3. Havalimanı toplu ulaşım ihalesini kim kazandı?

3. Havalimanı toplu ulaşım ihalesini hangi firma kazandı? İstanbul Atatürk Havalimanı taşınarak yerine açılan ve Avrupa'nın en büyük havalimanı olan İstanbul Yeni Havalimanı (3. Havaalanı) toplu ulaşım ihalesinin kazananı belli oldu. Vatandaşlar 3. Havalimanı toplu ulaşım ihalesini kimin kazandığını merak ediyor ve internetten araştırıyor. Peki Yeni Havalimanı toplu ulaşım ihalesini hangi firma kazandı? Detaylar haberimizde...

3. Havalimanı toplu ulaşım ihalesini hangi firma kazandı? Yapımına bir süredir devam edilen ve 29 Ekim'de açılışı planlanan İstanbul Yeni Havaalanı'nın (3. Havalimanı) bugün yapılan toplu ulaşım ihalesi sonuçlandı. İnsanlarda büyük merak uyandıran ve internet üzerinden sıkça araştırılan bir konu olan toplu ulaşım ihale sonuçlarını sizler için derledik. Peki İstanbul Yeni Havalimanı (3. Havaalanı) toplu ulaşım ihalesini kim kazandı, kazanan firma hangisi oldu? İşte detaylar...

3. HAVALİMANI TOPLU ULAŞIM İHALESİNİ HANGİ FİRMA KAZANDI?

İstanbul Yeni Havalimanı'na 18 hat üzerinden 150 otobüsle yapılacak olan bagajlı lüks taşımacılık ihalesini Otobüs A.Ş. kazandı

29 Ekim'de ilk etabı açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı'na yapılacak olan 150 bagajlı otobüsle taşımacılık ihalesinin iptal edilmesi sonrası yeni ihalenin 27 Eylül'de yapılması kararlaştırılmıştı.

4 Eylül'de yapılan ihalede tahmin edilen bedel 468 milyonken, yeni ihalede tahmin edilen bedel 702 milyon TL'ye çıkarılmıştı.

EN PAHALI HAT PENDİK

İhale sonrası, sözleşme bedelinin tam elektronik bilet karşılığının yüzde 20'lik kısmının parasal tutarı sözleşme imzalandığı tarihi takip eden aydan başlamak üzere 5 aya eşit şekilde bölünerek ödenecek. Yüzde 80'lik bölümü de 120 aya eşit şekilde bölünerek ödenecek.

Bagajlı lüks taşımacılık yapacak olan günde 75 bin yolcu taşıması beklenen otobüs hatlarından uzaklığına göre şartname gereği 12 ile 30 TL arasında ücret alınacak. İşletmeci 6 yaşına kadar olan çocuklardan ise ücret alamayacak.

En çok aracın konulacağı yer ise 50 kilometrelik Yenikapı-Sirkeci hattı olacak. 11 dakikada bir aracın hareket edeceği hatta 23 araç hizmet verecek. Bu hattın ücreti ise 18 TL olacak. En pahalı ve en uzak hat ise Pendik ilçesinden olacak. Bu hatta ise 5 araçla sefer düzenlenecek. 93 kilometrelik Pendik hattının ücreti ise 30 TL olacak.

OTOBÜS AŞ

İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş., toplu taşıma otobüs hizmetleri yanında aşağıda sıralanan hizmetleri vermeyi planlamaktadır.

Hava taksi, Turistik şehir turu otobüs servisi, Personel taşıma servisleri, Deniz otobüsleri limanları ve havalimanlarından ana bağlantı noktalarına otobüs servisleri, araba kiralama servisleri, taksi hizmetleri için çağrı merkezi.

İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. İstanbul ili sınırları içerisinde İstanbul halkına uygun bir toplu taşımacılık hizmeti sunmak, bu hizmeti yaparken sürdürülebilir kalkınma prensiplerini korumak, halka en kaliteli hizmeti vermek ve ilgili/çeşitli sosyal sorumluluk politikaları geliştirerek ekonomik bir canlılık sağlamak amacındadır.

İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş, sorumluluğunu üstlendiği toplu taşımacılığın, her yönden örnek alınacak ve kendi sektörüne de tüm yeniliklerin uygulanmasında da öncü rolünü üstleneceği bir gerçektir. Toplu taşıma alanındaki tüm modernizasyon ve konforun, ulaşımdaki adresi olmayı ve liderliğini sürekli hale getirmeyi hedefleyen İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş, son teknoloji ile donanmış filosu ve yüksek standartlardaki kalite anlayışı ile İstanbul halkının daha güvenli, rahat ve ekonomik standartlarda seyahat etme hak avantajını elde etmesini amaçlamıştır.

İSTANBUL YENİ HAVALİMANI

İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yapımı devam eden bir uluslararası havalimanı. Şehrin Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 km2 alana yıllık 150 milyon yolcu kapasiteye çıkarılabilen terminali ile birbirinden bağımsız altı pisti olacak şekilde yapılmaktadır. İnşa aşamasında olan havalimanının proje ismi İstanbul Yeni Havalimanı olarak belirlenmesine karşın, tamamlandığında bu ismin değişeceği bilgisi basında yer almıştır. Yeni havalimanı için yapılan ihaleyi 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarının oluşturduğu Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) cumhuriyet tarihinin en yüksek teklifi olan 22,152 milyar euroluk bir teklif ile kazandı. İhalenin ardından projenin temeli 7 Haziran 2014 tarihinde atıldı. Havalimanının ilk etabının 29 Ekim 2018 tarihinde hizmete girmesi planlanmaktadır.

Havalimanının inşaatındaki çalışma koşullarının yetersizliği ve işçi ölümlerine dair haberler zaman zaman muhalif basın aracılığıyla kamuoyuna yansıdı. Ölümlerin kamuoyundan gizlendiği ve Şubat 2018 itibarıyla 400 işçinin hayatını kaybettiğine dair iddialar Çalışma Bakanlığı'nı açıklama yapmak durumunda bıraktı. Bakanlık açıklamasında ölen işçi sayının 27 olduğunu iddia etti. Eylül 2018'de havaalanı işçilerinin şartların iyileştirilmesi talebiyle düzenlediği geniş katılımlı eyleme jandarma tarafından TOMA ve biber gazı ile müdahale edildi. İnşaat-İş Sendikası eylemin ardından 600'e yakın işçinin gözaltına alındığını öne sürdü.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nın yoğunluğu ve kapasite yetersizliğini öne süren Bakanlar Kurulu yeni bir havalimanının inşa edilmesine karar verdi. 13 Ağustos 2012 tarihinde ise bölge seçimi yapılarak projenin hayata geçirilmesi için ilk adım atıldı.

“İstanbul Yeni Havalimanı” ismi Ulaştırma Bakanlığı tarafından projeye verilen addır. Havalimanının resmî adı proje yapımı tamamlandığında belirlenecektir.

İHALE SÜRECİ

Yeni Havalimanı’nın İhalesi 24 Ocak 2013 tarihinde açılıp 3 Mayıs 2013 günü sonlandırıldı.Yüzde yirmi özkaynak zorunluluğunun öngörüldüğü ihaleye TAV, Alarko, IC, Limak, Makyol ve Varyap Holding katılım gösterdi. Havalimanı işletme süresi şartlar dahilinde 25 yıl olarak sabitlendi. İhale hazırlığının global büyüklükteki bir proje için kısa vadede gerçekleştiği fikri uzmanlar tarafından dile getirildi. Sabancı Holding ise ihaleye katılmaktan vazgeçti.

Türkiye tarihinin en büyük yatırımı olan Yeni Havalimanı İhalesi 3 Mayıs 2013 günü saat 10.00'da Ankara Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi. İlk turda en yüksek teklifi Fraport şirketi verdi. İhaleyi 22 milyar 152 milyon euro ile Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) kazandı. 6 saat süren 96 turlu ihaleden devlete, KDV dahil 26 milyar 142 milyon euro gelir çıktı.

