350 milyon Euro'luk dev yatırım! Son 10 yılda böyle yatırım yok

Konya’ya ilk fabrika yatırımını 2013’te 95 milyon Euro’ya gerçekleştiren hızlı tüketim mamülleri üreticisi Unilever, 350 milyon Euro’luk yeni yatırımıyla ev ve kişisel bakım ürünleri fabrikasının da açtı. Unilever Global CEO’su Paul Polman bu yatırımın Unilever’in son 10 yıldaki en büyük yatırımı olduğunu söyledi.

DÜNYANIN en büyük hızlı tüketim mamülleri üreticilerinden biri olan Unilever, Konya’da ikinci fabrika yatırımını yaptı.

Daha önce Algida fabrikasını 95 milyon Euro yatırımla hayata geçiren Unilever, ikinci fabrika için tedarikçileriyle birlikte 350 milyon Euro’luk yatırım yaptı.

Fabrikanın açılış törenine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Unilever Global CEO’su Paul Polman, Unilever Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Harm Goossens ve Unilever Türkiye, Rusya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya, Kafkasya ve İran Tedarik Zincirinden Sorumlu Bölge Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Nihal Temur katıldı.

5 YILDA 600 MİLYON EURO

Unilever Global CEO’su Paul Polman, “Konya’ya da bu ölçekte yapılmış en büyük yatırımlardan birini de gerçekleştirdik. Bu yatırımla birlikte tedarik zinciri ekosistemi kurduk. 4 mega üretim tesisi, 2 şişe üretim tesisi, 1 dolum tesisi, 1 mega depolama-dağıtım merkezi ve 1 hammadde lojistik merkezi ile toplamda 9 tesisten oluşan ‘Konya Tedarik Köyü’, zaman ve enerjiden tasarruf sağlıyor, maliyetleri azaltıyor” dedi. Son 5 yılda Türkiye’de 450 milyon Euro’luk fabrika yatırımı gerçekleştirdiklerini söyleyen Polman, markalara yapılan yatırımlarla birlikte toplam yatırımın 600 milyon Euro’ya çıktığını söyledi.

21 ÜLKEYE İHRACAT

Türkiye’nin Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya için bölgesel bir merkez olduğuna vurgu yapan Polman, “Konya da altyapısı, konumu ve yenilenebilir enerji tedariki konusunda sahip olduğu potansiyel ile Unilever’in geleceği için stratejik bir rol üstleniyor, sürdürülebilir büyümemizi destekliyor” ifadelerini kullandı. Yaptıkları yatırımlarla Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği toplam 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Polman, “Konya’dan 15 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye’deki fabrikalardan ise 21 ülkeye ihracat yapıyoruz. Toplamda Türkiye’de 150 milyon Euro’luk ihracat yapıyoruz” dedi.

TEŞVİKLER ETKİLİ OLDU

UNILEVER Türkiye, Rusya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya, Kafkasya ve İran Tedarik Zincirinden Sorumlu Bölge Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Nihal Temur da, “Tüm fabrikalarımızda olduğu gibi bu yeni fabrikamız da çöplüğe ‘sıfır atık’ gönderme hedefine ulaşacak şekilde tasarlandı. Ayrıca en iyi bina stratejilerinden ve uygulamalarından oluşan bir yeşil bina sertifikasyon programı olan LEED sertifikasyonunu da (LEED- Leadership in Energy and Environmental Design) hazır şekilde inşa edildi. Yenilikçi tasarımı ve üretim sistemleriyle karbon emisyonu ve su tüketimi, benzeri üretim merkezlerine kıyasla %50 azaltılacak şekilde hayata geçirildi” dedi.

‘AR-GE MERKEZİ DE AÇIN’ ÇAĞRISI

KONYA’da açtığı iki fabrikaya 450 milyon Euro yatırım yapan Unilever’e çağrıda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye’de Ar-Ge merkezleri açılmasında konusunda teşvikler veriyoruz. Yabancı yatırımcıların ülkemizde Ar-Ge merkezleri kurmasını istiyoruz. Bu kapsamda Unilever ailesinden ve başkandan da ürettikleri belli ürünlerde Türkiye’de Ar-Ge merkezi açmalarını istiyoruz. Onları teşvik edeceğiz” diye konuştu. Hükümetin reforma çalışmalarına devam ettiğine dikkat çeken Bakan Özlü, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyenlerin yapılan ve gerçekleştirilecek reformlarla önünün açıldığını söyledi.

DÜNYADA 40 TRİLYON DOLARLIK KAYNAK VAR

TÜRKİYE’nin daha fazla yatırıma ihtiyacı olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, “Dünyada para bol. Yeteri kadar para var. Yeter ki ülkeler evlerini düzene koysun. Dünyada 40 trilyon dolardan fazla bir kaynak var. Riski düşük, iş ortamı iyi, evini düzene koymuş, yer arayan, yatırım arayışında olan muazzam bir kaynak var. Eğer Unilever’in yaptığı gibi yatırımlar da başarılı olursa, Türkiye yatırımcılara hissedarı gibi yaklaşırsa, onlara yardımcı olursa başarı yakalanır. Cumhurbaşkanımızdan en alt seviyedeki çalışanımıza kadar tutumuz net. Yatırımcıların işlerini kolaylaştıralım diyoruz. Onlar burada üretim yapıyor, bizim insanımızı istihdam ediyor” dedi.

İsrail: "Hizbullah'ın Nasr biriminin komutanlarından Faour öldürüldü" Giovanni van Bronckhorst: Antrenmanlarda bile böyle değil! Bill Clinton: İslam'dan önce İsrail vardı
Sonraki Haber