25 Milyon kişi internetin ne olduğunu bilmiyor
Teknoloji devi Google'ın bünyesinde bulunan YouTube, Kuzey Kore'yi yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Ülkede sıkı sıkıya denetlenen internet yasasında nasibini alan YouTube bu sefer yasaklanma haberi ile değil yasaklama haberi ile gündemde.
YouTube 2 ay önce Kim Jong Un yönetimindeki ülkenin YouTube'taki propaganda kanalını kapatmıştı.
Bugün alınan karar ile ülke ile ilgili videolar paylaşan 2 kanal daha site yönetimi tarafından kapatıldı.
Dünyanın en kapalı ülkesi sıklıkla 'gizemli ülke' olarak anılan Kuzey Kore'de tüm haberler aynı kaynaktan çıkıyor, radyoların bile yurtdışından gelen yayınları saptayamayacağı şekilde üretildiği ülke adeta tek sesli bir George Orwell ütopyası.
Peki Kim Jong Un yönetimindeki ülkede internetin akıbeti ne?
Yaklaşık 20 yıl önce hayatımıza giren internet kısa sürede pek çok alışkanlığımızı değiştirdi. Ancak bu durum Kuzey Kore'yi pek de etkilemedi. Zira ülkede yaşayan 25 milyon kişinin internetin ne olduğuna dair fikri bile yok.
Geniş bant uygulamasına 2010 yılında geçen ülke internet kullanımını sadece ülkedeki yabancılar, uluslararası kuruluşlar ve devlet dairelinin kullanımına sundu.
Bu yıllarda sadece binlerle sınırlı kişi tarafından kullanılan internete giriş yasak olduğu için sansür de bulunmuyordu.
Bu yıllarda sadece binlerle sınırlı kişi tarafından kullanılan internete giriş yasak olduğu için sansür de bulunmuyordu.
Koryolink, Korea Post Telekominikasyon Şirketi, Mısır merkezli Orascom Telekom Medya ve Teknoloji Holding SAE işbirliğinde ülkedeki yabancılar için internet hizmeti sunuyor.
Ancak bu hizmetin bedeli oldukça pahalı. Şirket 50 megabyte internet kullanımı için kullanıcılarından 10 euro talep ediyor.
Son yıllarda internet erişimi ülkenin önce gelen üniversitelerinin kullanımına da açıldı.
Ülkenin dış dünyadan sakladığı şeylerden bir tanesi de internet. Ancak ülkenin bu sırrı geçtiğimiz aylarda yaşana bir hata sonrası deşifre olmuştu.
Ülke dışındaki server'lardan girilemeyen Kuzey Kore siteleri geçtiğimiz aylarda kısa bir süreliğine de olsa dünyanın görüş alanına girmişti.
Bu hata sonrası ülkede hizmet veren sadece 28 web sitesi olduğu ortaya çıkmıştı.
70 yılı aşkın süredir Komünist tek parti rejimi ile yönetilen ülke genellikle dışa kapalı yapısı nedeniyle 'gizemli ülke' olarak da anılıyor.