 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN? MUHARREM AYI HANGİ GÜN?

2023 yılında Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma günü olarak kutlanacak. İslam dünyasında ise Muharrem Ayı, 19 Temmuz'da başlayacak.

Muharrem Ayı, Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ayıdır. Zilhicce ayının sona ermesiyle birlikte Muharrem ayı başlar. Muharrem Ayı'nın onuncu günü ise Aşure Günü olarak kutlanır.

Aşure Günü'nün bu yıl 28 Temmuz'da olmasıyla birlikte, genelde Hicri takvimin 10. günü olarak kabul edilen bu gün, önemli bir dini anlamı taşır.

Aşure Günü ise, Muharrem'in onuncu günüdür ve bazı âlimlere göre sünnet (peygamberin tavsiye ettiği) oruç tutmak da uygundur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bu günü oruç tutarak geçirmiş ve Müslümanlara da tavsiye etmiştir.

Muharrem Ayı'nın anlamı ise "haram" kelimesinden türetilen bir kelimedir ve yasaklanan, haram olan anlamına gelir. Araplar, İslam öncesi dönemde bile, Muharrem Ayı'nda birbirlerine zarar vermekten kaçınır ve bu ayda savaş yapmazlardı. Bu ayda yapılan kötülükler yasaklanmıştı.

Muharrem Ayı'nda, Alevi toplumunda da Muharrem Matemi olarak bilinen bir matem dönemi yaşanır. Bu dönemde bıçak veya kesici aletlere dokunulmaz, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem döneminde kimseye zarar verilmez, kalpler kırılmaz ve dedikodu yapılmaz.

Muharrem Matemi'nin amacı, acıların bir daha yaşanmaması için insanlık değerlerini ve Alevi öğretisini anlamak ve benimsemektir. Bu süre zarfında, sağlığı yerinde olanlar oruç tutabilir. Matem dönemi, kendine eziyet etmek değil, geçmişte yaşanan acı olayları hatırlamak ve unutmamak amacı güder.

Muharrem Ayı'nın sonunda ise Aşure Günü geleneği yaşanır. 12 gün boyunca süren oruçlamanın ardından Aşure Günü'nde, 12 farklı malzemeyle yapılan aşure tüketilir ve dağıtılır.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber