29 Ekim kaç gün tatil 2019? Cumhuriyet Bayramı tatili kaç gün?
29 Ekim kaç gün tatil 2019? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na kısa bir süre kaldı. Cumhuriyet Bayramı büyük bir heyecanla bekleniyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda kaç gün tatil olacağı ise merak edilen sorular arasında bulunuyor. Peki 29 Ekim tatili kaç gün? Detaylar haberimizde...
29 Ekim kaç gün tatil 2019? Bu yıl cumhuriyetin kuruluşunun 96. yılı... Her yıl 29 Ekim'de Cumhuriyet Bayramı yurdun dört bir tarafında kutlanmaktadır. Cumhuriyet Bayramı'na sayılı günler kala bayram büyük bir heyecanla bekleniyor. Peki 29 Ekim tatili kaç gün? Merak edilen detaylar haberimizde...
29 EKİM RESMİ TATİL Mİ?
Cumhuriyet Bayramı nedeniyle 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmi tatildir.
29 EKİM'İN ÖNEMİ NEDİR?
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin 10.yıl kutlamalarının yapıldığı sene 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.
Cumhuriyetin ilk senlerinde, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yıkılan bir devletin enkazından genç Türkiye Cumhuriyeti'nin doğduğu vurgusu olmuştur. Bu ilk zamanlarda kutlamalar, günübirlik yapılan törenler şeklindeydi. Aynı gün içinde törenler, sabah resmikabul ile başlar daha sonra devlet erkanı önünde resmî geçit düzenlenir ve akşamda fener alayı gerçekleştirilerek program üç kısımda tamamlanmış olurdu. Ayrıca bayram akşamları şehrin idareceileri ve ileri gelenlerinin katıldığı "Cumhuriyet Baloları" düzenlendi. Törenlerin bu yapısı 1933 yılına kadar devam etti.
Cumhuriyet bayramı kutlamalarında 1933 yılında gerçekleşen onuncu yıl kutlamalarının ayrı bir yeri ve önemi vardır. 1923'te kurulan Cumhuriyet'in on yıl gibi kısa bir süre içinde gerçekleştirdiği reformların ve ekonomik kalkınmanın halka ve tüm dış dünyaya gösterilmek istenmesi Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına farklı bir anlam yüklenmesine sebep oldu. Onuncu yılda kutlamalar daha önce yapılan bayram kutlamalarından çok daha geniş bir şekilde organize edildi. Hazırlıklar için 11 Haziran 1933 tarihinde TBMM'de görüşülen ve 12 maddeden oluşan 2305 sayılı "Cumhuriyet’in ilanının onuncu Yıl Dönümü Kutlama Kanunu" kabul edildi. Kanunla 10. yıl kutlamalarının üç gün sürmesi ve bu günlerin resmi tatil olması kararlaştırıldı.
Tüm yurtta, 10. yıl bayram kutlama törenlerinin yapıldığı yerlere "Cumhuriyet Meydanı" adı verildi ve isim koyma törenleri yapıldı. İsim konma törenleri sırasında hatıra olarak "Cumhuriyet Anıtı" veya "Cumhuriyet Taşı" denilen mütevazı anıtlar yapıldı. Kutlamalar, çok renkli geçti. Mustafa Kemal, Ankara Cumhuriyet Meydanı'nda Onuncu Yıl Nutku'nu okudu. Onuncu Yıl Marşı bestelendi ve marş her yerde okunur oldu. 1934 yılından 1945 yılına kadar yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bazı değişiklikler dışında 1933 yılında yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları örnek alınarak düzenlendi.