3 Mayıs 2013 tarihinde yapılan ihaleyi Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG)’nin kazanmasının ardından sözleşme DHMİ'nin 80. kuruluş yıldönümü olan 20 Mayıs 2013 tarihinde imzalandı.

İNŞAAT SÜRECİ

1 Mayıs 2015'te yer teslimi yapılan havalimanı hakkında yürütülen çalışmalar devam etmektedir. İnşaat süreci 3 etaptan oluşacak:

1. Etap (en geç 42 ay sonra hizmete girecek)
2 adet bağımsız paralel pist (3750m x 60m)
1 adet çapraz pist (3750m x 60m)
3 adet paralel taksi yolu (3750m x 45m)
Yüksek hız ve bağlantı taksi yolları
Apron
Terminal binası
Hava trafik kontrol kulesi
Haberleşme ve meteroloji sistemleri
Diğer hizmet binaları ve sistemler
2. Etap
Akpınar yerleşimi tarafına 1 adet bağımsız pist (3750m x 60m)
1 adet paralel taksi yolu (3750m x 45m)
3. Etap
Tayakadın-Yeniköy tarafına 1 adet bağımsız pist (3750m x 60m)
1 adet paralel taksi yolu (3750m x 45m)
Mevcut yerleşkenin güneyine 1 adet çapraz pist (3750m x 60m)
1 adet paralel taksi yolu (3750m x 45m)
İstanbul'un üçüncü havalimanı Karadeniz sahiline Terkos gölüne yakın Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında 7700 ha'lık Akpınar ve Yeniköy mahalleleri arasındaki alanda yapılacak. Alanın yüzde 80'i kamuya ait. Diğer arsalar için kamulaştırma başladı. Atatürk Havalimanı ile İstanbul'un üçüncü havalimanının arası kuş uçuşu mesafeyle 35 km olacak. Eski kömür ocaklarının bulunduğu alan toprakla doldurulacak.

150 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanının İstanbul'un Avrupa Yakası'nda 2018'de ticari uçuşlara başlaması bekleniyor. Dördüncü aşamanın sonunda havalimanın toplam 6 pisti olacak. Pist başı saatlik kapasitesi 19 iniş ya da kalkıştır. Pistlerin uzunluğu 3.500 metre olacak. Apronun kapasitesi 500 uçak olacak. Havalimanı dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e uygun olacak. Yolcu kapasitesi 90 ile 150 milyon yolcu arasında olacak. Yapım maliyetinin 10,247 milyar euro tutması bekleniyor. Öngörülen 77 kilometre karelik alanı ile Dammam Kral Fahd Havalimanı ve üç ABD havalimanından sonra dünyanın beşinci büyük havalimanı olacak.

Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılması planlanan havalimanın tüm bağlantıları ile beraber maliyeti yaklaşık 10,2 milyar eurodur.

Türkiye'nin ilk havacılık, teknoloji ve uzay festivali olan Teknofest, 20-23 Eylül 2018 tarihlerinde havalimanında gerçekleştirildi.

ULAŞIM

Üçüncü havalimanı karayolu taşımacalığında Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile entegre olacak. Raylı sistem olarak, Yüksek Hızlı Tren ile havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak. Terminal, raylı sistem aracılığı ile Taksim'e bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergâhından geçirilecek. Toplu taşıma aracılığıyla İstanbul'un tüm bölgelerinden ulaşım sağlanacak. Taksim'den havalimanına 15 dakikada ulaşılacak.

Kızılcık Şerbeti dizisinde üzen haber! Bir oyuncu daha veda edecek Serdar Ortaç'ın ev hapsi ve adli kontrol kararı kaldırıldı! Bu da oldu: Kilisede yoga yaptılar! Mardin'de tepki çeken görüntüler!
Sonraki Haber