8 il için kötü haber! Yeni kısıtlamalar geliyor

Koronavirüs salgını kapsamında aylardır sürdürülen kısıtlamalar geçtiğimiz haftadan itibaren esnetilmiş, önemli normalleşme adımları atılmıştı. Ancak illere göre son vaka ortalamaları hiç de iyi değil. Düşüş yerine tam tersi hemen her ilde artış var. Yüksek riskli illerden bazıları ise çok yüksek riskliler arasına katıldı. Hal böyle olunca bu illerde yeni tedbirler alınması gündeme geldi. İşte aralarında İstanbul'un da olduğu bu iller ve alınması beklenen tedbirler.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı güncel veriler ışığında hazırlanan haftalık vaka sayıları ve renk kodu haritası tedirgin etti.

Çünkü 3 haftadır açıklanan veriler düşüşü değil tam tersi yükselişi işaret ediyordu.

Hal böyle olunca kırmızı kategoriye yükselen bazı iller için yeni kısıtlama tedbirleri gündeme geldi. Aralarında İstanbul'un da olduğu 8 ilimizde yeni yasaklama ve tedbirlerin alınmasını önleyecek tek şey ise vaka ortalamalarının yeniden turuncu kategoriye düşmesine bağlı. Aksi halde yüksek illi risklerde uygulanan tedbirler yeniden bu kentler için de söz konusu olacak. Ayrıca valilikler tarafından ek tedbirler de uygulamaya geçirilebilecek. 

20-26 Şubat haftasına ilişkin vaka haritası

Kırmızı kategoriye yükselen 8 il ise ise şunlar: 

15 Mart'a kadar turuncu kategoriye düşmemeleri halinde kısıtlama tedbirlerinin yeniden başlayacağı bu iller ise İstanbul, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Yalova, Mersin ve Kilis.

27 Şubat - 5 Mart haftasına ilişkin harita

ÇOK YÜSKEK RİSK GRUBUNA HIZLI GEÇİŞ YAPTILAR

Bakan Koca'nın açıkladığı yeni haritaya göre 8 ilde vaka sayıları haftalık 100 bin kişide 100'ün üzerine çıkarak yüksek riskten çok yüksek risk grubuna geçiş yapmış durumda. Aralarında İstanbul'un da olduğu bu 8 ilde, 15 Mart'a kadar vaka sayılarında düşüş yaşanmazsa çok yüksek risk grubunda oldukları için restoran, kafe, çay bahçeleri ve kıraathaneler yeniden kapanmak zorunda kalacak. Bu iller ise şöyle:

27 Şubat-5 Mart tarihleri arasında haftalık 100 bin kişide görülen vaka sayıları İstanbul'da 111 bin 57, Kırklareli'de 116 bin 94, Tekirdağ'da 111 bin 19, Kocaeli'de 112 bin 25, Yalova'da 134 bin 76, Çanakkale'de 107 bin 29, Mersin'de 100 bin 82 ve Kilis'te 163 bin 17 oldu.

KAFE, RESTORAN VE KIRAATHANELER YENİDEN KAPANACAK

Sağlık Bakanlığı 81 ille birlikte bu illerin durumunu da 15 Mart'ta yeni harita açıklanacağı güne kadar değerlendirecek. O tarihte çok yüksek risk grubunda bulunmamak için bu 8 il işi sıkı tututup yeniden turuncu kategoriye düşmek zorunda. Aksi halde bu 8 ildeki kafe, restoran, çay bahçeleri ve kıraathanelerin yeniden kapanmaması mümkün değil. 

Bilindiği gibi düşük, orta ve yüksek risk grubunda restoran, kafe, çay bahçeleri ve kıraathaneler açıkken çok yüksek riskli kategorilerde ise bir alt kategoriye inilmediği sürece bu işletmeler kapalı olmak zorunda. Yani sadece tedbir almak değil tüm yurttaşların el birliği ile salgının ateşini düşürmek için çaba göstermesi şart. Tabi normalleşmek isteniyorsa. 

MAVİ İLLERİN SAYISI DA DÜŞTÜ

Düşük risk grubundaki (mavi) illerin sayısı da bir önceki haftaya göre düştü. Muş, Bitlis, Ağrı ve Iğdır'da haftalık vaka sayıları 100 binde 20 kişinin üzerine yükseldi. Türkiye'deki mavi kategorideki il sayısı da 14'ten 10'a indi.

Türkiye genelinde haftalık vaka sayısının 100 bin kişide en fazla olduğu şehir ise (348.36) ortalaması ile Samsun. Karadeniz'de 10 il çok yüksek risk grubunda yer alırken geçen haftaya kıyasla Ordu, Trabzon ve Rize'de vaka sayılarının azalması dikkatlerden kaçmadı.

İSTANBUL'UN HEDEFİ MAVİ KATEGORİYE İNMEK!

İstanbul Valiliği, kontrollü normalleşme döneminde 3 günde toplam 281 bin 677 denetim gerçekleştirildiğini duyurmuştu. Amacın mavi kategoriye ulaşmak olduğunun belirtildiği açıklamada, "Vali Ali Yerlikaya öncülüğünde 'kontrollü normalleşme' döneminde salgınla daha etkili mücadele edebilmek amacıyla 39 ilçemizde vali yardımcılarımız, kaymakamlarımız, ilçe belediye başkanlarımız, il müdürlerimiz ve meslek odaları ekiplerimizin katılımlarıyla dinamik denetimler her alanda aralıksız devam ediyor" ifadesi kullanıldı. 

Açıklamanın devamında ise "7/24 esasına göre bütün birimlerin katılımıyla ilimizde yapılan denetimlerde yeme-içme yerleri başta olmak üzere bütün işletmelere, işyeri sahipleri ve vatandaşlarımıza korona virüse karşı alınan tedbirlere uyulması hususunda uyarılar yapıldı"

"4 Mart'ta 122 bin 116, 5 Mart'ta 96 bin 436, 6 Mart'ta 63 bin 125 olmak üzere toplam 281 bin 677 denetim gerçekleştirildi. Kontrollü normalleşme döneminde, salgınla mücadelemizi etkin olarak sürdürebilmek maksadıyla, bütün birimlerimizin katılımıyla her alanda 'Hedef Mavi Kategori' parolasıyla yoğunlaştırılmış dinamik denetimlerimiz aralıksız devam edecektir.

Evimizde, işyerimizde, çarşıda-pazarda, ulaşımda, her zaman ve her yerde kendimizin denetçisi olalım. En etkili denetimin özdenetim olduğunu unutmayalım. Denetimlerde görev alan tüm ekiplerimize ve desteklerinden dolayı vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz" denildi.

TABLO ENDİŞE VERİCİ

Türkiye'de pazar günü test yapılan 129 bin 299 kişinin 11 bin 187'sine Kovid-19 tanısı kondu. 65 kişi vefat ederken yeni hasta sayısı 735 oldu. 7 bin 785 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 623 bin 924'e çıktı.

Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 780 bin 417'ye çıkarken salgının ilk gününden bu yana vefat edenlerin sayısı 29 bin 30'a yükseldi. Ağır hasta sayısı ise 1261'e çıktı.

McDonald's hamburgerinde ölümcül bakteri krizi MasterChef Beyza'nın yüzü yandı! Yüzüne ne oldu, sağlık durumu nasıl? İSTAÇ aracı kontrolden çıktı! 10 araç birbirine girdi...
Sonraki Haber