"8 büyüklüğünde deprem üretebilir" deyip uyardı
Deprem Farkındalık Haftası'nın ilk gününde İstanbul'un güneyinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'na ilişkin uyarılarda bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Övgün Ahmet Ercan, 7'nin üzerinde oluşacak bir depremin etkilerini anlattı. "2023'e kadar yoğun depremler görülecek" diyen Prof. Dr. Ercan, bu fay hattının tehdit ettiği iller ile İstanbul'da riskin büyük olduğu 9 ilçeyi de isim isim saydı. İşte bu hattın 8 büyüklüğünde deprem üretebilecek bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Ercan'ın uyarıları.
Jeofizik Yüksek Mühendisi ve deprem uzmanı Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, 1-7 Mart Deprem Farkındalık Haftası nedeniyle başta İstanbul ve ilçeleri olmak üzere çok sayıda kenti tehdit eden Kuzey Anadolu Fay Hattı'na ilişkin uyarılarda bulundu.
Koronavirüs salgınının yaşandığı 2020'de çok sayıda deprem olduğunu hatırlatan Ercan, 2021-2023 arasındaki yıllarda dünya genelinde depremlerin yoğun bir şekilde yaşandı bir dönem geçirileceğini söyledi.Ercan şöyle devam etti:
"Kaldı ki 2020'de Türkiye yaklaşık 5 yıkıcı deprem görmüştür. Bu böyle 2021, 2022 ve 2023'te devam edecek. Türkiye her zaman 6.5 - 7 büyüklüğünde bir depreme gebedir."
"KUZEY ANADOLU FAYINA DİKKAT!"
Sabah'ın haberine göre, Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kuzey Anadolu fayına dikkat çekerek, bu hattın Türkiye'nin en genç kırığı olduğunu söyledi. Ercan, bu hattın 8 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:
"Bu depremlerin olacağı yerler yüzde 52 olasılıkla Kuzey Anadolu kırığı boyunca, yüzde 33 olasılıkla Batı Anadolu'da, yüzde 13'ü de Doğu Anadolu kırığı boyunda olacak. Yani bu gelen 3 yıl içinde Türkiye büyük bir yıkıcı deprem görecektir.
"TÜRKİYE HER YIL BİR YIKICI DEPREM GÖRÜR"
Bir depremin maaliyeti Türkiye Cumhuriyeti'ne maaliyeti 5 milyar dolar dolayındadır. Son 100 yıl içinde Türkiye'de 125 yıkıcı deprem olmuştur. Türkiye her yıl bir yıkıcı deprem görür.
"MARMARA'DA 6.4-6.7 İLE 7-7,2 ARASINDA 2 DEPREM BEKLİYORUM"
Marmara Depremi'ni hemen beklemiyorum. Kuzey Marmara'da deprem 2045'ten önce benim algoritmama göre olmaz. İki deprem bekliyorum bir tanesi Küçükçekmece önünde 6.4 ile 6.7 arasında. Bir diğerini Marmara Ereğlisi önünde bekliyorum 7 ile 7.2 arasında...
Bu depremler sadece İstanbul'u değil, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bursa, Kocaeli'yi etkileyecektir. Buna İstanbul depremi İstanbul depremi diyoruz ama bu deprem İstanbul'dan 25 KM ötede olacaktır. Yalova'ya da yaklaşık 25 KM mesafededir. Bursa ilinin kıyılarına 60 KM uzaklıktadır.
78 KM uzaklıktaki Sisam depreminin İzmir'i yıktığını düşünürseniz,deprem odağına 100-150 KM yakınlıktaysanız senin için ölümcül olacak demektir."
RİSK ALTINDAKİ İLLER
Prof.Dr. Ercan, "8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var" dediği Türkiye'nin en genç fayı olduğunu vurguladığı Kuzey Anadolu kırığının geçtiği illeri şu şekilde sıraladı:
"Van, Bitlis, Bingöl, Tunceli, Erzincan, Sivas, Amasya, Samsun'un güneyi, Tokat'ın kuzeyi, Kastamonu'nun güneyi, Çankırı, Bolu, Adapazarı, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Edirne, Güney kolu üzerinde ise Bursa ve Balıkesir yer alıyor."
MARMARA DEPREMİNDEN EN ÇOK ETKİLENECEK İLÇELER
Büyük Marmara Depremi'nden en çok etkilenecek kentlerin başında İstanbul'un geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Ercan, tarihi yarımadaya dikkat çekerek risk altındaki ilçeleri şöyle sıraladı:
"Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Avcılar, Esenyurt, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Kumburgaz, Silivri"