600 milyar dolarlık karar! Irak PKK'yı yasakladı

Bölücü terör örgütü PKK için Irak’ta sona gelindi. Bölge ülkeleri savaşlar ve terör örgütlerine verilen desteklerin hem güvenlik hem de ekonomik sorunların kaynağı olduğunu nihayet anladı. Bu gelişme Türkiye’nin başlattığı Orta Koridor projesinin önemini gösteriyor. Kalkınma Yolu Projesi, Çin’den başlayan ve Avrupa’ya uzanan 600 milyar dolarlık yıllık ticaret hacmi olan Kalkınma Orta Koridor’un en önemli bileşeni olacak. İşte detaylar...

Bölücü terör örgütü PKK için Irak’ta sona gelindi. Bölge ülkeleri savaşlar ve terör örgütlerine verilen desteklerin hem güvenlik hem de ekonomik sorunların kaynağı olduğunu nihayet anladı. Bu gelişme Türkiye’nin başlattığı Orta Koridor projesinin önemini gösteriyor. Kalkınma Yolu Projesi, Çin’den başlayan ve Avrupa’ya uzanan 600 milyar dolarlık yıllık ticaret hacmi olan Kalkınma Orta Koridor’un en önemli bileşeni olacak. Terör örgütlerinin varlığı bu koridorun işlevselliğini sıkıntıya sokuyordu.

Rusya'nın içinde bulunduğu "Kuzey Koridoru" ile İran'ın içinde yer aldığı "Güney Koridoru"na alternatif oluşturan Orta Koridor için Kalkınma Yolu projesi önemli bir yer tutuyor.

Şu an Kuzey Koridor Ukrayna Savaşı, Güney Koridor Gazze saldırısı ve Husiler nedeniyle kullanılamıyor.

Bölge ülkeleri 600 milyar dolar ticaret hacmi olan bu Koridorun güvenliğini sağlamak zorundaydı. PKK Kuzey Irak'tan mutlaka sökülüp atılacak.

Bu kararın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında yapacağı Irak ziyareti öncesi alınmasının da önemli bir gelişme olarak not edilmesinde fayda var. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Görüşmelerde, Mutabakat Zaptı üzerinde çalışmaların yoğunlaştırılmasına karar verilmiştir. Türkiye, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK'nın Irak'ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştır” denildi. Taraflar ayrıca, PKK'nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiğinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Irak Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in 14 Mart’ta yaptıkları toplantı sonrası yayımlanan bildiri, bölgede gelecekle ilgili devrim gibi kararların alındığı ilan edildi.

"Türkiye-Irak Güvenlik Mekanizması Görüşmesi"nin ardından yayımlanan ortak sonuç bildirisinde; tarafların, 19 Aralık 2023'te Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşmelerin devamı niteliğindeki bu temaslarda, bölgesel gelişmeler ve ikili alanlardaki çeşitli sınamalar karşısında takınacakları ortak tutumun istişare edildiği belirtildi.

ORTAK DAİMİ KOMİTELERİN İHDASI KARARLAŞTIRILDI

Türkiye ile Irak arasında, ilişkilere stratejik bir çerçeve oluşturulması anlayışıyla hazırlayacakları bu metin marifetiyle iki ülke yetkililerinin eş güdümlü şekilde, düzenli aralıklarla ve sonuç odaklı bir yaklaşımla çalışmak üzerinde mutabık kaldığına dikkat çekilen bildiride, bu kapsamda terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında münhasıran çalışacak Ortak Daimi Komitelerin ihdasının kararlaştırıldığı ifade edildi.

Görüşmelerde, her iki tarafın da Irak'ın siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği önemin vurgulandığı bildiride, ayrıca PKK'nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiğinin altının çizildiği ve söz konusu örgütün Irak topraklarında mevcudiyet göstermesinin Irak Anayasası'nı ihlal ettiği anlamına geldiğinin kayda geçirildiği aktarıldı.

Bildiride, Türkiye'nin, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK'nın Irak'ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde alınan kararı memnuniyetle karşıladığı; tarafların, Irak topraklarını kullanarak Türkiye'yi hedef alan örgüt ve uzantılarına yönelik alınması gereken önlemler konusunu istişare ettiği vurgulandı.

Aralık 2023'te Irak ile Türkiye arasında yapılan güvenlik odaklı görüşmede Irak, PKK'yı "ortak tehdit" olarak tanımlarken bu defa ilk kez "yasaklı örgüt" olarak tanımladı.

Ayrıca, Irak Ulusal Güvenlik Konseyinin kararı ilk kez kamuoyuyla paylaşılırken, ortak mücadeleden ilk kez bahsedildi ve PKK'nın Irak topraklarını kullanarak Türkiye'yi hedef aldığı vurgulandı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Bağdat’ta yaptığı açıklamalarda, Kalkınma Yolu Projesi'nin önemine işaret etti. Yıldız, şunları kaydetti:

"Koridorlar ve kalkınma yolları bunlar dönemin bağlantı araçları ve kalkınmanın temel unsurları. Bunları Avrupa'da ve özellikle bize yakın Balkan bölgesinde görüyoruz. Bunlar hem bağlantı sağlıyor hem ekonomiye canlılık getiriyor hem de ülkeler arasında güven sağlıyor. Türkiye ve Irak üzerinden yapılacak Kalkınma Yolu büyük bir ihtiyacı karşılayacak. Türkiye büyük bir ekonomidir ve Avrupa'ya komşudur. Irak da büyük bir ekonomiydi inşallah gene de öyle olacak. İki ülke de çok istekli ve yapıldığı takdirde maliyetiyle karşılaştırılmayacak kadar fayda getireceğini düşünüyoruz."

Palu, Bigadiç ve Datça'da deprem Manchester City - Tottenham maç özeti izle 0-4 geniş özet Halis Bayancuk Ebu Hanzala Kimdir Nereli Kaç Yaşında? Hangi Cemaatten?
Sonraki Haber