22 Mart Dünya Su Günü nedir? İşte sözler ve faydaları

22 Mart tarihi Dünya Su Günü olarak geçiyor. Su konusu ile ilgili sorunlara dikkat çekmek ve su kaynaklarının korunması için bir güne ad verildi. Suyun önemini ve Dünya Su Günü ile ilgili detayları sizler için araştırdık.

Yarın 22 Mart Dünya Su Günü...Su insan sağlığı için büyük bir öneme sahip. 22 Mart Dünya Su Günü" nedeniyle, suyun önemi ve sağlığa faydaları üzerine bilgi verdi. İşte 22 Mart Dünya Su Günü ile ilgili detaylar...

Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Berna Ertuğ, "22 Mart Dünya Su Günü" nedeniyle, suyun önemi ve sağlığa faydaları hakkında bilgi verdi.

SUSUZ KALMAK HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR

Dünyanın %70'i sudur ve yeryüzündeki su kaynaklarının yaklaşık%0.3′ü kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir.

Suyun pH değerinin 7,5 – 8,5 arası yani alkali olması idealdir. İçilen suların etiketleri okunmalı, pH değerinin bu aralıklarda olduğu sular tercih edilmelidir.

Sıcak havalarda ve egzersiz sırasında daha fazla su tüketilmelidir. Eğer yeteri kadar su tüketilemezse susuzluk ortaya çıkar. Susuzluğun hafif belirtileri; baş ağrısı, yorgunluk ve kabızlıktır. Uzun süren durumlarda ciddi hastalıklara da neden olabilir.

 Su tüketimi tek başına olduğu gibi süt, çay, meyve suyu gibi alkol dışındaki tüm içecekler ve besinlerden de sağlanır fakat bu içeceklerin suyun yerine geçmeyeceği unutulmamalıdı

Vücut susuz oluncaya kadar susama hissi ortaya çıkmaz. Dolayısıyla susamadan önce su içmek çok önemlidir. Çocuklar ve yaşlılar susama hissini yetişkinlere göre daha az hissettikleri için, su içmeleri hatırlatılmalıdır.

Sağlıklı kişilerde su ihtiyacı; yaşa, iklim koşullarına, tükettiği besinlere, yaptığı fiziksel aktiviteye göre değişir.

-Yetişkinler için ortalama günde 2-3 lt.
-4-8 yaş çocuklar için 1-1,5 lt.
-9-13 yaş çocuklar için 1,5-2 lt.
-14-18 yaş gençler için 2-2,5 lt

Su kaynaklarının devamlılığı ve temiz bir gelecek için herkesin doğal imkanları kullanırken dikkatli olması gerekmektedir. Su tüketirken bilinçli olunmalıdır.

Örneğin; sebze ve meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanırsa yılda ortalama 18 ton su tasarrufu sağlanabilmektedir. Dişleri fırçalarken, yüz yıkarken suyu akar vaziyette bırakmamak günde 6 litreye kadar sudan tasarruf edilmesini sağlar.

DÜNYA SU GÜNÜ

İlk kez 1992'de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu.

Her üç yılda bir toplanan ve 2009'da İstanbul'da düzenlenen Dünya Su Konseyi'nde katılımı artıran Dünya Su Günü, artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğunu vurgula

Yunus Akgün için 4 Avrupa devi sıraya girdi: Tribünde izlediler Gelinim Mutfakta'nın yeni yarışmacısı Seren kimdir? Wanda Nara'nın L-Gante ile öpüştüğü görüntülere Icardi'den yanıt!
Sonraki Haber