21 Aralık en uzun gece kaç saattir? 2018 En uzun gece ne zaman? En uzun gece hangi şehirde? 21 Aralık ekinoksu nedir?

En uzun gece kaç saat? 21 Aralık 2018 tarihinde yılın en uzun gecesi yaşanacak. Merakla beklenen gün geldi çattı. Kuzey Yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece olacak. Gecenin detayları internette araştırılmaya başlandı. Peki 21 Aralık en uzun gece kaç saattir? Detaylar haberimizde...

21 Aralık en uzun gece kaç saattir? Türkiye'nin yer aldığı Kuzey Yarım kürede 21 Aralık 2018'de en uzun gece yaşanacak. En uzun geceden sonra geceler kısalmaya ve gündüzler uzamaya başlayacak. En uzun gecenin kaç saat süreceği ise merak konusu. Peki 21 Aralık en uzun gece kaç saattir? Ne zaman? Merak edilen detaylar haberimizde...

21 ARALIK NEDİR?

21 Aralık kış gündönümü, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği andır. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. 21 Aralık bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır.

Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gündüz, Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır.

EN UZUN GECE HANGİ ŞEHİRDE YAŞANACAK?

Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak.

İSTANBUL 21 ARALIK

Güneşin doğuşu: 08.27
Güneşin batışı: 17.40
Gece süresi: 14 saat 47 dakika
Gündüz süresi: 9 saat 13 dakika
En uzun gecenin yaşanacağı Sinop'ta gece süresi 15 saat 6 dakika;
Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak.
En kısa gecenin yaşanacağı Hatay'da gece süresi 14 saat
Gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.

EN UZUN GECE KAÇ SAAT SÜRECEK?
21 Aralık Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Dolayısıyla Türkiye'de 21 Aralık'ta en uzun geceyi yaşayacağız.

GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

KUZEY YARIMKÜRE

Kuzey Yarımküre, geoid şeklindeki yeryüzünün, Ekvator'dan kuzeyde kalan kısmıdır. Yani 0° paralel ile 90° kuzey paraleli arasında yer alır. Güneyde kalan yarıya da "Güney Yarımküre" denir. Kuzey Yarımküre Dünya üzerinde Ekvator`un kuzeyinde kalan bölgeye verilen isimdir. ...

Kuzey yarımkürenin Güneye göre daha büyük bir oranı karalarla kaplı olup, daha az su yüzölçümüne sahiptir. Kuzey Amerika ve,Avrupa'nın tamamı , Afrika ve Güney Amerika kıtasının bir kısmı , Asya kıtasında Endonezya'nın güney bölümü hariç tamamı Kuzey yarımkürededir.Grönland da bu yarımküredeki ada ülkelerindendir.

KIŞ GÜNDÖNMÜ NEDİR?

Kış Gündönümü’nde (yaklaşık 21 Aralık) ise, güneş ışıkları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. 21 Aralık günü yılın en kısa günü ve bu gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacak. Bilimsel olarak da kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık tarihinde, yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanıyor.

Prens dizisinde sürpriz gelişme! 6 efsane oyuncu daha diziye katıldı MasterChef'te ilk 4'e giren ilk yarışmacı belli oldu! Galata Köprüsü'nde insanlık çağrısı yapılacak
Sonraki Haber