46 bin yıllık canlı diriltildi! Sibirya'nın derinliklerinde uyuyordu...

Sibirya'nın derinliklerinde, donmuş toprak tabakasında bulunan nematod (yuvarlak solucan) türü, 46 bin yıllık uykusu sonrası uyandırıldı.

Sibirya bölgesindeki soğuk hava ve donmuş topraklar, canlıların bedenlerini saklama konusunda çok başarılı. Bu nedenle bu gölgeden çok ilginç haberler karşımıza çıkabiliyor.

Son olarak yeni karşımıza çıkan bir habere göre, bilim insanları, yaklaşık 46 bin yıldır Sibirya'nın donmuş toprak tabakasının altında bulunan bir canlı türünü hayata döndürdüklerini açıkladı.

NEDİR BU NEMATOD CANLISI?

Daha önce tespit edilmemiş olduğu söylenen bu nematod türü için mikroskobik bir tür solucan diyebiliriz. Bu canlıların en önemli özelliği ise kriptobiyoz denen bir canlılık haline geçiş yapabilmeleri. Peki kriptobiyoz nedir?

KRİPTOBİYOZ NEDİR?

Bilinen çok az canlının kriptobiyoz gerçekleştirme yeteneği var. Bu yetenek sayesinde canlılar, yaşamsal faaliyetlerini neredeyse tamamen durdurarak zorlu koşullarda hayatta kalmayı başarabiliyor. Örnek vermek gerekirse bir canlı kriptobiyoz ile metabolizma faaliyetlerini neredeyse durdurarak -100 derece gibi aşırı soğukta bile onlarca, yüzlerce, hatta binlerce yıl hayatta kalabiliyor.

BU KEZ BU SÜRE DAHA DA FAZLA?

Bu yeni araştırmada söz konusu olan tür nematodların kriptobiyoz süresini bilinenden binlerce yıl daha fazlaya çıkarabiliyor.

Yüzeyin 40 metre altından alınan bir örnekte bulunan nematodlar, laboratuvar ortamında yeniden canlandırıldı ve üremesi sağlandı. Erkek bireye ihtiyaç duymadan, dişilerin yumurtlaması ile üreyebilen tür, 46 bin yıl toprak altında kaldıktan sonra sorunsuz bir şekilde üremeye devam etti.

BU ÇALIŞMA NE ANLAMA GELİYOR?

Bu çalışmanın en büyük faydası, kriptobiyoz gibi önemli mekanizmaları anlamak diyebiliriz. Ayrıca binlerce yıl önce tükenen canlıların yeniden hayata getirilmesi gibi projelerin de olduğunu biliyoruz.

"Binlerce yıldır uykuda olan zararlı virüsler ve parazitler yeryüzüne çıkabilir mi?'' sorusu çok soruluyor ve bu çalışmalar bize 'evet' cevabını verecek gibi duruyor.

Araştırmacılar, kriptobiyoz ile hayatta kalmanın bir üst süre limiti olup olmadığının da öğrenmek için çalışmalar yapmayı planlıyor.

Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz” ABD ve Rusya arasında olumlu adım: "Görüşmek istediğini söyledi" 23 Aralık 2024 tarihli tebliğler Resmi Gazete'de yayımlandı!
Sonraki Haber